Egészségügyi kérdezz-felelek

Visszeresség – Mit tehetek a csúnya visszereim ellen?

A visszerek nem igényelnek kezelést, kivéve, ha fájdalmat, vérrögképződést vagy bőrfekélyeket okoznak (vagy ha annyira csúnyák, hogy már nem bírja elviselni a látványukat). A hagyományos műtéti eljárással a kacskaringóssá vált visszereket eltávolítják, míg a kevésbé invazív újabb megoldásokkal megmaradnak az erek, azonban valamilyen eljárással belülről roncsolják őket.

  • Hagyományos visszérműtét: A felületes visszér-főtőrzset távolítják el két metszésből. A lágyékhajlatban ejtik az egyik metszést, a térd vagy boka körül a másikat, és szonda segítségével kitépik a főtörzset. Az oldalágakat több apró, néhány milliméteres metszéssel távolítják el. Kórházi körülmények között végzik altatásban vagy gerincérzéstelenítésben. A műtét után fájdalomra, kiterjedt bevérzésekre és 13 hetes felépülési időre kell számítani.
  • Szkleroterápia: E járóbeteg ellátásban végzett beavatkozásnál az orvos speciális folyadékot vagy habot fecskendez a vénába, amely ott hegszövet képződést idéz elő, és ezzel elzárja az eret. A módszer kis vagy közepes nagyságú visszereknél a leghatékonyabb (ideértve a seprűvénákat is), és alkalmazása után elég gyakori az állapot kiújulása: a páciensek 65 százalékánál kell öt éven belül megismételni a kezelést. A véna teljes eltüntetéséhez néhány hét alatt elvégzett több kezelésre lehet szükség. Nagy visszerek ellen ez a módszer nem alkalmazható.
  • Endovénás visszérműtét (lézeres visszérműtét vagy rá dió frekvenciás visszér műtét): E beavatkozások során az orvos egy térd körüli szúrásból szondát vezet a vénába, és lézersugarak vagy rádióhullámok segítségével roncsolja azt. A módszer nagyobb ereknél is használható, akár helyi érzéstelenítésben is. A felépüléshez 24 nap kell. Lehetséges szövődményei a fájdalom, a bevérzések, a bőrelváltozások és a vérrögképződés.

Egy, a lézeres eljárást, a habbal végzett szkleroterápiát és a műtéti eltávolítást összehasonlító elemzés azt találta, hogy a lézeres módszer tünteti el a leghatékonyabban a visszereket, ennek alkalmazása kevesebb szövődménnyel jár, és esetében a felépülés is gyorsabb, ám speciális berendezést igényel, szemben a hagyományos műtéttel.

Édesanyámnak nagyon csúnya visszerei voltak. Tehetek valamit azért, hogy nálam ne alakuljanak ki ilyenek?

Jó ötlet óvintézkedéseket tenni, mivel ha a családjában előfordult már visszeresség, az önnél is jelentős mértékben növeli az állapot kialakulásának kockázatát. A következő módszerekkel hatékonyan csökkenthető a veszély.

Veszélycsökkentő módszerek:

  • Tartson szüneteket! Ha hosszasan álldogál, a vér pangani kezdhet a lábszárában, ami növelheti a vénákon belüli nyomást. Ezért aztán, ha csak teheti, 15 percenként üljön le és emelje meg egy kicsit a lábát!
  • Polcolja fel a lábát! Amikor ül vagy fekszik, a lábfeje lehetőleg valamivel magasabban legyen a szívénél, mivel így a vér kisebb valószínűséggel gyülemlik fel a lábszárában!
  • Mozogjon! Serkentően hat a véráramlásra az olyan típusú testmozgás, amely alaposan megmozgatja a lábát és erősíti a lábszár izmait!
  • Fogyjon le! így kevésbé fogja megterhelni a lábát, az ízületeit és a keringési rendszerét, és a véráramlása is javulni fog.
  • Hordjon lapos sarkú cipőt! Az ilyen cipők fokozzák a lábszár izomtónusát, ami pedig segíti a lábszárban lévő vér visszajuttatását a szívbe.
  • Viseljen harisnyát! De ne szexi feketét, hanem kompressziós harisnyát, amely enyhe nyomást gyakorol a lábszárra, és segít visszapréselni a vért a szív felé.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.