Éhség kontroll

9 módszer a sós rágcsálnivalók utáni sóvárgás csökkentésére!

Amikor a frusztráló sóvárgás arra ösztönzi, hogy egyen chipset, sós kekszet, pattogatott kukoricát vagy perecet, a következő néhány étvágycsökkentő stratégiát alkalmazhatja:

 1. Rágcsáljon alacsony kalóriatartalmú, zsírmentes salátaöntetbe mártogatott ropogós zöldséget! A burgonyachips helyett vesse rá magát ízletes öntetektől csöpögő répaszeletekre. Tartson a hűtőben répa- és zellerszeleteket, valamint brokkoli- és karfiolrózsákat, hogy ne legyen kifogása elkerülni ezt az egészséges alternatívát.keletietelek-zold-nagy
 2. Kérdezze meg magától a következőt: „Vajon valóban ropogós, sós ételek után sóvárgok, vagy inkább zsíros dolgokra vágyom?” Roppanós hasábburgonyáról, zsíros burgonyachipsről vagy frissen sült hagymakarikáról álmodik? Ha semmi más nem telel meg, csak valami magas zsírtartalmú vagy olajban sült ropogós rágcsálnivaló, akkor sóvárgásának esetleg kevesebb köze van a ropogós vagy sós tulajdonságokhoz, és inkább a zsírtartalommal kapcsolatos.
 3. Ha valaki másra dühös, ismerje fel, hogy semmi értelme önmagát büntetni azzal, hogy túl sok egészségtelen ételt eszik! Ön falja fel azt a sós, zsíros burgonyachipset, tehát tudnia kell, hogy csak ön fog szenvedni attól, ha lomhának, puffadtnak és túlsúlyosnak érzi magát. Töltse ki a haragját egészséges és eredményes módon (például edzéssel) ahelyett, hogy ön-maga ellen indítana támadást.
 4. Foglalkozzon a stressz, feszültség vagy szorongás forrásával! Ha a sóvárgás kezeléséről van szó, a legjobb megoldás a probléma forrásának gyógyítása. Mi okozza a stresszt? Milyen lépéseket — akár csak kis lépéseket — tehet annak érdekében, hogy részben enyhítse a feszültséget? Ha azok a lépések esetleg kissé ijesztőnek tűnnek, még akkor is erőltesse meg magát, hogy most azonnal megfejtse néhány kellemetlen érzését.
  Valahol mélyen már tudja, mit vonnak maguk után azok a lépések, de fél a következményektől. Fél, hogy tovább ront a helyzeten, ahelyett hogy javítana rajta. Vizualizálja, milyen lenne egy jobb élet, és mondja el másoknak, mi az, amit elfogad, és mi az, amit nem. Hihetetlenül nagy szívességet tesz önmagának, és közvetlenül a pozitív lépések után úgy érzi majd, hogy megerősödik.
 5. Tálalás után hintse meg az ételét minimális mennyiségű sóval ahelyett, hogy belefőzné a sót az ételbe! Hajlamosak vagyunk rá, hogy jobban érezzük a só ízét az étel felszínén, mint a főtt étel egyik összetevőjeként. Ennek az az oka, hogy a só a főzési folyamat során elveszti sós ízét, de nem veszti el a nátriumtartalmát.
  Egy kutatásban az alanyoknak sómentes ételeket adtak, de korlátlanul hozzáfértek a sószórókhoz. Csak a 20 százalékát adták az ételhez annak a sómennyiségnek, amelyet rendes körülmények között belefőztek volna.” Egy kutató arra a következtetésre jutott a só utáni sóvárgással kapcsolatban, hogy a száj által tapasztalt sós íz felelős azért, hogy az ember ennyire kedveli a sós ételeket, nem pedig a ténylegesen elfogyasztott nátriummennyiség.
 6. Mozogjon! Hosszú távon ettől sokkal jobban fogja érezni magát, mint egy tál pattogatott kukoricától, chipstől vagy perectől.
  Dühös a lakótársára, a férjére vagy a főnökére? Ahelyett, hogy kinyitná a konyhaszekrényt vagy a hűtőt, menjen ki a házból, és tegyen egy hosszú, gyors sétát. Beszélgessen magával hosszan a problémájáról, az érzéseiről és a lehetséges megoldásokról.
 7. Dobja ki a ropogós sós ételeket, vagy távolodjon el tőlük, amíg a stressz vagy a harag forrásával foglalkozik! Egyszer dühös voltam, mert leendő anyósom elment meglátogatni a vőlegényem volt barátnőjét. A fejem a következőt mondta: „Nincs okod a féltékenységre”, de a szívem fájt az olyan fájdalomalapú érzésektől, mint: „Jobban szereti a volt barátnőt, mint engem.” Miközben próbáltam megbékélni ezekkel az ellentmondásos gondolatokkal és érzésekkel, egy tál sós keksz mellett álltam. Döbbenten fedeztem fel, hogy szórakozottan elrágcsáltam párat. Egyáltalán nem volt finom, de az állaga valamelyest levezette a frusztrációmat. Amint észrevettem, mit művelek, elkerülő lépésre szántam magam, és kidobtam a kekszet a szemétbe. Tudtam, hogy amíg meg nem oldom az érzéseimet, addig az jelenti az önmagammal szembeni szeretetteljes lépést, ha eltávolítom a kísértés összes forrását. (Ui.: A megoldásom az volt, hogy megbeszéltem a dolgot a vőlegényemmel és az édesanyjával.)
 8. Hívjon fel valakit! Ha beszél egy tanácsadóval, egy közeli barátjával vagy egy rokonával, az némileg enyhíteni fogja a felgyülemlett haragot, és segíteni fog, hogy úgy érezze, megerősítést kapott. Emellett az is lehetséges, hogy képes lesz előállni egy lehetséges megoldással, amitől bizakodóbbnak érzi magát a helyzetével kapcsolatban.
 9. Írja le az érzéseit! A naplóírás szépsége abban rejlik, hogy nincsenek a jó vagy rossz írásmódra vonatkozó szabályok. Ez nem olyan, mint a régi nyelvtanórák. Inkább csak előveszünk egy darab papírt, és elkezdünk leírni mindent, amit gondolunk és érzünk. Ne aggódjon a helyesírás, a külalak, a nyelvtan vagy bármi ilyen miatt. Egyszerűen csak írjon, és végtelenül jobban érzi majd magát a helyzetével kapcsolatban.
Egy 1994-es kutatás során, amelyet a Tennessee Egyetem munkatársa, dr. Sandra Thomas végzett 535 nővel, arra a következtetésre jutottak, hogy azok a nők voltak a kutatás legegészségesebb résztvevői, akik leírták a dühös gondolataikat egy naplóba. Ők kevésbé voltak hajlamosak a túlevésre, a fejfájásra vagy a hasfájásra, mint azok, akik ordítottak, amikor dühösek voltak, vagy akik teljesen elfojtották a haragjukat.
snack-chips-nagy

Megerősítések a rágcsálnivalók utáni sóvárgás esetén:

 • Minden feszültség eltűnt a testemből
 • Megbocsátok magamnak és másoknak
 • Megengedem magamnak, hogy elengedjem a szemrehányást.
 • Kitűnően gondoskodom magamról
 • A barátaim szeretetteljesek, figyelmesek és nagylelkűek.
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.