Vitaminok táplálékkiegészítők

A legjobb vitaminok és ásványi anyagok hajnövekedésre

A hajad minősége sok tényezőtől függ, amelyek közül néhányra, például a genetika vagy az életkor, nem tudsz befolyással lenni. Léteznek azonban olyan tényezők is, amelyek teljes mértékben rajtad múlnak.

Az egészséges táplálkozáson, a hajápoláson és a rendszeres vízfogyasztáson kívül fontos, hogy arra is összpontosíts, hogy a szervezeted elegendő vitaminhoz, ásványi anyaghoz és egyéb anyagokhoz jut-e, amelyek szintje döntő fontosságú a haj minősége szempontjából. Melyek ezek?

Vitaminok

Az első vitamin, amelyet meg kell említeni, az A-vitamin, amely nélkülözhetetlen a sejtek növekedéséhez és az egészséges bőrhöz. Hozzájárul a faggyú kiválasztásához, amely segít megelőzni a haj töredezését és megőrizni a haj fényét. A B2-, B7-, B9- és B12-vitaminok szintén fontosak. A hajhulláshoz köthetők, amely a D- és E-vitamin-hiány következménye is lehet.

Ásványi anyagok

Ne feledkezzünk meg az ásványi anyagokról sem. A menstruáció okozta időszakos vérveszteség miatt különösen a nőknek kell gondoskodniuk a megfelelő vasbevitelről. A vashiány tünetei már első látásra szembeötlőek – sápadt és száraz bőr, törékeny és barázdás körmök, száraz haj és hajhullás. Ha neked is fontos a hajad színe, akkor ne hanyagold el a szelén bevitelét sem, melynek hiánya őszülést okozhat. Végül, de nem utolsósorban említsük meg a cinket is, amelynek alacsony szintje összefügg a hajhullással és a kopasz foltok kialakulásával, tehát arról sem szabad megfeledkezni.

Kollagén

Az egyik olyan anyag, amely jelentős mértékben befolyásolja a haj minőségét, kétségtelenül a kollagén, amely a szervezetben jelen lévő fehérje nagy részét alkotja. Különösen fontos a fejbőr egészsége szempontjából, mivel hozzájárul annak erejéhez és rugalmasságához. A kollagén hiánya befolyásolhatja a haj sűrűségét.

A haj minősége és növekedése jelentős mértékben szabályozható. A rendszeres hajápolás, az egészséges táplálkozás, a vízbevitel, a vitaminok, az ásványi anyagok és a kollagén megfelelő bevitele kétségtelenül észrevehető eredményeket hoz a haj szerkezetében és növekedési ütemében.

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25057538/
https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-b/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3037475/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24575202
https://europepmc.org/article/med/1764360
https://doi.org/10.1007/s13555-018-0278-6
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5685931/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/

Img copyright: GymBeam

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.