Előnyös megjelenés

Kollagén és ráncfeltöltés

A gyors ránctalanítóként reklámozott, sebészi beavatko­zást nem igénylő szerek, például kollagén- és hialuronsav-injekciók segítségével órák alatt megszabadulhat ráncai­tól, és évekkel fiatalabb külsővel sétálhat ki a rendelőből. A baj csak az, hogy ha tartós eredményre vágyik, újra és újra be is kell sétálnia.

Valóban feszesebb lesz a bőr, és el­tűnnek a ráncok a kollagén injekcióktól?

IGEN De ma már nem a kol­lagén az egyedül üdvözítő megoldás, más ráncfeltöltők is vannak.

A kollagén injekciók segítségé­vel az emberiség szembe akar szállni a nehézségi erőnek az arcra kifejtett hatásával, visszaadva a bőrnek az elvesztett teltséget és simaságot. Évtize­dekig a szarvasmarhák kötő­szövetéből nyert kollagén szá­mított „a” ráncfeltöltőnek. Elég hatékony, hatása azonban nem tart átlagosan három hó­napnál tovább, és egyesek al­lergiások rá. Az újabb anyagok hatása hosszabb, és kisebb a mellékhatások kockázata is.

A lebomló poliszacharidot, azaz hialuronsavat tartalmazó ráncfeltöltők hatása egy évig tart. A beinjekciózott feltöltő­anyag 4-12 hónap alatt le­bomlik és kiürül a szervezet­ből. A szarvasmarhákból nyert kollagénnel szemben a hialuronsav nem állati eredetű, ezért csak nagyon kis való­színűséggel allergizál.

Kutatási eredmények (1): az Egyesült Államok hat orvosi centrumában végezték el azt a vizsgálatot, amelynek során a kísérleti alanyok arcá­nak egyik oldalába hialuronsav-, a másikba kollagéninjek­ciót adtak. Először nem volt különbség a két szer hatása között, de hat hónap múlva a legtöbb páciens úgy nyilatko­zott, hogy a hialuronsav-injekció hatása tartósabb.
Kutatási eredmények (2): egy másik, a Michigani Egyetemen végzett kísérletsorozatból azt a következtetést vonták le, hogy a bőrbe injekciózott hialuron­sav megduzzasztja a fibroblasztokat, a bőr fiatal sejtjeit, amelyek ezáltal jobban hason­lítanak a fiatal bőr sejtjeire, és maguk is termelnek kollagént. Hialuronsavval azért is lehet tartósabb hatást elérni, mert lebomlása után a fibroblasztok még egy ideig fokozottan ter­melnek kollagént.
Kutatási eredmények (3): Egy újabb, 2006-ban hialuronsav-készítménnyel végzett vizsgálat eredményei is kedve­zőek voltak. A 439 páciens közül azok, akiknek a ráncait hialuronsav-injekcióval töltöt­ték fel, 90 százalékban számol­tak be jó eredményről, míg azok, akik kollagéninjekciót kaptak, csak 36-45 százalék­ban voltak elégedettek. Több­féle ráncfeltöltő anyag van for­galomban, míg másokat most tesztelnek.

A ráncfeltöltés után előfor­dulhat a kezelt területen duz­zadás, bőrpír, minimális vér-aláfutás. Ezek a tünetek a ráncfeltöltést követő néhány napon belül elmúlnak, de hű­téssel lehet gyorsítani a folya­matot! A kezelést követő 24 órában tartózkodni kell az erős gesztikulációtól! A ráncfeltöltés hatása egyéni adottságoktól is függ, ám a felszívódás után azonnal megismételhető a kezelés.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.