Előnyös megjelenés

Ránctalanító krémek valóban hatásosak?

Az élet nyomot hagy az ember arcán. És ahogy az idő kerekét nem lehet visszaforgatni, úgy az idő múlásával arcunkra vésett ráncok és barázdák sem tüntethetők el. Annyit azonban megfelelő szerekkel és nagy türelemmel el lehet érni, hogy kevésbé legyenek feltűnőek (jó tanács: okosan válasszon, és ne fizessen túlzottan sokat).

Hatékonyak a ránctalanító krémek?

IGEN A krémek csökkentik az apró ráncok megjelenését, de ha észrevehető eredményt szeretne, használjon receptre kapható szert.

Egy dologban utolérhetetlenek a fiatalabb külsőt ígérő kré­mek és folyadékok: nagy nye­reséget hoznak gyártójuknak. Az igazság az, hogy néhány órára bármelyik hidratáló­krémtől érezhetően jobban néz ki az ember bőre. Egyes, ráncosodás elleni krémek ennél többre képesek, különösen azok a receptre kapható készítmények, amelyek retinoidokat (A-vitamin-származékokat) tartalmaznak. A hatás nem azonnali, de néhány hónap el­teltével észrevehető a változás.

A sejtképződést fokozó és a kollagéntermelést serkentő A-vitamin-származékokat az 1960-as évek óta használják az akné kezelésére. A kollagén a bőr kötőszövetében a legfon­tosabb fehérje, a bőr ennek köszönheti erejét és rugalmas­ságát.

Megjelent cikk: egy a New England Journal of Medicine című folyóiratban megjelent közle­mény szerint a tretinoinnal kb. egy éven át tartó kezelés hatására a napfény miatt káro­sodott bőrben 80 százalékkal nőtt a kollagénképződés, míg a placebóval kezelt bőrben 14 százalékkal csökkent.
Kutatási eredmények (1): más vizsgálatok is megerő­sítették, hogy a tretinoin hatá­sára kevésbé feltűnőek a rán­cok és a szarkalábak. Ausztrál kutatók 0,05 százalékos tretinoin tartalmú krémmel kezel­tek napfénykárosodott bőrű embereket, és 24 hét múlva úgy találták, hogy a bőr kevés­bé volt ráncos, feszesebbé és simábbá vált.
Kutatási eredmények (2): egy másik kísér­letben 0,02 százalékos krémet használtak, és 24 hét elteltével a placebokrémmel kezeitekhez viszonyítva a tretinoinnal kezelt embereknek jelentősen csökkentek a kisebb-nagyobb ráncai, és enyhült bőrük sárgás elszíneződése is.

BOTOX A TÉGELYBEN?

Bizonyára találkozott már olyan hirdetésekkel, amelyek szerint a reklámozott krém ugyanúgy eltünteti a ráncokat (nem is beszélve a striákról), mint a botoxinjekciók.

Egyes krémekért iszonyatos árat elkérnek, de vajon használnak bármit is? Peptideket tartalmaznak, amelyekről azt állítják, hogy nemcsak a kollagéntermelést serkentve feszesítik a bőrt, de a bőr alá is behatolnak, és ellazítják az izmokat.

Dr. Laurie Polis New York-i bőrgyógyász szerint az ilyen krémek jók a bőr hidratálására, de nincs olyan, vény nélkül kapható krém, amely képes a bőr alá hatolni és befolyásolni az izmokat. A bőrre kent kolla­gén sem fejt ki hatást a bőr mélyebb rétegeiben. Egy floridai vizsgálat során a botox a kutatók és a betegek szerint is messze jobb hatásúnak bizonyult a ránctalanítókrémeknél.

Ha ilyen kezelést szeretne, ne patikába menjen, hanem bőrgyógyászhoz. A vény nélkül kapható krémek, még akkor is, ha tartalmaznak retinolokat, jót tesznek ugyan az egészség­nek, de hatásuk mind az ame­rikai, mind a francia fogyasz­tóvédők felmérései szerint szabad szemmel alig látható.

Figyelem! 2006-ban végzett vizsgálatuk során sokféle krémet teszteltek (némelyik grammja 12 dollár­ba került), és azt találták, hogy még a legjobb hatásúak is ke­vesebb mint 10 százalékkal csökkentették a ráncok átlagos mélységét 12 heti használat után. A készítmények ára és hatása között nem találtak összefüggést.

Használnak a kré­mekben található antioxidánsok?

TALÁN Ez az antioxidáns koncentrációjától függ, továb­bá attól, hogy stabil formában tartalmazza-e az adott készít­mény. Ezt aligha tudja egy fogyasztó megállapítani.

A bőr külső rétege tartalmaz antioxidánsokat, amelyek vé­denek a szabad gyökök káros hatásaitól. Ez utóbbiak többek között a napfény káros sugarai és a levegőt szennyező anya­gok hatására keletkeznek. A kozmetikai termékek gyártói antioxidánsokat adnak a kré­mekhez és fényvédőkhöz, töb­bek között C- és E-vitamint, valamint zöldtea-kivonatot.

Ez elméletben jól is hangzik, és a helyileg alkalmazott anti­oxidánsok valóban növelhetik a bőrnek a környezeti ártal­makkal szembeni ellenálló képességét, sőt még abban is segíthetnek, hogy a bőr fiata­losabbnak tűnjön.

