Gyógynövények

Hamis ginszeng, a teljesítőképesség növelője

hamis_ginszengA ginszengfajok a borostyánfélék (Aralia-ceae) családjába tartozó évelő, lágy szárú növények. A Panax nemzetségbe több ginszengfaj is tartozik. A két legelterjedtebb faj a kanadai ginszeng (P. quinquefolius], amely Észak-Amerikában él, illetve a hamis ginszeng (P. pseudoschinseng), amely Kelet-Ázsia, Korea, Mandzsúria hegyvidéki erdeiben honos. A kínai gyógyításban kb. 5000 éve használják. Vadon ritkán fordul elő. 400 éve termesztik – megfelelő éghajlati viszonyok közt.

Gyökere 8-20 cm hosszú, 2-3 cm vastag, felszíne ráncos, húsos, elágazó. A 6-7 éves növények gyökerét gyűjtik, a talaj tápanyag­tartalmát teljesen feléli, betakarítás után a földet 10 évig pihentetik. Szára felálló, többnyire el nem ágazó. Levelei álörvökben állnak, tenyeresen összetettek, 3-5 tagúak, ujjasak. A levélszél fűrészes. Virága fehér bogernyőben áll a hajtások csúcsán.

A termés piros színű, bogban álló, apró, csonthéjas áltermés. A hatóanyagot a növény gyökere tartalmazza. Nálunk nem honos, nem is termelhető. Termőterületén augusztustól ősz végéig gyűjtik. Drogja több ország (pl. Svájc, Németország) gyógyszerkönyvében szerepel.

Kémiai alkotórészek:

szaponinok, panax-sav, glikozidok, triterpének, illóolaj, nyálka, cseranyag, B-, C-vitamin, aminosavak, fehérjék.

Hamis ginszeng

Hatás:

Erősíti a szervezet fizikai, szellemi teljesítőképességét. Növeli a sejtek oxigén-felvételét, így nő a terhelhetőség, betegségekkel szembeni ellenálló képesség.

Alkalmazás:

Különböző ginszeng tartalmú készítmények vannak forgalomban, a szárított gyökérből sokféle teát, alkoholos kivonatot ké­szítenek. Öregkori gyengeség esetén gátolja az öregedési folyamatokat, a szenilitás kialakulá­sát, mivel növeli az agy oxigénfelvételét, nő a koncentrációs és emlékezőképesség. Hatásos impotencia, csökkent szexuális aktivitás ese­tén is. Védi a májat az alkohol, a gyógyszerek és egyéb toxikus anyagok károsító hatásaitól, csökkenti a sugárzás okozta sejtkárosodást, a koleszterinszintet – ezáltal a szívinfarktus kockázatát.

Vérnyomáscsökkentő, erősíti, ritmikussá teszi a szívműködést. Véralvadásgát­ló, erősíti az immunrendszert, csökkenti a da­ganatos betegségek kialakulásának esélyét, ét­vágygerjesztő, növeli a bélmozgást, enyhíti a reumatikus fájdalmakat. Depressziócsökken­tő, erősíti az idegrendszert, növeli a szervezet stresszel szembeni ellenálló képességét. Válto­zókori panaszok esetén is javasolt.

Teája forró vagy hideg vízzel is készíthető, napi adagja 1-2 csészényi a délelőtti órákban fogyasztva.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.