Éhség kontroll

A csokoládé hatása a szerelemhez hasonló?

Ha két ember vonzónak találja egymást, testük az áradó PE A-tól remeg
Ha két ember vonzónak találja egymást, testük az áradó PE A-tól remeg

A Natural History of Love című könyvében Diane Ackerman kifejti, hogy a PC A (a csokoládéban is megtalálható agyi vegyület) természetes csúcsélményétől való függőség kapcsolati problémákhoz vezethet:

Ha két ember vonzónak találja egymást, testük az áradó PE A-tól remeg. Ez a molekula felgyorsítja az idegsejtek közötti információáramlást. Az amfetaminszerű vegyület, a PEA örült izgatottságba taszítja az agyat, a szerelmesek ezért éreznek eufóriát, megfiatalodást, optimizmust és energikusságot, ezért beszélgetnek egész éjjel, vagy szeretkeznek órákon át, megszakítás nélkül. Az amfetamin vagy a ,,speed” — még a test által természetes módon előállított speed is — függőséget okoz.

Kutatás: ezért vannak, akik a New York-i Állami Pszichiátriai Intézet munkatársai, Michael Liebowitz és Donald Klein által „csábításfüggőnek” nevezett személlyé válnak: olyan emberre, akinek romantikus kapcsolatra van szüksége ahhoz, hogy izgalmat érezzen az életben. Kémiai éhségtől űzve ezek az emberek hozzájuk nem illő társakat választanak. A kapcsolat hamarosan szétesik, vagy azon kapják magukat, hogy visszautasították őket. Mindkét esetben a szerelmi bánat miatti kétségbeeséstől gyötörve kegyetlen depresszióba zuhannak, amelyet azzal próbálnak gyógyítani, hogy ismét beleszeretnek valakibe. Liebowitz és Klein szerint ezt a hullámvasutat a PEA utáni sóvárgás táplálja. Amikor néhány csábításfüggőnek MAO-gátló szert adtak — olyan antidepresszánst, amely fékezheti a PEA-t és más neurotranszmittereket —, a kutatók döbbenten tapasztalták, hogy betegeik gyorsan javultak.

Miután többé nem sóvárogtak a PEA után, képesek voltak higgadtabban és reálisabban társat választani. Mindez erősen arra utal, hogy ha szerelmesek vagyunk, akkor az agyunkat PEA itatja át, egy olyan vegyület, amelytől örömöt, heves izgatottságot és jólétet érzünk. Egy adag édességet, szerelmet.

Étvágytalanság vs szerelem

Ha szerelmesek vagyunk, gyakran elveszítjük az étvágyunkat, és azt érezzük, hogy az érzelmeink elsőbbséget élveznek minden más földi problémával szemben. Marianne Williamson ezt az érzést „pozitív tagadási” állapotnak nevezi, amikor felismerjük a tökéletesség igazságát önmagunkban és a társunkban.

Azért sóvárgunk csokoládé után, mert mély vágy él bennünk a szerelem ezen szabad szellemű érzései iránt.

Vészmegoldások csokoládé utáni sóvárgás esetén

Szeressük önmagunkat!
Szeressük önmagunkat!

A csokoládé utáni sóvárgás, amely a szeretet iránti kielégítetlen vágyon alapul, fizikai alapú sóvárgássá változik, ha érzéketlenül bánunk magunkkal. A szerotoninszintünket és az energiaszintünket kimeríti az életünkben lévő stressz, a túl szoros időbeosztás, az egészségtelen étkezés és a testmozgás hiánya. Ekkor fordulunk a csokoládéhoz, hogy jobban érezzük magunkat.

A csokoládé utáni sóvárgást ideiglenesen megszüntetheti az olyan italok fogyasztása, amelyek ugyanazon élénkítő tulajdonságok egy részét tartalmazzák, mint a csokoládé:

Gyömbérsör. Magas tiramin tartalma enyhítheti a csokoládé utáni sóvárgást.

Pekoe tea. Sokat tartalmaz a csokoládé másik élénkítő összetevőjéből, a teobrominból. Egyszerre nyugtató és élénkítő hatású.

