Egészségügyi kérdezz-felelek

Székletürítés

Milyen gyakoriságú széklet a normális?

Amilyen gyakran természetes késztetést érez. Az, amit normálisnak nevezhetünk, elég széles skálán mozog, a napi háromszoritól a háromnaponta egy alkalomig. Valójában nem a gyakoriság számít, hanem hogy mennyire könnyen távozik a széklet. Ha minden rendben van, állaga lágy nem kemény, csomós és nem is túl híg, és legtöbbször erőlködés, illetve hashajtók nélkül kiürül.

Nem gond, ha néha előfordulnak eltérések, hiszen a stressz, utazás, nőknél a terhesség vagy menstruáció alatti hormonális átalakulások, idősödés, fizikai megterhelés, bizonyos gyógyszerek, vagy étrendi módosítások ideiglenesen felboríthatják az emésztőrendszer működését. Ha azonban a székelés rendszeressége nyilvánvaló ok nélkül megváltozik, vagy székrekedés lép fel, amely nem szüntethető meg fokozott rost és vízfogyasztással, menjen el orvoshoz.

Nem tudom visszatartani a székletet, amíg odaérek a vécére. Mit tegyek?

Először is, ne aggódjon. A széklettartási zavart leggyakrabban szorulás vagy hasmenés okozza. Az előbbi esetén nagy, kemény széklet torlaszolja el a végbélcsatornát, miközben folyadékszerű képletek kiszivároghatnak mellette. Ráadásul ilyenkor kinyúlnak és meggyengülnek a végbélnyílás záróizmai, melyeknek épp az lenne a feladatuk, hogy bent tartsák a székletet.

Javasoljuk, hogy egyen több magas rosttartalmú ételt (például babot, teljes kiőrlésű gabonaféléket, zöldségeket), és ezzel együtt igyon több vizet. A rost abban is segít, hogy a híg széklet összeálljon, s így könnyebb legyen vissza tartani. A víz pedig azért nélkülözhetetlen, mert hiányában a rostok nem tudnak végighaladni az emésztőrendszeren. Mondjon le a nagy adag ételekről, valamint a végbélnyílás záróizmait ellazító kávéról, teáról és csokoládéról. A stratégia része lehet, ha igyekszik mindig ugyanabban az időben elmenni vécére. Étkezések után kb. fél órával például érdemes megpróbálkozni a székletürítéssel, mivel ilyenkor jelentkezik az ún. gasztrokólikus reflex (a bélgyűrűző mozgása, mely a béltartalmat továbbítja).

Ha nem sikerül, kísérelje meg újra a következő étkezés után. Mindezeken kívül kerülje a hasmenést elősegítő édesítőszereket, pl. szorbitot, xilitet (nyírfacukor), mannitot és fruktózt tartalmazó élelmiszereket, a kolbászokat és más feldolgozott hústermékeket, a zsíros és olajos ételeket, az alkoholt, a tejtermékeket, sőt egyes gyümölcsöket, így a kajszibarackot és a szilvát is.

Ha a fenti lépések nem hoznak változást, forduljon orvoshoz. Fontos, hogy az inkontinencia okát alaposan kivizsgálják. Vastagbéltükrözéssel kizárható a daganat vagy gyulladásos betegség jelenléte. Az ún. Funkcionális manometriás teszttel megállapítható, milyen nyomásviszonyok uralkodnak a végbélben székletürítés közben. Emellett szükség lehet ultrahangos vizsgálatra, amellyel kimutathatók a gátizomzat elváltozásai, sérülései, hegesedései.

Recept nélkül kapható körömgomba elleni készítményt használni Az ilyen termékek nem hatolnak be mélyen a körömbe, ezért valójában nem használnak, még akkor sem, ha a gyártó az ellenkezőjét állítja.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.