Veszélyes vagy biztonságos

Hajápolási termékek egészségkárosító hatásai

Összehasonlíthatatlanul jobb érzés rendezett frizurával nekiindulni a nap­nak, mint kócosan vagy ápolatlan hajjal. A hajápolási termékek többségének bizton­ságos a használata, bár némelyik izgathatja a bőrt és a szemet. Egyes hajfestékeket koráb­ban rákkeltőnek tartottak.

Egy csepp megelőzés

A hajfestékek biztonságos használata

  • Viseljünk gumikesztyűt.
  • Ne hagyjuk a szükségesnél hosszabb ideig a hajon a festéket, és használat után jól öblítsük le a hajunkat.
  • Ne fessük a hajunkat túl gyakran.
  • Próbáljuk meg az un. lemo­sást a hajfestés helyett.
  • Ne színezzük a szemöldököt vagy szempillát hajfestékkel!

Milyen gondok adódhatnak?

Nem kell mindent készpénznek venni, íme néhány adat e termékekről.

  • A samponok 70-80%-ban vizet tartal­maznak, emellett tisztítóanyagot, parfü­möt és kondicionáló olajokat. Kevésbé ártalmatlan összetevők a formaldehid, a propilén-glikol és a quaternium-15 elne­vezésű tartósítószer. A zsíros, száraz és normál megkülön­böztetés a sampon tisztító­anyag- és kondicionálóolaj­tartalmától függ. Az enyhe sampon lehet, hogy egyszerűen több vizet tartalmaz. A tisztító­anyagok kiszáríthatják a hajat és a bőrt, emellett irritálhatják a szemet. Ám semmi alapja nincs annak a feltételezésnek, hogy a sampon rákkeltő lenne.
  • A korpásodás elleni sam­ponok megakadályozzák a fejbőr hámlását, de tartalmaz­hatnak irritáló anyagokat is, pl. kőszénkátrányt, szelén-diszulfi-dot, rezorcint és kreozolt, amelyek, ha ér­zékeny valaki rájuk, még fokozhatják is a korpásodást. Ha a sampontól viszket vagy ég a fejbőrünk, váltsunk márkát. Azáltal, hogy váltogatjuk a kén, kátrány alapú termékeket, megelőzhetjük, hogy a fejbőrünk ellenállóvá váljék a korpásodás elleni sampon hatóanyagával szemben.
  • A hajsprayk izgathatják a szemet, a bőrt és a légzőszerveket, ezért jól szellőző helyen használjuk őket. A pumpás válto­zatok biztonságosabbak, mint az aeroszo­lok, mert kevésbé belélegezhető, nagyobb cseppeket bocsátanak ki. A hajfixáló habok biztonságosabbak, de gyakran tar­talmaznak alkoholt, ami szárítja a hajat.
  • A dauervizek gyakran ammónium-tiogli-kolátot tartalmaznak, amely kiütést okoz­hat a kézen és a fejbőrön, ezért válasszunk ammóniamentes készítményt. A szülészek és nőgyógyászok szerint a terhesség alatt sem rejt veszélyt a dauer vagy a hajfestés.

A hajfestékek és a rák

Bár egyes hajfestékek tartalmaznak potenciá­lis rákkeltőket, pl. kőszénkátrány-származé­kokat és parafenilén-diamin-vegyületeket, a szakértők többsége szerint nincs mitől félni. Legalább húsz évig folyamatosan használni kellene ezeket a termékeket, hogy akár csak egy kicsit is emelkedjen egyes rákos megbete­gedések veszélye. Az őszülő férfiak számára készült hajfestékek sem rákkeltők, de egyes termékek ólmot tartalmaznak, ezért haszná­latuk után mossunk kezet.

Jegyezze meg! Az egy alkalomra használatos hajszínezők, pl. ez a gesztenyebarna színezőhab, a szembe kerülve gyulladást okozhatnak, ha a festék lefolyik az arcunkon.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.