Szójatej. Rengeteg tiramint, valamint számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Diétás üdítők. Van némi bizonyíték arra, hogy a fenil-alanin, az aszpartámban lévő egyik aminosav stimulálja a fenil-etilamin agyi termelését (amely ugyanaz a „szerelmi drog”, mint ami a csokoládéban is található).6 Nem javaslom sok diétás üdítő fogyasztását, de napi egy 3,3 dl-es dobozos ital ideiglenesen korlátozhatja a sóvárgást.

Kávé. A kávé puszta illata képes enyhíteni a csokoládé utáni sóvárgást. Amikor kinyitunk egy doboz kávét, vagy lefőzünk egy adaggal, az pompás érzékszervi élmény, mert a pirozin nevű vegyület az orrunkon keresztül bejut az agyunkba. (Észrevette-e már valaha, hogy a kávénak jobb az illata, mint az íze? Ez az oka!) A pirozin beindítja az agy örömközpontját. Illata az olajos magvak mindegyikében megtalálható, a kávét és a csokoládét is beleértve.’

Íme néhány más, vész esetén alkalmazható megoldás irányíthatatlan csokoládésóvárgás esetére:

 • Fogyasszon zsírmentes csokoládét! Vannak, akik úgy küzdenek a csokoládé utáni sóvárgásuk ellen, hogy zsírmentes csokoládés joghurtfagyit, zsírmentes brownie-t vagy csokis kekszet esznek. Valószínűleg tudja, hogy a zsírmentesség nem feltétlenül jelent alacsony kalóriatartalmat. A joghurt valószínűleg a legjobb választás a kalória szempontjából, és sok nő esküszik rá, hogy a csokoládés joghurt legyőzi a menstruáció előtti csokoládésóvárgást.
 • Mozogjon! Az aerob típusú edzés fokozza a szerotoninszintet, javítja a hangulatot, enyhíti a menstruáció előtti görcsöket, és elnyomja az étvágyat. Az edzés emellett az anyagcsere sebességét is fokozza, ami azt jelenti, hogy a nap során hatékonyabban égetjük a kalóriákat. Az anyagcsere fokozódása az edzés után akár 12 órán keresztül is tarthat.

Hogyan gyógyuljunk ki a csokimániából?

Legyen folyamatosan szerelmes az életébe úgy, hogy kiterjeszti a gyomrában lévő „izgatott, rebbenő érzéseket”. Ha bármikor kezdi úgy érezni, hogy nem szeretik, menjen egy csendes helyre, és teljes mértékben koncentráljon a hasára. Keresse a gyomrában a „rebbenő pillangószárny” halvány sejtését; azt az érzést, hogy éppen most készül valami csodálatos ajándék felnyitására, vagy éppen most nyert a lottón.

Tudatosan terjessze ki az érzést, mintha csak ezen a rebbenő érzésen szárnyalna fel a levegőbe. A szívét hamarosan lágynak és melegnek érzi majd. Ugyanolyan érzéseket él majd át, mintha csak most szeretett volna bele valakibe. Ezeket az érzéseket próbálja reprodukálni a csokoládéevéssel.

Gyakorlással képes lesz naphosszat ebben a szerelmi állapotban maradni. Azáltal, hogy ebben az állapotban él, képes lesz elnyomni az étvágyát; s az arca, tettei és szavai boldogságtól ragyognak majd. Emellett természetes módon fog szeretetteljes embereket vonzani az életébe.csokolade-palacsinta-nagy

Mindenekfelett mondogassa magának újra meg újra a következő megerősítéseket. A leginkább akkor válnak hasznára, ha naponta kétszer ismétli mindennap, egy hónapon keresztül.

Megerősítések a csokoládé utáni sóvárgások esetén

 • Szeretetet érdemlek.
 • Én vagyok a szeretet, és a szeretet átragyog rajtam.
 • Telis-tele vagyok szeretettel.
 • A tökéletes boldogság állapotát tapasztalom meg egész testemben.
 • Szerethető vagyok, és szeretnek ebben a pillanatban is.
 • Szeretetteljes embereket vonzók az életembe.
 • A barátaim szeretetteljesek, nagylelkűek és figyelmesek.
 • Szeretetet érdemlek egyszerűen azért, aki vagyok.
 • A kapcsolataimban azt kérem, amire szükségem van.
 • Isteni útmutatást kérek és kapok kapcsolataimmal összefüggésben, és hallgatok is rá.
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.