Gyermekbetegségek

Védőoltások az utazás előtt

Ha egzotikus országokba utazunk, érdemes minden egészségügyi információt előre beszerezni. Kérjünk tanácsot, hogy milyen gyógyszereket érdemes magunkkal vinni, milyen védőoltások kötelezőek az adott országba való beutazás előtt. Az utazás típusa szerint (helyszín, időtartam, útvonal, szállodai elhelyezés) a gyerekorvossal történő előzetes konzultáció nagy segítséget jelent. Az általános tanácsokon kívül, hogy például ne menjünk a forró napra, a legfontosabb, hogy:

Tanácsok: Ne felejtsünk el egyéni utasbiztosítást kötni az esetleges egészségügyi kiadások fedezésére, sok olyan országban, ami nem tagja az Európai Uniónak, szükség lehet rá, különben előfordulhat, hogy nem kapunk megfelelő ellátást vagy sovány pénztárcával érkezünk haza a vakációról.

A védőoltásokról se felejtkezzünk meg, mert ezzel olyan súlyos betegségeket előzhetünk meg, mint a sárgaláz, a kolera vagy a malária.

A védőoltásokat a következő három csoportba sorolhatjuk:

  • Kötelező védőoltások: ezeket mindenképpen be kell adatni az adott országba való beuta­záskor.
  • Ajánlott védőoltások: az utazás típusa és az adott személy egészségi állapotának megfelelő oltásokat erősen javasolják.
  • Rutin védőoltások: a hazánkban az életkor alapján adandó különféle védőoltások.

Természetesen nem lehet mindezeket az oltásokat beadni, mérlegelni kell, melyik betegségre van nagyobb esély az adott országban. Például a tífusz előfordulása Dél-Ázsián kívül igen ritka, és ha ott is vagyunk, de védett területen maradunk (kerüljük a sátrakat, kempingeket, és a nyugati típusú standard szállodákban maradunk), nehezen találkozhatunk ezzel a betegséggel, ezekben az esetekben viszont mindenképpen ajánljuk a hepatitisz A elleni védőoltást.

Védőoltások utazás előtt10 aranyszabály egy ábrán

10 aranyszabály utazáshoz

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.