Cukorbetegség tanácsok

Figyeljen az ételadagokra, ha étterembe megy!

A vendéglátásban óriási a verseny, nem csoda hát, hogy ezerféle módon igye­keznek becsalogatni, majd visszatérésre késztetni a vendégeket. Egy éttermi ta­nácsadó így fogalmaz erről: „Mindig az a legfontosabb, amit a vendég értékel.” Márpedig a legtöbben azt értékelik igazán, ha sok ételt kapnak nem túl sok pén­zért. Ön semmiképp ne ilyen elvárások alapján válasszon vendéglőt!

Fél adag

A fogások legtöbbje két embernek is elegendő, ossza hát meg őket, vagy ha lehet, rendeljen fél adagot. Legfeljebb kérjen egy extra adag köretet vagy salátát. így ráadásul a végén kevesebbet kell fizetnie.

Gyerekadagok, zónaadagok

A gyerekeknek szánt ételek, illetve adagok rende­lése is jó megoldás, ha a normáladag túl sok volna önnek. Az úgynevezett zóna­adagok ma már kevésbé ismertek (régebben ezeket napközben a főétkezések között lehetett fogyasztani az éttermekben, sörözőkben és kávéházakban), bár egyes vendéglőkben újra kínálnak ilyesmit.

Súlyra rendeljen!

Egyes éttermek, például a steakhouse-ok (ez Magyarországon még ritka) abban különböznek a többitől, hogy súly szerint lehet marhasültet rendelni, például 240 g-os vagy 360 g-os szeletet. Ez egyszerre jó és rossz hír azoknak, akik oda akarnak figyelni az elfogyasztott adagok nagyságára: jó hír, mivel pontosan tudhatják, mennyi húst kapnak, de rossz is, mivel a legkisebb adag is jóval na­gyobb az ajánlott napi 90-120 g-nál. Válassza az étlapon szereplő legkisebb szeletet, és kérje meg a pincért, hogy az adag egy részét már eleve csomagolják be elvitelre.

Próbálja ki: Kérje meg a pincért, hogy az étel felét csomagolja be elvitelre, még mielőtt kihozná.

Az eredmény: Feleannyi energiát fogyaszt.

A bizonyíték: Kimutatták, hogy ha több étel kerül a tányérjukra, az embe­rek többet esznek. A Cornell Egyetem egy vizsgálatában a diákok svédasztal­ról szolgálták ki magukat, a kutatók pedig mérték, mennyit esznek. Egy héttel később ugyanezeknek a diákok­nak ugyanazokból az ételekből az előző heti adagok 100, 125 vagy 150 száza­lékát szolgálták fel. Az alanyok ekkor jóval többet ettek, noha előre közölték velük, hogy nem kell mindent elfo­gyasztaniuk, ami a tányérjukon van. Egy másik, az Amerikai Rákkutató Intézet által végzett vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy az étterem­ben tíz vendégből hét mindent meg­eszik, amit elé tesznek.

Képzelje maga elé a napi megengedett adagját!

Ezt ha­sonlítsa össze azzal, amit a tányérján lát. Ha otthon odafi­gyel az étel megfelelő adagolására, akkor az étteremben is könnyebb dolga lesz. Egy adag hús (nagyjából 90 g) hozzá­vetőlegesen egy kártyapaklival megegyező nagyságú, egy adag tészta pedig nagyjából egy fél teniszlabdával meg­egyező térfogatú, ha köretként fogyasztja, és kétszer ennyi, ha főétel. Ha a hússzelet a fél tányért beborítja, akkor már biztos, hogy a felét haza kell vinni vagy áttenni a barátja tányérjára.

Rendelje meg ma este a holnapi ebédjét!

Ha olyan ét­teremben vacsorázik, ahol hírhedten nagyok az adagok, és már odaérkezéskor tudja, hogy az étel egy részét haza fog­ja vinni, akkor olyan ételt rendeljen, amely jól tárolható, másnap megmelegíthe­tő, és nem veszít élvezeti értékéből. A halak, valamint a sűrű, tejszínes mártás­sal készült ételek általában nem túlságosan ízletesek egy nap elteltével, a sült hú­sok viszont igen, némelyik még jobb is másnap, mint frissen. Minél élénkebben maga elé tudja képzelni, milyen remek lesz a tányérján lévő sült hús egy másna­pi szendvicsben, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy este nem eszi de­geszre magát.

Fő a jó modor!

Akár családias hangulatú vendéglőben, akár elegáns étteremben vacsorázik, kevesebb ételt fog elfogyasztani, ha mindvégig „jól nevelten” viselke­dik, így például várja meg, amíg a társaság valamennyi tagja megérkezik, rendel és enni kezd, mielőtt nekilátna az előételnek. Az asztalnál folytasson udvarias beszélgetést, amely több munkát ad a szájának, mint az étel néma nyeldesése. Néhány falat elfogyasztása után tegye le a kést és a villát, törölje meg a száját a szalvétával, és igyon pár korty vizet. Mielőtt megszólalna, mindig alaposan rág­ja meg és nyelje le az ételt. Nagyon valószínű, hogy aki illedelmesen és lassan eszik, az kevesebbet fogyaszt.

Kerülje a kísértéseket!

Minden embernek pontosan tisztában kell lennie a gyengéivel. Ha tudja magáról, hogy képtelen lenne egy kis adag tészta elfogyasz­tása után megállni, inkább ne is rendeljen belőle. Ha a húsból enne túl sokat, rendeljen inkább halat vagy dupla adag salátát. Kutatók két héten át tanulmá­nyoztak 48 olyan nőt, akik általában hajlamosak voltak túlenni magukat, és megállapították, hogy az esetek felében étteremben történt a „nagy zabálás”, az esetek csaknem felében vacsoránál, és több mint félében hétvégéken. A leggyak­rabban a következő ételekből ettek túl sokat: kenyér, tészta, édességek, zsíros hú­sok és sós rágcsák.

Tipp: Ha húsból túl sokat szokott enni, rendeljen inkább halat vagy dupla adag salátát.

Hagyjon a tányéron legalább három falat ételt!

Amennyiben étkezésekkor mindig szorgalmasan „letakarítja” a tányért, aminek az az eredménye, hogy ké­sőbb megfájdul a gyomra, akkor a saját kárán tanulja meg, hogy az agyba az ét­kezés után csak 20-30 perccel érkezik meg a jóllakottságérzés. Egyénenként vál­tozó, hogy ki mennyi ételtől érzi kellemesen jóllakottnak magát: mindenesetre hagyjon néhány falatot a tányérján, és figyelje meg, hogyan érzi magát az étke­zés után. Ha úgy találja, túlságosan teletömte a pocakját, a következő alkalom­mal maradjon még több a tányérján, és így fokozatosan ki tudja majd mérni, mennyi kell ahhoz, hogy jóllakjon, de ne nehezüljön el.

Desszert megosztva

Rendeljen egy üres tányért és hozzá evőeszközt magának, majd kérjen egy falatot valamelyik asztaltársa desszertjéből. Ez az egy falat is ki­elégítheti az édes íz utáni vágyát, s egyidejűleg igen sok kalóriától kímélheti meg magát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.