Éhség kontroll

Szeretetéhséget jelez a csokifüggőség?

Jegyezzük meg! Az amerikaiak évente ötmilliárd dollárt költenek csokoládéra. Ironikus módon nagyjából ennyit költenek fogyási módszerekre is. Ám emberek ezrei (különösen nők ezrei) számára a csokoládé utáni sóvárgás nem vicc. Komoly probléma, amely befolyásolja a súlyukat és az önbecsülésüket.

Romantika csokoládéval?

Talán hallott már arról, hogy a csokoládé ugyanazt a vegyületet tartalmazza, amelyet az agy akkor hoz létre, amikor romantikus szerelmet érzünk. Ez a vegyület, afenil-etil-amin (PEA) azonos tulajdonságokkal rendelkezik, akár a csokoládéban, akár az agyban található.

Mértékkel együnk csokoládét!
Mértékkel együnk csokoládét!

A PEA olyan hatásos hangulatmódosító, hogy receptre felírt gyógyszerként is használják. Az 1980-as évek elejéig a PEA volt az MDMA tabletta fő alkotóeleme. Ezt követően illegális szernek nyilvánították, és kivonták a piacról. Napjainkban ugyanezt a tablettát az utcán „ecstasy” vagy „X” néven árulják.

Az MDMA eufórikus érzéseket vált ki.

Érdekesség! Állítólag, ha két halálos ellenséget egy szobába zárnak, és MDMA-t adnak nekik, egy órán belül elválaszthatatlan cimborák lesznek. Régen a házassági tanácsadók MDMA-t adtak a pároknak, hogy csökkentsék a feszültséget és az ellenségeskedést. A tablettától a pár gyengédséget érzett egymás iránt, hamarosan csókolózni kezdtek és kibékültek.

Csokoládé kábítószer?

Napjainkban az ecstasy népszerű kábítószer. Mivel egyfajta metamfetamin, az ecstasyt szedők súlyos szív- és érrendszeri problémákat kockáztatnak.

A Kalifornia Egyetem kutatói jelenleg az MDMA lehetséges jótékony vagy terápiás használatát kutatják.Mivel a csokoládénak a PEA az egyik összetevője, nem csoda, hogy a csokoládé utáni sóvárgás olyan elterjedt!
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.