Egészségügyi kérdezz-felelek

Gombaölő szerek – szájpenész, körömgomba

A szájpenészem ellen folyékony nisztatint használok.

Benn hagyhatom a fogpótlásomat a kezelés alatt?

Nos, sok esetben éppen a fogpótlások okozzák a szájüreg gombás fertőzéseit, amelyek akár háromszor gyakoribbak lehetnek a protézist használók körében, mint másoknál. A gyógyszer használata előtt ki kell vennie a fogpótlását, sőt azt is kezelnie kell gombaölő hintőporral vagy krémmel.

A jövőbeli gombás fertőzések elkerülése érdekében éjszakára mindig áztassa a fogpótlást egy pohár vízbe, amelybe 10 csepp fehérítőszert kevert! A fémet nem tartalmazó fogpótlásokat protézistisztító szer és víz, illetve fehérítő és víz keverékébe áztatva érdemes lehet két percre nagy teljesítményre kapcsolt mikrosütőbe tenni.

Végigcsináltam a lábkörmöm gombás fertőzése elleni kezelést, de a köröm nem néz ki jobban. Miért?

A gombás körömfertőzések hírhedten nehezen kezelhetők. A gombaölő krémek és oldatok hatástalanok ellenük, s még a szájon át használt gyógyszerek mellett is magas a sikertelen kezelések, illetve a kiújulás aránya, ráadásul az ilyen szereket sokszor heteken vagy hónapokon át kell szedni. A legjobb megoldásnak a terbinafin és az itrakonazol tűnik, amelyek nagyobb valószínűséggel szüntetik meg az állapotot, mint a régi szerek, például a grizeofulvin. Ám a gyógyszeres kezelés után még hónapokig tarthat, mire az eredmény látható lesz, mivel a károsodott köröm csak lassan nő le.

Nem minden körömfertőzést kell feltétlenül kezelni. Nagyon fontos viszont a kezelés akkor, ha ön cukorbeteg, illetve ha korábban már volt a lábán cellulitisze (ez egy, a bőrt és a közvetlenül alatta lévő kötőszöveteket érintő baktériumfertőzés).

Érdemes tudni: Nem minden körömprobléma gombafertőzés

A köröm rendellenességeinek csak 50-60 százalé­káért felelnek a gombás fertőzések – gyakran okoz ilyen gondokat a pikkelysömör és a lichen planus is. Ezért fontos orvoshoz menni és egyértelmű diag­nózist kapni az úgynevezett KOH-teszttel: az orvos egy kevés kaparékot vesz a körömről, tárgylemezre helyezi, kálium-hidroxidot cseppent rá és mikrosz­kóp alatt megvizsgálja.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.