Egészségügyi kérdezz-felelek

Védőoltások

Felnőttkorban milyen védőoltások és emlékeztető oltások ajánlottak?

Egyes védőoltásokra valójában minden felnőttnek szüksége lenne, de vannak olyanok, amelyek csak bizonyos célcsoportoknak ajánlottak.

Minden felnőtt számára ajánlott védőoltások:

  • Tetanusz, torokgyík, szamárköhögés (DPT): 10 évente. Hazánkban a védettség pl. diftéria (torokgyík) ellen olyan mértékben csökken, hogy tervezik a 10 évenkénti emlékeztető oltás bevezetését a tetanusszal és szamárköhögéssel együtt.
  • Bárányhimlő: Két adag, 6 hét időközzel, ha nem védett a vírussal szemben (még nem kapott ellene védőoltást és nem volt bárányhimlője). Családtervező nők fogékonyságuk esetén még a várandósság előtt legyenek oltva! Várandósak nem olthatok.
  • Övsömör (herpes zoster): Az EU-ban várhatóan elérhető lesz. Egy adag, kifejezetten az 50 évnél idősebbek számára. Legalább 7 évig véd.
  • Kanyaró, mumpsz, rózsahimlő (MMR): Egy adag, a korábban nem oltott, fogékony személyek számára. Kanyarónál fogékony az 1969 után született, két oltásban nem részesült, rózsahimlőnél pedig az 1989 után született, nem oltott egyén. Családtervezők szempontjából a rózsahimlő megelőzés a legfontosabb, ám nincs kizárólag rózsahimlő ellen adható védőoltás, az MMR a választandó oltóanyag. Két oltás javasolt, maximum 48 hetes időközzel. A 2. után 4 héttel vállalható terhesség. Terhesek nem olthatok, azonban ha mégis kaptak oltást, ez nem indikációja a terhesség megszakításának.
  • Influenza: Évente egyszer, lehetőleg ősszel vagy tél elején 6 hónapos kor felett mindenkinek javasolt.
  • Pneumococcus: Egy adag 50 éves kor felett mindenkinek javasolt, főként akkor, ha valaki dohányzik vagy esetében nagy a tüdőfertőzések kockázata. Öt évvel később meg kell ismételni.

Egyéb védő és emlékeztető oltások, melyekre még szükség lehet

  • Hepatitis A: A tartós védettséghez két oltásra van szükség. Akkor kérje, ha rendszeresen használt drogot, egészségügyi dolgozó, vagy krónikus májbetegsége van. Fontos lehet beadatnia továbbá, mielőtt bizonyos országokba utazik.
  • Hepatitis B: Háromrészes oltássorozatra van szükségük azoknak, akik 1985 előtt születtek, mert ők védőoltásban nem részesültek. Azok vannak veszélyben, akik egészségügyi dolgozók, intravénás drogokat használnak, vagy szexuálisan aktívak, de nem élnek monogám kapcsolatban, vagy dializáltak és immunhiányosak.
  • Meningococcus: A meningococcusprevenció nincs benne a csecsemő és gyermekkori oltási programban, ezért mindenkinek egyéni védelemre van szüksége. Különösen veszélyeztetett a 11-25 éves korosztály. Egy vagy két adag szükséges. Egy adag javasolt 25 év alatt. Később másik adag ajánlott első éves főiskolai vagy egyetemi hallgatóknak, akik kollégiumban fognak lakni, újonc katonáknak, valamint olyan személyeknek, akiknek eltávolították a lépet, vagy gyenge az immunrendszerük.
  • Humán papillomavirus: 2014-től Magyarországon az iskolai oltási programba bekerült a méhnyakrák prevenció, szülői döntéshez kötötten a 12 éves lányok számára térítésmentesen. Egyébként a megelőzés lehetősége ajánlott minden szexuálisan aktív felnőtt számára nemtől és életkortól függetlenül. Háromrészes oltássorozatból áll. Az iskolai programban alkalmazott két oltás csak serdülőkorban alkalmazható.

Érdemes tudni: A tetanuszt sokféleképpen el lehet kapni

Ha szögbe lép vagy megszúrja magát, mindenképpen gondolnia kell a tetanusz veszélyére, ám a baktérium egy aprócska tűszúráson, állati karmoláson, hólyagon, csípésen vagy égési sérülésen keresztül is bejuthat a szervezetbe. Haladéktalanul menjen kórházba, ha fertőzésre utaló jeleket – nyaki merevséget, nyelési nehézséget, a hasizmok feszülését, görcsöket, izzadást, lázat – észlel.

Utoljára 5 éve kaptam tetanuszoltást, de beleléptem egy szögbe, és a sürgősségin azt mondta az orvos, hogy újra be kellene oltatni magam. Valóban szükség van erre?

Igen. A tetanuszfertőzés halálos lehet. A tetanuszt illetően mindenkinek egyéni védelemre van szüksége. Magyarországon az 1941 után születettek már kaptak tetanusz ellen alapimmunizálást. A csecsemő és gyermekkori védőoltási programban részesültek számára a 11 éves kori oltás után 10 évvel javasolt emlékeztető oltás. Akik kimaradtak az alapoltásból, azok 3 tetanusztoxoid oltással alapimmunizálhatók. Tetanuszfertőzésre gyanús sérülés esetén az oltandó, aki 5 éven belül nem részesült tetanusztoxoid tartalmú védőoltásban. Ön éppen 5 évvel ezelőtt kapott vakcinát, a biztonság kedvéért érdemes újra beadatnia, hiszen egy rozsdás szög által ejtett seben keresztül a baktérium behatolhat a szervezetébe.

Tanácsos naprakész, családtagjai számára is hozzáférhető feljegyzést vezetni a felvett vakcinákról, mert így elkerülheti, hogy fölöslegesen kapjon oltást.

Elkaphatom az influenzát az influenza elleni oltástól?

Nem. A szezonális influenza elleni oltás elpusztult vírusrészecskéket tartalmaz, melyek nem fertőznek. Igaz, előfordulhat, hogy enyhe fájdalmat érez és egykét napig alacsony láz jelentkezik. Az orrspray vakcinákban élő, de legyengített vírusok vannak, melyek gyenge tüneteket, de semmiképpen sem valódi influenzát okozhatnak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.