Egészségügyi kérdezz-felelek

Vényköteles gyomorégés elleni gyógyszerek – GYIK

Azt hallottam, hogy ha a sok gyomorsav ellen sok gyógyszert szedek, az árthat a csontjaimnak. Igaz ez?

Attól függ, hogy milyen gyógyszert szed. A súlyos gyomorégés, az úgynevezett reflux betegség kezelésére gyakran protonpumpa gátlókat használnak, mint az ezomeprazol, a lanzoprazol vagy az Omeprazol. Ezek csökkentik a gyomorban termelődő sav mennyiségét. Csakhogy erre a savra egyebek közt ahhoz is szükség van, hogy az emésztőrendszerből hatékonyan fel tudjon szívódni a kalcium. Kalcium nélkül a csontok elkezdenek leépülni.

A vizsgálatok szerint a protonpumpagátlók legalább 7 éven át történő szedése csaknem a duplájára növeli a csontritkulással összefüggő csonttörések kockázatát. A combnyaktörés kockázatának növekedése ennél is nagyobb mértékű: 5 év után 62 százalék, és 7 vagy több év után több mint 350 százalék. Beszéljen orvosával a csontritkulás kockázatairól, és arról, milyen fajta gyógyszereket szedhet, ha tartós kezelésre van szüksége!

Tehetek valamit a terhesség alatti rettenetes gyomorégés és émelygés ellen?

Bár nem hagyták jóvá kifejezetten a terhességgel összefüggő gyomorégés, hányás kezelésére, a metokloparamid nevű gyógyszert Európában gyakran használják erre a célra. A szer felgyorsítja a gyomor izmainak összehúzódásait, ezért az elfogyasztott táplálék hamarabb kerül át a belekbe. AZ USA-ban a metokloparamidot általában csak a terhességi émelygés legsúlyosabb eseteiben alkalmazzák, főleg akkor, ha egy kismama kórházba is kerül emiatt.

A The New England Journal of Medicine egy 2009es, nagyszabású tanulmánya azonban megállapította, hogy a gyógyszer a terhesség első 3 hónapjában szedve a magzatra és a kismamára nézve is biztonságos. Egyvalamire azonban figyelni kell: a metokloparamid 3 hónapnál hosszabb idejű használata súlyos mozgási rendellenességet (tardív diszkinéziát) okozhat. Alkalmazását mindig beszélje meg nőgyógyászával!

Szedhetek savlekötőt, ha már H2-blokkolót is szedek?

Bár a savlekötők gyorsabban enyhítik a gyomorégést (mivel semlegesítik a gyomorsavat), az olyan H2-blokkolók, mint a cimetidin vagy a famotidin, tartósabb megoldást kínálnak. Ezek a termelődő gyomorsav mennyiségét csökkentik, azonban eltarthat egy darabig, amíg a hatásuk kialakul, így aztán sokan döntenek úgy, hogy mellette tovább szedik a savlekötőt is. Nincs is ezzel gond egy ideig. Ha azonban a H2-blokkoló hatni kezd, akkor abba kell hagynia a savlekötő szedését! Addig se egyszerre vegye be a kétféle gyógyszert, ugyanis a savlekötő megakadályozhatja a H2-blokkoló gyomorból való felszívódását.

Miért kell két hét után abbahagynom a cimetidin szedését?

Ha több mint két hétig szedi ezt a gyógyszert, és még mindig erős gyomorégést tapasztal, akkor gyomorsav túltengése lehet. Mielőtt újabb cimetidin-kúrába kezdene, kérje orvosa tanácsát! Lehetséges, hogy inkább egy erősebb savcsökkentőt fog felírni, valószínűleg egy protonpumpagátlót, mint a lanzoprazol, a pantoprazol vagy az ezomeprazol.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.