Fájdalom enyhítése

Idegen test a fülben – Mi a teendő?

Tünetek

  • Fájdalom az egyik fülben. A fájdalom lehet éles vagy tompa, jelentkezhet szakaszokban vagy állandóan is.
  • Kényelmetlen érzés, hogy valami van a fülben.
  • A kisgyerekek nyűgösek, és fogdoshatják a fülüket.
  • Zúgás vagy csengés, valamint csökkent hallás az érintett fülben.

Veszélyeztetett csoportok

A kisgyerekek és az értelmi fogyatékosok bármilyen apró tárgyat képesek a fülükbe tenni. Többnyire a gyöngyöt, a borsót, a szárazbabot és a radírt választják e célra. Rovar – fülbemászó, pók és csótány-is mászhat a fülbe, rendkívül kellemetlen érzést, fájdalmat, zúgást okozva.

Figyelem! SOHA NE próbáljuk meg saját magunk eltávolítani a gyermek fülébe jutott idegen tárgyat! Ha a fülbe szemöldökcsipesszel, vattatamponnal vagy egy tompa eszközzel belenyúlunk, nagy valószínűséggel még beljebb toljuk a tárgyat, amivel súlyos sérülést okozhatunk.

Kialakulása

A hallójárat sok idegvégződést tartalmaz, ezért a legenyhébb érintés vagy nyomás is nagyon fájdalmas lehet, amit az idegen tárgy okoz. Amikor az idegen test egyre beljebb jut a hallójáratban, nemcsak a fájdalomérzet nő, de károsodhat a dobhártya, na­gyon ritkán a középfül is. Minél régebben van a tárgy a fülben, an­nál erősebb a gyulladás, a duzza­nat és a fájdalom.

Mit tegyünk?

Ha egy gyerek bármilyen tárgyat a fülébe dugott, azonnal vigyük orvoshoz, ő majd szakszerűen eltávolítja az idegen testet. Ha rovar kerül a fülbe, menjünk be egy sötét szobába, és éles fénnyel világítsunk a fülünkbe. Ez időnként arra készteti a rovart, hogy önszántából kimásszon. Ha próbálkozásunk nem jár sikerrel, elpusztíthatjuk a rovart, ha ásványolajat vagy bedörzsölésre használt alkoholt öntünk a fülünkbe. Ez enyhülést hoz addig is, amíg eljutunk az orvoshoz, hogy kivetessük a betolakodó tetemét.

Kezelés

Az üveggyöngy esetenként ásványolajjal vagy meleg vízzel kimosható a fülből, ezt azonban csak orvos végezze. Egyéb esetekben, a tárgy fajtájától függően az orvos hurokkal húzza ki az idegen testet, vagy apró, gereblyéhez hasonló eszközzel kísérli meg eltávolítását. Kisgyerekeknél sokszor altatás mellett lehet ezt végrehajtani.

Veszélyeztetett csoportok

A kisgyerekek és az értelmi fogyatékosok bármilyen apró tárgyat képesek a fülükbe tenni. Többnyire a gyöngyöt, a borsót, a szárazbabot és a radírt választják e célra. Rovar – fülbemászó, pók és csótány-is mászhat a fülbe, rendkívül kellemetlen érzést, fájdalmat, zúgást okozva.

Hogyan adjuk be a fülcseppet?

  1. Kezdjük azzal, hogy kimérjük a pontos gyógyszermennyiséget a cseppentőbe. Készítsünk ki magunk mellé egy tiszta vattapamacsot.
  2. Feküdjünk le az érintett füllel átellenes oldalunkra. Hajtsuk félre hajunkat, hogy a fülnyílás hozzáférhető legyen.
  3. Egyik kezünkből tölcsért formálva fogjuk körül a kezelendő fülnél a fülkagylót. Illesszük a cseppentőt a hallójárat nyílásába, s nyomjuk ki a gyógyszert úgy, hogy a folyadék a hallójárat falán csorogjon befelé. így nem szorul a hallójáratba levegő.
  4. Felkelés előtt óvatosan illesszünk vattapamacsot a járat nyílásába, hogy a gyógyszer ne folyjon ki.
  5. Ha a hallójárat fala beduzzad és emiatt a gyógyszer nem tud belefolyni, az orvos gyógyszerrel átitatott gézcsíkot helyez a külső hallójáratba.

Megelőzés

Tanítsuk meg a kisgyereket arra, hogy soha ne tegyen semmit a fülébe, orrába, végbelébe vagy a többi testnyílásába. Tegyünk szúnyoghálót otthonunk ablakaira, hogy a rovarok ne tudjanak bejönni. Sátorozás közben vizsgáljuk át a hálózsákokat és a takarókat lefekvés előtt, nincs-e bennük rovar, s használjunk szúnyoghálót, hogy megakadályozzuk bejutásukat a hálóhelyre alvás közben. Ne tegyünk hajcsatot, vattapamacsot vagy hasonló tárgyat a fülbe!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.