Egészségügyi kérdezz-felelek

Víz – mennyit igyunk?

Igaz az, hogy naponta 8 pohár vizet kell inni?

Nem. Ez egy széles körben elterjedt tévhit. Mindennap annyi folyadékot kell meginni, amennyivel pótolni tudjuk az izzadással, vizelettel, légzéssel és más úton elveszített mennyiséget. Ez valóban 810 pohárnyi (22,5 liternyi) víznek felel meg, ám mivel körülbelül 4 pohárnyit eleve nyerünk zöldségekből, gyümölcsökből és más ételekből, csupán a maradékot szükséges italok formájában elfogyasztani.

A teát, kávét, gyümölcsleveket, üdítőket nyugodtan beleszámíthatja (noha az üres kalóriák, a sok cukor miatt nem mindegyik szerencsés választás). Hőségben, fokozott testmozgáskor vagy más, a szokásosnál nagyobb fizikai megterhelés esetén természetesen ajánlatos több folyadékot fogyasztani.

Érdemes tudni: véradás előtt és után

A Vöröskereszt ajánlása szerint véradás előtt igyunk sok vizet (hogy a vér ne legyen sűrű, és könnyen le tudják venni), illetve fogyasszunk vasban gazdag éte­leket, így vörös húsokat, halat, babot, vassal dúsított gabonapelyheket, mazsolát, aszalt szilvát. Utána megint igyunk sokat, hogy a szervezet gyorsabban helyettesíthesse az elvesztett mennyiséget.

Miért nem lehet meleg csapvízzel főzni? Miért használjak hideget, amikor úgyis fel kell melegíteni?

A meleg vízben, kis mennyiségben ólom oldódhat ki a vízvezetékrendszerből. Ez nemcsak a régebbi házakra érvényes, amelyekben nagy valószínűséggel ólomcsövek vannak, hanem | az újabb, ólommentes vezetékekre is, amelyek a réz illesztékeknél és csapoknál szintén tartalmazhatnak ólmot, csakúgy, mint a hegesztett rézcsövek. Egy tanulmány szerint az ólommal való érintkezéseink 20 százaléka a csapvíz használatból származik.

A forralás nem segít, sőt tovább növelheti az ólom koncentrációját a vízben márpedig ez a veszélyes fém agy és idegrendszeri károsodást okozhat. Ha legalább 6 óra eltelt azóta, hogy utoljára vizet engedett a csapból, és most szeretne vizet használni, folyassa ki jó alaposan, erős sugárban, amíg a víz teljesen hideg nem lesz.

Használjak otthon vízszűrőt?

Igen, ha a bevizsgálás szerint az otthoni ivóvíz szennyező anyagokat tartalmaz vagy kellemetlen az íze vagy a színe. A megfelelő szűrő eltávolítja a különféle szennyeződéseket és mérgeket, ideértve a baktériumokat, a rezet, az ólmot, a higanyt, az olyan élősködőket, mint a Giardia és a Cryptosporidium, a rovarirtó szereket, a radont, valamint az illékony szerves vegyületeket (VOC), mint például a metil tercbutil étert (MTBE), a diklórbenzolt és a triklóretilént (TCE).

A csapra illeszthető aktív szenes szűrőktől az egész házban beszerelhető anioncserés rendszerekig nagyon sokféle filter kapható, ezért legelőször azt kell megállapítani, hogy mit kell kiszűrni a vízből. A helyi vízműveknél kérhet vízminőség vizsgálatot (a budapesti kerületekre vonatkozó értékek megtalálhatók a hatóság honlapján). Ha egyszerűen csak nem szereti az ivóvíz ízét vagy szagát, mindössze egy aktív szenes szűrőre van szüksége, és megoldódik a probléma.

Tény vagy tévhit: túl sok vizet inni veszélyes?

Tény: A vízmérgezés gyakori jelenség maratoni futóknál, de bárkinél felléphet, aki tartós fizikai terhelés közben túlzásba viszi a folyadékpótlást. Amikor a testünk igénybe van véve, például edzés során, a vesék kevesebb vizeletet tudnak a hólyagba továbbítani.

A hirtelen nagy mennyiségben meg­ivott víz miatt felhígulnak a szervezet tápanyagai, leesik a vérben a nátrium szintje, az agysejtek meg­duzzadnak, és fejfájás, hányinger, hányás, zavartság léphet fel, majd bizonyos esetekben az állapot halál­hoz vezethet. Elég annyit inni, amennyi eloltja a szomját, s akkor elkerülheti ezt a veszélyt. Sporto­láskor, amikor sok folyadékra van szüksége, elektro­litokkal dúsított sportitalt fogyasszon.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.