Egészségügyi kérdezz-felelek

Depresszió és terápia, kérdések

Érdemes a depresszióm ellen terápiával próbálkoznom? Nem egy antidepresszáns lenne a legjobb megoldás?

Az antidepresszáns hatására néhány hét alatt jobban érezheti magát. De ha emellett beszélgetős terápiára is jár, akkor még többet javulhat az állapota és nő annak valószínűsége, hogy a jövőben sikerül depressziómentesnek maradnia. Kutatók 16 tanulmány eredményeit elemezve megállapították, hogy azok, akik antidepresszáns szedése mellett legalább 12 héten át terápiára is jártak, kétszer akkora eséllyel győzték le a depressziót, mint a csak gyógyszert szedők.

A depresszió elleni terápiák közül a gyakorlatias, problémamegoldásra összpontosító kognitív viselkedésterápia tűnik a leghatásosabbnak. Az akár évekig is tartó, klasszikus pszichoanalízissel szemben a kognitív viselkedésterápia rövid távú program, amely általában 16 foglalkozást jelent. A módszert kipróbálok, háromnegyedénél mulasztja el a depressziót azáltal, hogy segít nekik felismerni és pozitívra változtatni az olyan negatív és önkritikus gondolatokat, mint az „olyan ostoba vagyok!”

Vagy „a dolgok már soha nem fognak megjavulni!” Meg fogja tanulni, hogyan bontsa le a probléma megoldását kicsi, könnyen elvégezhető lépésekre, hogy eztán a konyha kitakarításától kezdve az új állás találásáig semmi se tűnjön lehetetlennek. Emellett a szakemberek valószínűleg arra is ösztönzik majd, hogy szakítson időt olyan dolgokra, amelyekben egykor örömét lelte, legyen az moziba járás, süteménysütés vagy egy régi kedves hobbi újraélesztése.

Érdemes tudni: Hogyan előzhető meg a depresszió kiújulása?

Ha már volt depressziós, akkor hajlamosabb lehet a visszaesésre. Az önvédelem legjobb módszerei közé tartozik a kognitív viselkedésterápia – ahol meg­tanítják a problémamegoldásra és a negatív gondola­tok átformálására az éber tudatosságon alapuló stressz csökkentés, valamint ha egyszerűen csak oda­figyel a hangulata és gondolkozása azon apró válto­zásaira, amelyek a depresszió kezdetét jelezhetik, s így időben hozzájuthat a szükséges segítséghez.

Télen mindig depressziós vagyok. Érdemes lenne speciális lámpát vennem? S ha igen, kell-e hozzá recept?

A téli rosszkedvet és az igazi szezonális affektív zavart (SAD) a nappalok rövidülése és a napfény intenzitásának csökkenése váltja ki. Egyesek már attól is jobb kedvre derülnek, ha a komor téli napokon eltöltenek némi időt a szabadban. Ám ha ez nem elég a szezonális depressziója megszüntetéséhez, egy speciális fényforrás még sokat segíthet.

Receptre nincs szüksége, arra viszont oda kell figyelnie, hogy a megfelelő fajta fényterápiás lámpát vagy „fénydobozt” vásárolja meg. Az interneten, az orvosi segédeszköz szaküzletekben és a műszaki boltokban is kaphatók, de nem mind egyformán hatásos. Mivel pedig elég drágák, ezt a befektetést érdemes alaposan megfontolnia.

Fényterápia otthon

Olyan modellt keressen, amelyik legalább 10000 lux erősségű fényt bocsát ki a vizsgálatok szerint ez a fényintenzitás sok SAD páciensnél már 35 nap után érezhető javulást eredményez. A fényforrást el kell tudnia helyezni úgy, hogy a fény a szeménél magasabbról érkezzen, s ön kényelmesen ülhessen a lámpa fényében, mert az a teljes fényintenzitást viszonylag nagyobb távolságban is le tudja adni. (Egyes modellek csak néhány centiméternyi távolságra teljesítik a 10000 luxos fényintenzitást.)

A fényterápia a jelek szerint azáltal hat, hogy átállítja a szervezet biológiai óráját, aminek eredményeképpen ön jobb kedvűnek és energikusabbnak érzi magát. A szokásos „dózis” napi 30-120 perc, reggelente. Ha azonban a depressziója miatt már a normális életvitellel is gondjai vannak, akkor érdemes orvosa tanácsát kérnie, hátha más stratégiák, például antidepresszáns szedése hatékonyabban segíthetnének.

Azt hiszem, a párom depressziós, de nem akar segítséget kérni. Mit tehetek?

Ha a házastársa vagy élettársa depressziós, akkor muszáj cselekednie saját maga, a párja és a kapcsolatuk érdekében. Ha csak várakozik, azt remélve, hogy majd elmúlik, vagy megpróbálja tagadni a probléma létezését önmaga és mások előtt is, azzal a saját depresszióssá válásának kockázatát növeli, és még jobban megterheli a házasságát.

Az első lépése az legyen, hogy segítséget kér a párja számára! Ő talán nem is tudja, hogy kezd depresszióssá válni. Az állapot tipikus tünetei a tartósan szomorú, szorongó vagy „kiüresedett” hangulat, a reményvesztettség, a borúlátás, a tehetetlenség és a bűntudat érzése, az egykor élvezetesnek tartott tevékenységek ideértve a hobbikat, sőt akár a szexet is iránti érdeklődés elvesztése, a makacs energiahiány, az alvászavarok, valamint az étvágy és a testsúly változása. De egyéb dolgokat is észrevehet: párja talán többet túlórázik vagy gyakrabban jelent beteget, több alkoholt iszik, esetleg idegesnek, nyugtalannak tűnik.

