Előnyös megjelenés

Botox kezelés – legfontosabb tudnivalók!

Az 1990-es években egy csomó gazdag és híres ember látszólag egyszeriben elvesztette azt a képességét, hogy elmosolyodjon vagy gondterhelten ráncolja a homlokát. Mindez a botoxnak volt köszönhető. Manapság a plaszti­kai műtétek mellett a botolinumtoxin-injekciók számíta­nak a legnépszerűbb szépészeti kezelésnek. A botolinum toxint kolbászméregnek is nevezik, mert a nem megfele­lően kezelt húskészítményekben keletkezik és ételmérge­zést okoz. Kozmetikai hatása abban rejlik, hogy meg­bénítja a mimikai izmokat, megakadályozva ezzel a bőr ráncolását.

Képes eltüntetni a botox a ráncokat?

IGEN A botoxinjekciók két héten belül kisimítják a ránco­kat az arcon.

Kutatási eredmények! Több száz résztvevő bevonásá­val két nagy vizsgálatsorozat is bizonyította, hogy a botox­injekciók csökkentik a homlo­kon az összevont szemöldökök okozta barázdákat. A legjobb hatás 30 nap elteltével mutat­kozott, amikor az alanyok 80 százalékának a homlokáról eltűntek a barázdák, vagy csak alig látszottak, amikor aggódó arcot igyekeztek mutatni.

Ma­guk a betegek 89 százalékban számoltak be legalább 50 szá­zalékos javulásról. A vizsgála­tok szerint a szem körüli szar­kalábakra, valamint az áll és a nyak bőrének ráncaira is kedvező hatású a botox-injekció.

A hatás általában négy hó­napnál rövidebb ideig tart, ek­kor meg kell ismételni a keze­lést. Megfigyelhető azonban, hogy többszöri ismétlés után a szer hatása tovább tart. A leggyakoribb mellékhatás a fejfájás vagy az, hogy az illető kissé másnaposnak néz ki, mert felső szemhéja enyhén lecsüng.

Az ismételt kezelések során ezek a mellékhatások csökkennek. Néhányan pár napig tartó enyhe, influenza­szerű tünetekről panaszkod­nak. Haláleset nem fordult elő kozmetikai célú botoxkezelés következtében; egy vizsgálat szerint a leggyakoribb panasz az, hogy nem hat az injekció. Az eredmény a kezelést végző orvos ügyességétől, továbbá a beadott adag mennyiségétől és a befecskendezés helyétől is nagyban függ.

Fokozható a botox hatása?

IGEN A legtöbb bőrgyó­gyász botoxot vagy kollagént használ a mélyebb ráncok feltöltésére.

A kutatások szerint azonban hatásosabb, ha a kettőt együtt alkalmazzák. Hatvanöt páci­enst három csoportra osztot­tak: az első csoport csak bo-toxot kapott, a második csak kollagént, míg a harmadik a kettőt együtt.

A kombinált ke­zelésben részesülők esetében jobb volt az eredmény a szem­öldökök közötti barázdák tekintetében, mint azoknál, akik csak botoxot vagy csak kolla­gént kaptak. Három hónappal az injekció után a kombinált kezelés hatása maradandóbb­nak is bizonyult.

KIALAKULHAT IMMUNITÁS A BOTOXSZAL SZEMBEN?

Igen, de nagyon ritkán. Az ismételt botoxkezelés hatására a szervezet el­lenanyagokat termelhet (olyan fehérjéket, ame­lyek segítenek felvenni a harcot az idegen anya­gokkal – jelen esetben a botoxszal – és igyekeznek semlegesíteni őket).

Ez csökkenti a későbbi kezelések hatásosságát nemcsak szépészeti keze­lések esetében, hanem például olyankor is, ami­kor a botoxot a túlzott hónalji verejtéktermelés megakadályozására hasz­nálják. Minél gyakoribbak a kezelések, és minél ma­gasabbak az adagok, an­nál nagyobb a valószínű­sége, hogy a szervezet ellenanyagokat kezd ter­melni.

Botoxmentes gyors ránctalanítás?

Az egyetlen ebédszünet alatt elintézhető ránctalanítás a gyorséttermek generációjának arcfelvarrása. Általában kevesebbe kerül, mint a hagyományos arcplasztika, és pillanatok alatt megvan. De megéri az árát? Mielőtt jó néhány napi ebédpénzét erre a beavatkozásra költené, gondolja végig, megéri-e.

Van olyan jó a gyors ránctalanítás, mint a hagyományos?

NEM A gyors korrekció nem tart sokáig.

Régebben, ha valaki el akarta tüntetni a ráncait, elaltatták, méretes vágásokat ejtettek raj­ta, és egy napig a kórházban kellett maradnia, arról nem is beszélve, hogy egy-két hétig nem kerülhetett az emberek szeme elé. Ma pedig ebédidő­ben besétálhat egy rendelőbe, és egy óra múlva évekkel meg­fiatalított külsővel távozhat.

A fogazott szálakkal végzett arcemelés célja a homlok, az arc és a nyak megereszkedett bőrének feszesítése. Egészen apró bemetszésen keresztül, tűvel, fogazott szálat húznak a bőr alá: a szálon lévő fogacskák egyrészt megkapaszkod­nak a környező szövetekben, másrészt megemelik a pety­hüdt bőrt – és máris kész a fia­talos arc. Az eljáráshoz csak helyi érzéstelenítésre van szük­ség, s a gyógyulási idő is rövid.

Egyes szakemberek szerint azonban nem szabad a kés he­lyett a tűt választani

„Lehet, hogy bábokon beválik a szá­lakkal történő arcemelés, de embereken nem igazán”, mondja dr. Róbert Kotler, a Secrets of a Beverly Hills Cosmetic Surgeon (Egy Beverly Hills-i kozmetikai sebész tit­kai) c. könyv szerzője. „Ezek­nek az eljárásoknak kevés a szövődménye, mivel nincs szükség vágásokra és altatásra, de eredményük nem tartós.”

Míg a hagyományos arcfel­varrás 10-15 évre szól, a szá­lakkal végzett arcemelés mind­össze 2-4 évre. Az eredmény kevésbé látványos, és a szálak egyes esetekben elvándorol­nak, egyenetlenné téve a bőr­felületet, sőt olykor át is látszanak a bőrön. Azok a se­bészek, akik hisznek az eljárás­ban, inkább fiatalabb pácien­seknek ajánlják, akiknek még nem annyira petyhüdt a bőre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.