Éhség kontroll

Fűszeres keleti ételek: a kínai ízvilág

Megfűszerezi-e az ételeit kóstolás előtt? Az ételekkel kapcsolatban az a filozófiája, hogy „minél fűszeresebb, annál jobb”? Imádja a mexikói, thai vagy fűszeres kínai ételeket, és utálja a fűszerezetleneket, mint az angol vagy hagyományos amerikai fogások?

Valószínűleg nem az ételek jelentik az egyetlen területet az életében, ahol a fűszeres dolgokat részesíti előnyben. Az is lehetséges, hogy a munkájában, a szerelemben és a játékban szintén izgalom és élénkség után sóvárog. Ha nincs része elegendő izgalomban, ezt a frusztrációt talán a fűszeres ételek utáni erős sóvárgássá alakítja.

A pszichológus, kutató és író Bemard Lyman leírása szerint a „szenzációhajhász” embereknek „látszólag rendkívüli izgalmakra van szükségük, és gyakran élvezik a kockázatvállalást. [A szenzációhajhászást] az olyan kérdésekre adott válaszokkal mérik, amelyek a nagy vagy kis mozgékonyság vagy a veszély és biztonság közötti választásra vonatkoznak.

A szenzációhajhászást kapcsolatba hozták több viselkedési mintával is, például bűncselekményekkel. Az a feltételezés húzódik meg a háttérben, hogy a törvényszegés és a lebukás veszélye megadja az illetőnek azt a többletizgalmat, ami után sóvárog.
rizs-zold-nagy

Több kutató is összefüggésbe hozta a „szenzációhajhászást” a fűszeres, ropogós vagy savanyú ételek; az ínyencségek és a szokatlan, egzotikus fogások utáni sóvárgással. Más kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy a túlsúlyos nők kifejezetten hajlamosak arra, hogy erősen ízesített ételek után sóvárogjanak. A fűszeres ételek után sóvárgó emberek erősen vágyakoznak az újdonságra és a változásra — mintha csak a határokat feszegetnék az egzotikus étkezési élményeken keresztül.

A mononátrium-glutamát (MSG) a legtöbb kínai ételben bőségesen használt élénkítőszer, hacsak meg nem kérjük a szakácsot, hogy hagyja ki (de én még ekkor is kételkednék…). Az MSG egy aminosav nátriumsója, amelyről tudjuk, hogy felerősíti bármely ételnek az ízét. Emellett saját, egyedi ízzel is rendelkezik.

Minden a kínai ételekről

Előfordult-e már önnel, hogy egy kínai étteremből távozva furcsán érezte magát? Időnként az emberek azzal viccelődnek, hogy kínai étel fogyasztását követően egy órán belül éhesek lesznek. Az ilyen viccek általában tartalmaznak egy morzsányi igazságot, ugye?

Az egy órával későbbi éhség egy része a kínai ételek alacsony zsírtartalmának köszönhető. Ha az ember hozzászokott a magas zsírtartalmú étrendhez, akkor nem fogja úgy érezni, hogy teleette magát vagy elégedett, amikor alacsony zsírtartalmú ételekre vált. Körülbelül egy hónap szükséges ahhoz, hogy egy ilyen étrendhez alkalmazkodjunk.keletietelek-kinai-nagy

A kínai ételek utáni éhség másik része azonban érzelmi, arra irányuló kísérlet, hogy jobban érezzük magunkat. Az MSG hozza létre a „kínai étterem szindróma” vagy „Kwok-betegség” néven ismert reakciókat. A tünetek lehetnek erősek vagy enyhék, ilyen a fejfájás, a hányinger, a szédülés, a verejtékezés és az arc- és nyakizmok feszessége. Átélte-e már valaha ezeket a tüneteket?

Kutatási eredmények: Az MSG élénkítő szerként működik. Egy kutatás kimutatta, hogy rendkívül magas dózisban képes annyira stimulálni az agyi neuronokat, hogy halált eredményezhet.4 Az izgalmat hajhászó emberek, akik kivirulnak a stimulálástól, az MSG és a csípős fűszerek által előidézett érzetek miatt vonzódnak a kínai ételekhez.

Stresszes élet fűszerekkel megízesítve…

Azok, akik neheztelnek és stresszesek azért, mert az életük csak a munkáról szól, és nincs részük játékban, és különösen azok, akik izgalmas szórakozás után sóvárognak, gyakran vágynak olajos magvakkal kevert fűszeres ételekre. A Kung pao csirke nevű kínai étel szecsuáni csípős bors, csirke és földimogyoró keverékéből áll enyhén édes szószban. Ezt extra ropogós zöldségekre öntik, amelyek csillapítják a stresszes, frusztrált vagy sértett ember rágásra irányuló szükségletét is.keletietelek-etel-nagy

Azok, akik adrenalinban gazdag életstílus esetén érzik jól magukat — különösen a szórakoztatóiparban dolgozó szakemberek, tőzsdeügynökök és ügynökök — gyakran sóvárognak fűszeres, tésztás keleti ételek után, mint például a hagyományos thai ételek. A bors energiával tölti fel, míg a tészta megnyugtatja őket — ez az étel az ilyen típusú személy hullámvasútszerű életstílusának tökéletes metaforája.

Eegy nagyon nagy tiszteletben álló kutatócsoport készített egy érdekes kutatást keleti éttermekben. A kutatók minden étteremben az ajtó mellett ültek le, és feljegyezték minden egyes, a létesítménybe belépő vevő testalkatát. Minden vevőt két csoportba soroltak: az „elhízott” és a „nem elhízott” csoportba.

Ezt követően a kutatók megfigyelték, hogy mely vevők használtak evőpálcikát az étkezéshez.

Megállapították, hogy a nem elhízottak csaknem egynegyede, az elhízottaknak viszont csak 5 százaléka evett evőpálcikával. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az elhízottak nagyobb falatokat akartak enni, mint ami a pálcikával lehetséges volt.
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.