Előnyös megjelenés

Hajnövesztő szerek

Kérdezzen meg egy férfit, mit veszítene el inkább: a haját vagy az állását? A feleletből érthető, miért keresik a ko­paszodás ellenszerét már a régi egyiptomiak óta. Bár ren­geteg csodaszer kapható, még nem találták meg az egye­dül üdvözítő megoldást. Néhány szer kétségtelenül segít megőrizni a meglévő hajszálakat, sőt talán néhány újat is növesztenek.

Használ a minoxidil a férfiakra jellemző kopaszodás ellen?

IGEN A minoxidil serkenti a hajszálak újbóli növekedését a fejtetőn, de a homlokon kez­dődő kopaszodást nem állítja meg.

A napjában kétszer a fejbőrbe dörzsölt minoxidilről kimutat­ták, hogy segíti a hajszálak nö­vekedését és megakadályozza a hajhullást. Kétféle töménység­ben, 2 és 5 százalékos oldat­ban kapható.

Kutatási eredmények! A kettő összehasonlításakor kimutatták, hogy egy év után azok a férfiak, akik az 5 százalékos oldatot használták, 57 százalékban ér­tek el javulást, míg a 2 százalé­kos oldatot használók csak 41 százalékban. Meglepő mó­don a placebót használó férfi­ak közül is észlelt hajnöveke­dést 23 százalék (úgy látszik, elég hinni a szerben). A legerő­teljesebb hatás mindkét készít­mény esetében négyhavi keze­lés után volt észlelhető. Más vizsgálatok kisebb különbséget mutattak ki a kétféle koncent­ráció között.

Senki se várja azonban, hogy ismét dús haj koronázza a fe­jét. Az új hajszálak vékonyab­bak és rövidebbek, mint az el­vesztett haj (inkább pihenek nevezhetők), különösen kez­detben. A minoxidil jobban hat olyanoknál, akik amint el­kezdenek kopaszodni, rögtön kezdik a kezelést. A teljesen

kopasz területeken nem nő ki tőle a haj, és a készítmény cso­magolásán is figyelmeztetnek, hogy a homlokon „hátra­csúszó” hajon sem segít. Ha abbahagyják a szer használa­tát, eltűnik a kedvező hatás.

Hatásosabb a finaszterid, mint a minoxidil?

IGEN Török kutatók 65 férfi vizsgálatával összehasonlítot­ták a napi egy vényköteles finaszteridtablettát szedő férfiak hajnövését az erősebb minoxidil készítményt használókéval. Egy év után a tabletta hatéko­nyabbnak bizonyult: a férfiak 80 százalékának több volt a haja, mint a kúra kezdetén, míg a minoxidiles csoport tag­jainál az arány csak 52 száza­lék volt.

A finaszteridet korábban prosztatamegnagyobbodás el­len használták. Megakadályoz­za, hogy a tesztoszteron egy másik hormonná, dihidro-tesztoszteronná alakuljon át. Ha ez utóbbiból túl sok van, elpusztulhatnak a hajhagymák, és nem nőnek új szálak. A fi­naszterid hatása is a fejtetőn a legmarkánsabb. Elöl középen is serkenti a haj növést, de a halántékon kevésbé hatékony.

A finaszteridnek mellékhatá­sai is lehetnek, többek között a szexuális vágy csökkenése és emlőérzékenység. Magyar­országon hajnövesztésre hiva­talosan nem rendelhetik orvo­sok. Nők nem használhatják, a fogamzóképes nők pedig különösen figyeljenek oda ar­ra, hogy ne nyúljanak a tablet­tákhoz, mert a szer a fiúmag­zatokban súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat. A kezelés mellett a nemi élet során óvszert kell használni, mert az ondó is tartalmaz finaszteridet.

Folynak kísérletek kopaszodás elleni új szerekkel?

IGEN Vizsgálnak egy prosztata-megnagyobbodás elleni másik szert, a dutaszteridet. A finaszteridhez hasonlóan ez is a dihidro-tesztoszteronra hat, és azt remélik, hogy az előbbinél jobb lesz a hatása.

Kutatási eredmények! A Duke Egyetem kutatói 416 férfit vizsgáltak 24 héten át, akiket ezekkel a gyógyszerek­kel kezelték, és azt találták, hogy a dutaszteridet szedők haja intenzívebben növekedett, mint azoké, akik finaszteridet kaptak.

Egyes szakemberek úgy vélik, hogy a dutaszterid minden más, jelenleg kapható gyógyszernél jobb hatású nők öröklött hajhullása ellen, illetve olyan férfiak esetében, akiknek nem segít a finaszterid. Az Egyesült Államok gyógyszer-felügyeleti hatósága, az FDA ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy nők ne szedjenek dutaszteridet. Mit tanácsolhatunk tehát? Várjon, amíg megbízhatóbb adatok állnak rendelkezésre.

Használnak a népi gyógymódok?

TALÁN Egyes természetes gyógyszerek hasznosnak tűn­nek az alopecia areatának ne­vezett foltos kopaszodás keze­lésében, arról azonban nincs adat, hogy a férfiakra jellemző kopaszodás ellen is hatnának a természetes készítmények. Mind a fokhagymazselé, mind a hagymáié serkenti a hajnö­vést foltos kopaszodás esetén.

Kutatási eredmények! Egy placebokontrollos iráni vizsgálatban férfiak három hónapig napjában kétszer fokhagymazselét kentek a fejükre egy szteroidtartalmú krémmel együtt: a fokhagyma jelentősen fokozta a krém gyógyító hatását. Egy hasonló vizsgálat során Irakban a hagymalé már két hét után serkentette a hajnövekedést, és hat hét után a férfiak 90 száza­lékának fején új hajszálak voltak megfigyelhetők.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.