Magasvérnyomás kezelése

A fogyókúra hatása a hipertóniára

Azok az idősödő vagy hipertóniás emberek, akiknek jelentős a súlytöbblete, feltétlenül jól teszik, ha orvosuk megkérdezése után ésszerű fogyókúrát folytatnak. Ez egymagában is csök­kenti a vérnyomást, ugyanakkor jelentősen csökkenti a szívre háruló terhet s így az érelmeszesedésnek egyik jelentős rizikó­faktorát.

A fogyókúra elkezdése

Aki fogyókúrába kezd, annak tudnia kell, hogy akaraterőre és határozottságra van szüksége. Kivétel nélkül minden fogyó­kúrának elengedhetetlen feltétele, hogy kevesebb kalóriát fo­gyasszunk, mint amennyit alapanyagcserénkhez és mindennapi fizikai munkánkhoz elhasználunk. A találomra, ötletszerűen elkezdett fogyókúrák rendszerint nem vezetnek eredményre, mert a legtöbb ember nincsen tisztában megszokott ételeinek kalóriatartalmával, sőt legtöbbször még azzal sem fárad, hogy táplálékának kalóriatartalmát ellenőrizze.

Ezért kell határo­zott tervet felállítani, és egy olyan kalóriamennyiséget előirányozni, ami biztos testsúlycsökkenéshez vezet.

Étvágycsökkentő szerek

Ha odáig eljutottunk, hogy a magunk étrendjét könnyűszerrel össze tudjuk állítani, felvetődik a kérdés, hogy lesz-e elég lelki­erőnk kitartani mellette. Sokan azt szeretnék, hogy változatlan táplálkozási szokások mellett naponta néhány tablettával csök­kentsék testsúlyukat. Sajnos ilyen természetű gyógyszerünk mindmáig nincsen.

A régebben divatos étvágycsökkentő szerek is maholnap kimennek a divatból, egyszerűen azért, mert csaknem mindegyik élénkítőszer. Az élénkítőszerek nemcsak azért veszélyesek, mert a csökkenő étvágyon kívül nappal szorongó feszültséget, éjszaka álmatlanságot okozhatnak, hanem azért is, mert magukban hordják a hozzászokás veszélyét.

A fogyókúrát kezdetben egy-egy vizelethajtó tabletta vagy keserűsós hashajtás támogathatja ugyan, de szedésüknek hosszú ideig nincs értelme. Ráadásul ezek sem teljesen veszélytelenek.

A fogyókúra kezdetén lehetőleg „ne égessük a gyertyát két­felől”. Ne kezdjünk akaraterőt igénylő koplalásba ugyanakkor, amikor mozgással, sportolással – ami ugyancsak akaraterőt igé­nyel – fokozzuk az étvágyunkat. Az ilyen kétszeres támadás gyakran olyan éhséggel, gyengeségérzettel és levertséggel járhat, hogy feladjuk az egész fogyókúrát.

A fogyókúrát egészítsük ki mozgással

Amikor azonban két-három hét múlva már hozzászoktunk a szerényebb étrendhez és ha le­koplaltunk már néhány kilogrammot hájfeleslegünkből, lassan, óvatosan kezdhetjük a mozgást. Még hasznosabb, ha a rendszeres edzést – legyen az fizikai munka vagy sportolás – akkor iktatjuk rendszeres napirendünkbe, amikor elértük már normá­lis testsúlyunkat és amikor automatikus étvágy- és jóllakottság­szabályozó rendszerünk megszokta már az új trendet.

Az akarat próbája

Fogyókúránk közben legalább egy hétig nap mint nap erő­síteni kell akaratunkat, mert ennyi időre szükség van az éhezéssel járó kellemetlen érzés megszűnéséhez. Éppen azért, hogy túl nagy erőpróbának ne tegyük ki akaratunkat, inkább lassan és türelmesen fogyjunk, mint látványos gyorsasággal, hirtelen sokat. Általános szabályként a heti egy kilogrammos testsúly­csökkenést szokták ésszerűnek tartani. Havonta tehát 4,5 kilo­grammnál nagyobb súlyveszteséget lehetőleg ne erőszakol­junk ki.

