Előnyös megjelenés

Hormonpótlás – a fiatalság megőrizhető?

Tagadhatatlan tény, hogy az életkor előrehaladtával lassulunk és esendőbbé vá­lunk. Ebbe egyesek nem akarnak belenyugodni, meg kívánják őrizni fiata­los erejüket és aktivitásu­kat, nem is szólva a libidó­jukról, és ennek érdekében olyan hormonokat kezde­nek szedni, amelyeknek a szintje az évek múlásával csökken a szervezetben.

Van bizonyíték arra, hogy a növekedési hormon szedése las­sítja az öregedést?

NINCS A hormonokról egyesek azt képzelik, hogy mindenható szerek, amelyeket a ráncos bőrtől kezdve a csök­kenő libidóig bármi ellen be lehet vetni. Ám a szakemberek egybehangzóan állítják, hogy a kutatások sokkal hátrébb tartanak e téren, mint a piaci igények.

Igaz, hogy a korral csökken a szervezetben a növekedési hormon szintje, de ha szinteti­kus hormonokkal pótoljuk, attól még nem lassul le az öre­gedés folyamata, csak egy sor egészségi kockázatnak vagy kóros mellékhatásnak tesszük ki magunkat.

Megjelent cikk: Az ötlet, hogy hormonokkal meg lehet állítani a természetes öregedést, egy a New England Journal of Medicine folyóirat­ban az 1990-es években közzé­tett tanulmány nyomán merült fel. Ebben arról számoltak be, hogy hat hónapig heti három­szori növekedési hormon­ injekciók hatására a kezelt férfiaknak jelentősen nőtt az izomtömege, csontjaik ásvá­nyianyag-tartalma, valamint bőrük vastagsága.

Azóta többször megismétel­ték a vizsgálatot, de a hatás csak olyan felnőtteken mutat­kozott, akik növekedési hormon-hiányban szenvedtek. (Ma ezeknek a hormonhiányos betegeknek a hormonpótló ke­zelése megengedett, ám a hor­mon nem használható örege­dés elleni kezelésre.) E betegek esetében a növekedési hormon valóban kedvező hatású az izomtömeg, a fizikai funkciók és a csontsűrűség tekintetében, de a javulás mellett gyakran je­lentkezik csuklóalagút-szindróma, ödéma, ízületi fájdalom, duzzadás, és esetleg megnőhet egyes rákos megbetegedések kockázata is.

Jegyezzük meg! Egyáltalán nem bizonyított, hogy az átlagos személyek fia­talabbnak látszanának, vagy jobban érzenék magukat a növekedésihormon-injekciók­tól, és semmit sem tudunk a hosszú távú kockázatokról. Valószínűleg semmilyen pozi­tív hatása nincs a tabletta for­májában kínált növekedési hormonnak.

Visszafordíthatja a DHEA az öregedés velejáróit?

NEM A hormon nem az örök fiatalság csodaszere.

A DHEA-t (dehidroepiandro-szteron) a mellékvese termeli; gyenge ösztrogénszerű hatásai lehetnek. A kor előrehalad­tával a mellékvese egyre keve­sebb DHEA-t termel, de nem világos, hogy ez kapcsolatba hozható-e a testi funkciók ha­nyatlásával. Sokkal biztosabb, hogy a DHEA szedésétől (az Egyesült Államokban vény nélkül, étrend-kiegészítőként árulják, míg számos európai országban receptre kapható) senki sem lesz fiatalosabb, és a kockázatok minden való­színűség szerint nagyobbak az előnyöknél.

Egy vizsgálat során a kuta­tók összehasonlították a válto­zás korához közeli nők két csoportját, akik három hóna­pon át napi 50 mg DHEA-t, illetve placebót szedtek. A hor­mont szedő nőknek semmivel sem volt jobb a hangulata, a libidója, a memóriája vagy a közérzete, mint azoknak, akik placebót kaptak.
Egy másik vizsgálat szerint semmit sem változott a DHEA-val kezelt egyének testi felépí­tése, fizikai teljesítőképessége, inzulinérzékenysége vagy életminősége. Előfordulhatnak viszont mellékhatások, például hajhullás vagy szőrösödés az arcon.

Mivel szteroid hormonról van szó, a DHEA-nak testépítő hatása van: a csontsejtekhez kötődve növeli a csontsűrűsé­get, erősíti az izomrostokat és csökkenti a testzsír mennyisé­gét. Ugyanakkor növelheti egyes hormonfüggő dagana­tok, mint például a prosztata­vagy az emlőrák kialakulásá­nak a kockázatát.

„Tévhit, hogy a DHEA megőrzi a fiatalságot és növeli a libidót”, szögezi le határozottan dr. Geoffrey Redmond New York-i endokrinológus.

Mi több, egyelőre nem állnak rendelkezésre hosszú távú kutatások a hormonpótlás biztonságosságáról.

MI VAN AZ ÜVEGBEN?

Az étrend-kiegészítőként forgalmazott DHEA-készítmények között nagy különbségek lehetnek összetétel és hatóanyag­ tartalom tekintetében. Némelyikben nagyon magas lehet a szint, másokban jóformán nincs is semmi a hatóanyagból. Csak vérvizsgálattal deríthető ki, hogy valaki mennyi hormon­hoz jut. A legtöbb DHEA-készítmény a mexikói vad jamgyökér kivonatából készül, amelyből laboratóriumi úton kémiai reak­ciók során nyernek DHEA-t. Nem minden készítmény tartal­maz belőle azonban hasznos mennyiséget.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.