Veszélyes vagy biztonságos

Csokoládé káros vagy hasznos az egészségre?

A csokoládé kakaóbabból készül, csakúgy, mint annak idején Mexikó és Közép-Amerika őslakosainak kedvenc kesernyés ita­la. A spanyol hódítók nádcukrot adtak hozzá, és ez az édes változat afrodiziákumként lett népszerű az európai arisztokraták körében. A kakaóvajat azonban csak a 19. században vonták ki a kakaóbabból, és ekkor készítették az első csokoládét.

Több mint csábító desszert

A csokoládé bővelkedik ener­giában, amit zsír és cukor for­májában tartalmaz. Mindazon­által ne tekintsük ellenségnek. A csokoládé (különösen az étcsokoládé) rezet tartalmaz, ami segíti a vas felszívódását. Emellett talál­ható benne egy antioxidáns, az úgynevezett alfa-tokoferol, az E-vitamin egyik formája.

Más antioxidánsok, a fenolok jelenlétét is sikerült kimutatni benne. Ezek az anyagok a vörösborban is előfordulnak. Kutatók sze­rint a borban lévő fenolok gátolják a „rossz” LDL-koleszterin képződését, ami érelzáródást okozhat. Abban viszont nem biztosak, hogy a csokoládéban található fenolok

Hiedelmek a csokoládéról

Bár a csokoládé Igen kedvelt, sok rosszat le lehet hallani róla. Íme 5 tévhit:

  1. Növeli a koleszterinszintet. Tény, hogy a csokoládé sok telített zsírsavat tartal­maz, de ez nagyrészt sztearinsav, ami nem növeli a vér koleszterinszintjét.
  2. Elősegíti a fogszuvasodást. A csokoládé kevésbé káros, mint a legtöbb egyéb édes­ség, mert nem ragad bele a fogakba. Ráadásul a kakaó csersavakat tartalmaz, amelyek gátol­ják a plakk-képzodést.
  3. Pattanásokat okoz. A kér­dés vitatott. Egyes orvo­sok szerint a pattanások kialakulásának nincs köze az étrendhez, mások úgy tartják, a csokoládé árt a bőr szépségének. Kísérle­tezzük ki, hogyan hat ránk.
  4. Magas a koffeintartalma. A csokoládé egészen kis mennyiségű koffeint tartal­maz. Egy csésze kakaóban 5 mg koffein van, egy csé­sze kávéban 100 mg.
  5. Vörösborhoz hasonlóan hatnak. Ha igen, akkor ez jó hír a csokoládéfüggőknek: egy 42 g-os szelet tej csokoládéban körülbelül annyi fenol van, mint 1,5 dl vörösborban.
Rovására írható ugyanakkor, hogy gyomorégést és inkontinenciát okozhat, és az arra hajlamosaknál elősegíti a vese­kövek képződését. Széles körben elfogadott vélemény, hogy a csokoládé migrénes fej­fájást vált ki, bár egy közelmúltbeli vizsgálat szerint inkább csak akkor, ha földimogyoró­val és alkohollal együtt fogyasztják.

A vágy tárgya

A csokoládé nem okoz olyan módon függő­séget, mint a nikotin vagy a kábítószerek, mégis, a kedélyállapotra gyakorolt pozitív ha­tása lehet az egyik oka annak, hogy oly sokan vágynak rá. Kimutatták, hogy a csokoládé egyik összetevője a marihuána hatóanyagá­hoz hasonlóan hat az agyra: enyhe eufóriás érzést okoz. Ez magyarázatot adhat arra, hogy az emberek miért vigasztalódnak csokoládéval, ha nyomott hangulatban vannak.

Annak, hogy a nők a menstruáció előtti napokban nagyobb mértékben kívánják a csokoládét, más oka lehet. Feltételezik, hogy az agyban a szerotonin, ami a jó közérzetért felelős, a nők ciklusának ezen időszakában csökken. A csokoládé pedig emeli a szerotoninszintet.

Fogyókúrázóknak

Megengedhetünk magunknak egy kis csoko­ládét, miközben ügyelünk a súlyunkra is, ha követjük az alábbiakat.