Rendszeresen mérjük magunkat

A fogyókúra rendszeres testsúlyellenőrzés nélkül vajmi keve­set ér. Magában véve a fogyási szándék erős elhatározás nélkül sem vezet sok eredményhez. A hetenkénti rendszeres test­súlymérés nemcsak a fogyókúra eredményességét mutatja, ha­nem az eredmény okozta sikerélmény segít kitartani a gyakran nehéz fogyókúrában.

10 pont amit a fogyókúrához szükséges – a fogyókúrázók tízparancsolata

Van a fogyókúrának egy tízparancsolata, amelynek betartása többé-kevésbé garantálja, hogy ne csupán lelkesen kezdjük el, hanem eredménnyel is fejezzük be.

Ezek a szabályok a követ­kezők :

  • Mérjük meg magasságunkat és testsúlyunkat, tájékozód­junk a súlytöbbletről, és ennek alapján állítsuk össze az ésszerű étrendet.
  • Ne csak kalóriában számoljunk, hanem ízlésünket és anya­gi lehetőségeinket is tartsuk szem előtt.
  • Főképpen idősebb emberek kérjék ki kezelőorvosuk taná­csát, hogy egyáltalán ajánlatos-e a fogyókúra.
  • Ne kössük a harang nyelvére, hogy fogyókúrát tartunk, mert ha akaratunk menet közben csődöt mondana, nem kell szé­gyenkeznünk családtagjaink, ismerőseink és barátaink előtt.
  • Legyünk mindig következetesek az étrend betartásában, mert minden alkalmi „bűnözés semmivé teheti addigi akaratunk és lemondásunk eredményeit.
  • A konyhasót és a folyadékot csökkentsük, mert ez támo­gatja fogyási törekvéseinket.
  • A cukrot, a mézet, cukrászdái és házi süteményeket, zsírt és vajas kenyeret végleg töröljük étrendünkből.
  • Ha az első két hétben nem értünk volna el jelentős súly­csökkenést, ne csüggedjünk el, mert általában ennyi időre van szükség ahhoz, hogy testsúlyszabályozásunk „alacsonyabb szint felé” kezdjen el mozogni.
  • Valamilyen sportolás vagy testedzés, még a szobatorna is általában jól egészíti ki a fogyókúrát.
  • Az étkezések elosztásában kövessük a régi aranysza­bályt: reggel egyél úgy, mint a király, délben, mint a polgár és vacsorázz, mint a koldus.

Ha a tízparancsolatot betartottuk, és akár könnyen, akár nehezen elértük az ideális súlyt, a fogyókúra lényegében még nem fejeződött be. Ettől kezdve azonban már nem szabad fo­gyókúrának nevezni. A következőkben étrendünknek olyannak kell lenni, hogy fogyasztása élvezettel járjon, jóllakottság érzetét okozza, de mégse vezessen elhízáshoz.

Hogyan tartsuk meg fogyókúra után a súlyunkat?

Eredményes fogyókúra után súlyunkat rendszerint meg tudjuk változatlanul tartani, ha fehérjetartalmú állati termékekből, tehát húsból, tejből, halból, túróból, tojásból, sajtból ízlésünknek és étvágyunknak meg­felelő mennyiséget fogyasztunk, ugyancsak megszorítás nélkül ehetünk nem édes gyümölcsöt és zöldségféléket akár főzve, akár nyersen, de a cukrot, tésztaféléket, kenyeret, zsírt és vajat na­gyon meg kell szorítanunk.

A fogyókúra közben ügyeljünk arra, hogy a kalóriaszegény­ség ellenére biztosítsuk a bélműködéshez szükséges salakanyag­ mennyiséget. Sok rostot tartalmazó főzelékek, bizonyos gyü­mölcsök megakadályozhatják, hogy a hirtelen megcsappanó béltartalom miatt székrekedésünk támadjon. Ha véletlenül mégis előfordulna, reggel egy-egy pohárka éhgyomorra fogyasztott keserűvíz, glicerines kúp vagy langyos kamillás beöntés segítsé­günkre lehet a széklet rendezésében.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.