Szembesítse az aggodalmaival, de legyen kíméletes. Mondja el neki, hogy aggódik a miatt, ahogyan ő érez, és szeretné, ha elmenne az orvoshoz és ön is menjen el vele! Az orvos kizárhatja az olyan, egyéb rendellenességeket, amelyek tünetei a depresszióéhoz hasonlítanak, például a cukorbetegséget és a szívbetegséget, és azt is ellenőrizheti, nem valamilyen gyógyszer mellékhatásáról lehet-e szó. Végül javaslatot tehet a kezelésre, például antidepresszáns gyógyszerek szedésére vagy pszichoterápiára.

De ne érje be ennyivel! Önnek és a házasságuknak is szüksége van támogatásra. Sokat segíthetnek a közös látogatások egy mentálhigiénés tanácsadónál, önnek pedig jót tehet, ha talál egy olyan barátot, akivel bizalmasan tud beszélgetni a gondjairól. Találjon módokat a mindennapi élete megkönnyítésére is: a depressziós személyek házastársa gyakran vesz magára egyre több és több feladatot, a számlafizetéstől kezdve egészen a lakás takarításáig. így azonban könnyen kiéghet, ami pedig hamar neheztelést szülhet a másikkal szemben. Amikor aztán javulni kezd a párja depressziója, elkezdhetnek dolgozni kapcsolatuk azon területein, ahol a betegség zavarokat okozott.

Szeretném saját erőből, gyógyszerek nélkül legyőzni a depressziómat. Mi a legjobb megoldás erre?

Először is legyen őszinte magával: a depresszió valódi betegség, amely komoly figyelmet igényel. Nem azt mondjuk, hogy feltétlenül gyógyszerekre vagy terápiára van szüksége, csak azt, hogy az orvosát mindenképpen be kell vonnia a probléma megoldásába. Az orvos segíthet ellenőrizni, hogy a saját maga által alkalmazott módszerek valóban sikeresen enyhítik-e a depresszióját, és segítségükkel képese visszatalálni a régi énjéhez.

Az enyhe és mérsékelten súlyos depresszió elleni egyik legjobb gyógyszermentes stratégia a testmozgás. A Texasi Egyetem egy kutatása szerint hetente három-ötször félóra viszonylag intenzív mozgás, például gyaloglás, szobakerékpározás, lépcsőzés, úszás vagy DVD-re, vagy csoportban végzett aerobikozás egyértelműen javította a depressziós személyek hangulatát és csökkentette a kimerültségüket. Rengeteg egyéb bizonyíték van arra is, hogy az aktívabb életmód a stressz csökkentése, az energiaszint növelése, a jobb alvás elősegítése és a jó közérzetet előidéző agyi vegyületek, az endorfinok szintjének növelése révén is segít.

Stresszcsökkentő módszerek

Mivel a stressz a depressziót kiváltó fő tényezők egyike, segíthet a stressz csökkentő módszerek elsajátítása is. Az egyik ilyen módszerről, az éber tudatosságon alapuló stressz csökkentésről már bebizonyosodott, hogy csökkenti a szorongást, és az esetek nagyjából felében megakadályozza a depresszió kiújulását. A jóga megnyugtató művészete szintén bizonyítottan jó hatású stressz csökkentő, amely segít megszüntetni a depressziót, ráadásul egyes, a depresszióval gyakran együtt járó fájdalmakat is enyhít, például a derékfájást.

De lehet, hogy már az is segíteni fog, ha egyszerűen csak csökkenti egy kicsit a stresszt nyugodt légző gyakorlatokkal vagy progresszív izomlazítással (egyes izomcsoportok egymást követő megfeszítésével és ellazításával).

Orbáncfű depresszióra

Antidepresszánsra van szükségem, de tartok a mellékhatásoktól. Jó alternatíva lehet az orbáncfű?

Lehetséges, de ez az állapota súlyosságától függ. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy az orbáncfű nem jó megoldás súlyos depresszió esetén. Európában sok orvos írja fel a gyógynövényt enyhe depresszió ellen, és a korábbi vizsgálatok egy 2008-as elemzése szerint jó ok van hinni a hatásosságában.

A kutatók 29, összesen 5489 páciens bevonásával készült tanulmányt vizsgáltak át, és azt találták, hogy az orbáncfű ugyanolyan hatásos, mint a fluoxetin és más, a depresszió ellen felírható gyógyszerek s hogy a gyógynövényt használók 50-75 százalékkal, kisebb valószínűséggel tapasztalják az antidepresszánsok szedésével járó olyan mellékhatásokat, mint a fejfájás, az émelygés vagy a libidó csökkenése.

Mellékhatások

Az orbáncfűnek is lehet azonban néhány mellékhatása, s mivel egész sor gyakran használt gyógyszerrel (köztük a fluoxetinhez hasonló antidepresszánsokkal) is kölcsönhatásba lép, a kipróbálása előtt feltétlenül kérje orvosa tanácsát!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.