Egészségügyi kérdezz-felelek

Éjszakánként arra ébredek, hogy úszom az izzadságban. Mitől lehet ez?

Az éjszakai izzadás különösen gyakori a közvetlenül menopauza előtt vagy után lévő nőknél; náluk ugyanis ez a hőhullámok egyik formája. Ha nem ez az ok, akkor gondolhatunk alacsony vérnyomásra (ami akkor jelenthet gondot, ha cukorbeteg és inzulint használ), tuberkulózisra (amit általában láz és fogyás kísér), hormonális rendellenességre, például pajzsmirigytúlműködésre, és a rák bizonyos típusaira, elsősorban limfómára (szintén láz és fogyás kíséri). Egyes gyógyszereknek is lehet ilyen mellékhatásuk, nevezetesen néhány antidepresszánsnak, a niacinnak és a rák elleni tamoxifennek.

Megváltozott az izzadságszagom. Ez jelent valamit?

A testszagok megváltozása a körmökön észlelhető eltérésekhez hasonlóan egyike azoknak a finom jelzéseknek, amelyekkel a testünk figyelmeztet, hogy valami nincs rendjén. A probléma ebben az esetben lehet cukorbetegség vagy veseelégtelenség.

Egyszerűbb magyarázat is elképzelhető: ha például túl sok fokhagymás vagy vöröshagymás ételt evett, az megérződhet a testszagon is. Ezen kívül az életkor előrehaladtával több, zsírral összefüggő melléktermék keletkezik a szervezetben, ami szintén kihat a kibocsátott szagokra.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.