Gyógynövények

Kisvirágú füzike, a vizelettartási panaszok természetes ellenszere

Kisvirágú füzikeA ligetszépefélék (Onagraceae) családjába tartozó, mocsarakban, nedves réteken, patakok mentén, liget-, láperdőkben élő gyakori, eurázsiai elterjedésű évelő növény. Sok rokon faja él hazánkban, de egyik sem gyógynövény. A leggyakoribb hazai füzike faj, a borzas füzike (K hirsutum) rendhagyóan nagy virágú, mirigyszőrös növény.

Tarackos tövű. Szára elágazó, hengeres, 2-5 mm átmérőjű, kb. 1 m magas, szőrözött. Levelei keresztben átellenesek, a levélszél élesen fogazott. A levelek felszíne sötétzöld, fonáka halványabb. Mindkét oldala molyhos. Az alsó levelek nyelesek, a felsők ülők. Virágai sugarasan szimmetrikusak, a porzók két sorban állnak, a csésze szőrözött. A szirmok ibolyaszínűek. Júniustól augusztusig nyílnak. Termése szőrös toktermés, a magok körte alakúak, kb. 1 mm hosszúak. A növény föld feletti hajtását az első virágok nyílásakor gyűjtik. Gyorsan kell szárítani a virágok elnyílásának megakadályozására. Enyhén fanyar, összehúzó ízű. Több európai ország gyógyszerkönyvében is szerepel.

Kémiai alkotórészek:

flavonoidok (1,5% flavonglikozid), polifenolok, szterolok (fí-szitoszterol – ez a fő hatóanyaga), triterpénsavak, cserzőanyagok.

Hatás:

gyulladáscsökkentő, erősítő, roboráló.

Kisvirágú füzike

Alkalmazás:

Eredményes javulás akkor ta­pasztalható leginkább, ha a panaszok jelent­kezésekor kezdjük a kezelést. Teáját sza­bály szerint elkészítve prosztatabetegségek, prosztatamegnagyobbodás első stádi­umában, prosztatagyulladás kezelésére, il­letve a betegséget kísérő kellemetlen tüne­tek – állandó vizelési inger, fájdalmas vize­lés, gyakori nappali vizelés, gyenge vizeletsugár, utócsepegés, ürítési képtelenség – mér­séklésére, megszüntetésére, vizeletpangás (a hólyag teljes kiürülésének hiánya), pangás okozta fertőzés és vérzés esetén fogyasztják. A napi adag 3-4 csészényi füziketea. Férfiaknak 45 éves kor felett javasolt a használata még a tünetek jelentkezése előtt.

Nők számára is ajánlják vizelet-visszatartá­si panaszok [inkontinencia], hólyaggyengeség, húgyutak gyulladása esetén. Csökkenti a gyul­ladást, növeli a vizelet mennyiségét. Hosszú időn át folyamatosan alkalmazható. Vizeletki­választó rendszerre ható teakeverékek alkotó­része. A kisvirágú füzike tabletta és tinktúra formá­jában is kapható.

Vigyázat! Tartós használata a magas cserzőanyag-tartalom miatt gyomorpanaszokat okozhat! Egyéb mellékhatása nem ismert.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.