Egészségügyi kérdezz-felelek

Miért fáj sokszor délután a fejem? Daganatom van?

Miért fáj sokszor délután a fejem?

Úgy tűnik, tenziós fejfájástól szenved, ez ugyanis jellemzően a nap vége felé jelentkezik. Több oka lehet, például a stressz, a testtartás (a merev nyakizmok miatt), vagy a szemfáradtság. Ha több mint egy éve nem vizsgáltatta meg a szemét, kérjen időpontot. Ha számítógépen dolgozik, ergonomikusan alakítsa ki a munkakörnyezetét.

Olyan billentyűzetet használjon, amely kissé előredönthető, gépelés közben az alkarja párhuzamos legyen a talajjal, és ne görnyedjen meg, a válla maradjon lazán. Mindkét lábát teletalppal tegye a földre, és egyenesen előre tekintve nézze a monitort. Gyakran lehetőleg körülbelül 15 percenként tartson szünetet. Ezek az óvintézkedések a szemfáradtságtól is megkímélik.

Gondolja át továbbá, hogy milyen gyakran vett be aszpirint vagy más fájdalomcsillapítót. A gyógyszer okozta vagy rebound (visszacsapásos) fejfájás akkor lép fel, amikor az orvosság hatása múlni kezd. 34 napig próbaképpen szüneteltesse a tabletták használatát. Csökkentse a kávét is: a gyakori koffeinfogyasztás szintén vezethet fejfájáshoz.

Két napja fáj egyik oldalon a fejem. Félek, hogy agydaganatom van.

Ne féljen; valószínűleg makacs migrénje van. Ez a fajta fejfájás jellemzően az arc és a fej egyik oldalát érinti, és napokig tarthat. A fájdalom rosszabbodik tevékenység végzése közben, illetve fény és zaj hatására. Sokszor, de nem feltétlenül lüktető típusú, és esetenként kísérheti hányinger. A recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók többnyire nem segítenek, a triptán hatóanyagú vényköteles szerek ellenben annál hatékonyabbak.

Ha korábban soha nem volt még ilyen intenzitású fejfájása, előfordulhat, hogy agyvérzése van, ezért azonnal menjen kórházba. Egyéb esetben pedig kérjen időpontot a migrén okainak kivizsgálására.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.