  • Sütéshez-főzéshez használjunk kakaóport. Az íze olyan, mint a csokoládéé, de nincs benne annyi zsír és energia.
  • Amikor édességet eszünk, a nagyobb zsír­tartalmú tejcsokoládé helyett válasszunk félédeset.
  • Együnk töltelék nélküli csokoládét. A mo­gyoró, a tejszín és a kókusz még több zsírt tartalmaz.
  • Igyunk alacsony zsírtartalmú csokoládés tejet. Így kevesebb csokoládét és több kalciumot fogyasztunk.

Csokoládé – jót tesz a fogyasztása?

Tegnap még bűnös szenvedélynek számított, amely tönk­reteszi a fogakat, zsírpárnákat rak a csípőre és aknét okoz, mára viszont a csokoládéra gyakorlatilag egészség­védő eledelként tekintenek, amely javítja a hangulatot, védi a szívet, és még a rák ellen is fölveszi a harcot. Mint­ha szüksége lett volna ajánlólevélre! De nem sok ez egy kicsit a jóból?

Jót tesz az étcsokoládé?

IGEN A tejcsokoládéval szemben az étcsokoládé sok olyan vegyületet tartalmaz, amely véd a szív- és érrend­szeri betegségekkel szemben. Nem árt tehát, ha időnként keserűcsokoládét nassolgat. Ha eddig jobban kedvelte a tejcsokoládét, mint a sötét étcsokoládét, ideje, hogy adjon az utóbbinak egy újabb esélyt.

A csokoládélikőr, a kakaó­vaj és a kakaópor ké­szítéséhez használt kakaóbab telis-tele van flavonoidokkal. Ezek a hatékony antioxidánsok semlegesítik a sejteket károsító és betegséget okozó szabad gyököket. Megtalálhatók még a szőlőben, a teában és a grépfrútban is.

Jegyezzük meg! Az étcsokoládé sokkal több, flavonoidokban gazdag kakaót tartalmaz, mint a tejcsokoládé.

Az étcsokoládéban található flavonoidok serkentik a szer­vezetben az értágító hatású nitrogén-oxid gáz képződését, ennek következtében javul a keringés, és alacsony szinten marad a vérnyomás. Egyes ku­tatók véleménye szerint a rend­szeres étcsokoládé-fogyasztás legalább olyan hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást, mint az általánosan használt vérnyomáscsökkentő szerek. Egy vizsgálatban a részt vevő 10, magas vérnyomású nőnek és férfinak naponta 10 dkg étcsokoládét adtak, míg egy másik csoport tagjai fehér csokoládét kaptak, amely nem tartalmaz flavonoidokat. Tizenöt nap után megcserélték a két csoport csokoládéadag­ját.

Eredmény: azt találták, hogy az étcsokoládé – a fehér csokolá­déval szemben – 12 százalék­kal csökkentette a szisztolés vérnyomást és 9 százalékkal a diasztolést.

Más vizsgálatok az étcsoko­ládé gyulladásgátló hatására derítettek fényt, márpedig az idült gyulladás is kockázati tényezőnek számít a szív- és érrendszeri betegségek szem­pontjából. Kimutatták továb­bá, hogy az étcsokoládé fokozza a szervezet inzulin­érzékenységét, s így segíthet megelőzni a 2-es típusú cukor­betegséget.

De hogyan lehet egy édesség­nek ennyiféle jótékony hatása?

Az étcsokoládéban kevesebb a cukor, mint a tejcsokoládé­ban, de több benne a zsír, és nagy az energiatartalma. Ezért természetesen hizlal, viszont nem növeli a vér koleszterin­szintjét, mert zsírtartalmának egyharmada oleinsav, amely egyébként az olívaolajban is megtalálható egészséges, egyszeresen telítetlen zsírsav.

Jó tanács: Ha étcsokoládét vásárol, olyat keressen, amelynek legalább 60 százalékos a kakaótartal­ma, mert az azt jelenti, hogy sok benne az egészséges flavonoid. Ma ez már nem nehéz, hiszen amióta nyilván­valóvá vált az étcsokoládé egészségvédő hatása, a gyár­tók ügyelnek arra, hogy fel­tüntessék a csomagoláson a kakaótartalmat. Tudni kell azonban, hogy a magas kakaó­tartalom erősen kesernyés ízt ad a csokoládénak.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.