Veszélyes vagy biztonságos

Tévhitek az izzadásgátlásról

Talán emlékszik még arra az időre, amikor a dezodorok­kal kapcsolatos egyetlen aggodalma (leszámítva azt, hogy egyáltalán hatnak-e) az volt, hogy annak a hóna alá per­metezésével kárt tesz az ózonrétegben. A görgős dezodo­rokra való áttérés megoldotta ezt a problémát, ám ekkor újabb ok támadt az aggodalomra: lehet, hogy immár nem a bolygót betegíti meg, hanem saját magát?

Okoz-e emlőrákot a dezodor?

NEM Bármit olvasott is az interneten vagy hallott a szomszédjától, e szóbeszédet egyáltalán nem támasztják alá bizonyítékok.

Ezt a kitartó pletykát nem egy csíny tevő indította útjára – ép­pen ellenkezőleg, néhány tudós vetette föl azt a lehetőséget, hogy a dezodoroknak és egyéb kozmetikumoknak a használa­ta rákkeltő vegyületeknek te­heti ki a nőket. Egy emlőrákos nők körében végzett vizsgálat­ban azt találták, hogy a dezo­dort és a hónalj borotvát leggyakrabban használók esetében többnyire fiatalabb korban észlelték a daganatot, különösen ha azok e szokáso­kat már 16 éves koruk előtt fölvették.

A borotválkozás során keletkező apró sérülések elméletileg valóban lehetővé tehetik, hogy a dezodorokban lévő veszélyes vegyületek a vér­be kerüljenek: a dezodorokban tartósítószerként használt parabének a fő gyanúsítottak közé tartoznak, mivel ösztrogénszerű hatásaik vannak, s az ösztrogén bizonyítottan sze­repet játszik az emlőrák kiala­kulásában. Más tudósok úgy vélték, hogy az izzadásgátló hatóanyagok egyike, az alumí­nium hozzájárulhat a rákos sejtek kialakulásához az emlő szöveteiben.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.