De most jön a bökkenő: nem minden krém tartalmaz ele­gendő antioxidánst, vagy amit tartalmaz, azt nem elég stabil formában ahhoz, hogy a bőr­ben kedvező hatást fejthessen ki – ha egyáltalán bejut a bőr­be. (A fényvédőkkel ellentét­ben a cél az, hogy ne csak a bőr felszínén, de a mélyebb ré­tegeiben is fejtsenek ki hatást.)

Dr. Laurie Polis New York-i bőrgyógyász szerint a bőrápo­ló készítményeknek az alábbi legfontosabb antioxidánsokat kellene tartalmazniuk.

Jó tanács: fogyasszon sok, antioxidánsokban gazdag élel­miszert, hogy belülről védje bőrét. A C-vitamin fontos szerepet játszik a kollagén­termelésben, és segít meg­akadályozni a véraláfutások keletkezését. E-vitamin hatására a bőr hidratáltabb, simább és rugalmasabb lesz.

Dr. Laurie Polis New York-i bőrgyógyász szerint a bőrápo­ló készítményeknek az alábbi legfontosabb antioxidánsokat kellene tartalmazniuk:

1. C-vitamin

Bebizonyították, hogy a 12 héten át használt C-vitamin simábbá és kevésbé ráncossá teszi a bőrt. Az egyet­len probléma az ára. „A haté­kony koncentrációban C-vita­mint tartalmazó krémek igen drágák”, mondja dr. Polis. A drogériában kapható kré­mek valószínűleg nem tartal­maznak elegendő C-vitamint, vagy nem olyan formában, amely felszívódik a bőrbe. A krémeken szereplő, C-vita­minra utaló felirat csak rek­lámfogás. Mivel nehéz eldönte­ni, mit érdemes megvenni, dr. Polis azt ajánlja, hogy bőr­gyógyásszal írassunk fel meg­felelő krémet, vagy válasszuk valamelyik neves cég termékét.

2. E-vitamin

A kozmetikumok egyik talán leggyakoribb összetevője, az alfa-tokoferol (az E-vitamin biológiailag ak­tív formája) hatékonyan segíti a bőr káros napsugarak elleni védekezését és csökkenti a le­égés okozta gyulladást.

3. Zöldtea-kivonat

A zöld tea mind oxidáció, mind gyulladás elleni hatással bír, legalábbis a kémcsőben. Egy vizsgálat so­rán nők egy csoportja 10 szá­zalékban zöld teát tartalmazó krémmel kente a bőrét, és mel­lé zöldtea-tartalmú étrend­kiegészítőt szedett, míg egy másik csoportban placebo-krémet alkalmaztak, és kapták a kiegészítőt: nyolc hét után a kétféle kezelésben részesülő nők bőre rugalmasabbnak tűnt a mikroszkóp alatt, ám szem­mel látható különbséget nem észleltek.

4. DMAE

Ezt a természetesen előforduló vegyületet eredeti­leg a kognitív funkciók romlá­sa ellen használták szájon át bevitt gyógyszerként. Később viccesen elnevezték tégelybe csomagolt arcfelvarrásnak. Nem lesz tőle olyan az arca, mint 20 évvel ezelőtt, de bizo­nyítottan fokozza az arcbőr feszességét. Egy vizsgálat során a naponta használt 3 százalékos DMAE (2-dimetil-amino-eta-nol)-krém feltöltötte a ránco­kat és javított az öregedő bőr állagán. Miután abbahagyták a használatát, még két hétig észlelhető volt a hatása.

Nem világos, miként hat a DMAE. A québeci Laval Egye­tem kutatói bőrsejteken tesz­telték, s úgy találták, hogy ha­tására a sejtek megduzzadnak, ami káros hatást is jelezhet. Ám az is lehet, hogy ez a jelen­ség a szer hatásának az alapja.

5. Q10 koenzim

Kimutatták, hogy ez a szervezetben sokfelé megtalálható természetes antioxidáns véd a napozás okozta bőrgyulladás ellen, különösen a szintén antioxidáns hatású karotinoidokkal együtt.

6. Idebenon

A Q10 koenzim rokona; a bőrápoló szerekben alkalmazott egyik leghatéko­nyabb antioxidáns vegyület. Egy vizsgálat kapcsán számos antioxidánst értékeltek, és a százas skálán az idebenon 95 pontot kapott, míg az E-vitamin 80-at, a kinetin 68-at, a C-vitamin 52-t és az alfa-lipoinsav 41-et.

Jó tanács

A bőrápoló készítmények ese­tében (a napvédőkkel ellentét­ben) nem állja meg a helyét az a mondás, hogy minél több, annál jobb. Az A-vitamin­tartalmú krémek átmeneti kipirosodást, bőrszárazságot és -izgalmat okozhatnak. Ha retinoidtartalmú krémet hasz­nál, várjon egy órát az alkal­mazásával, miután megmosta az arcát, így kisebb az irritáló hatás, az arcmosás ugyanis megfosztja a bőrt a benne lévő természetes olajoktól.

Jó meg­oldás, ha kezdetben alacso­nyabb koncentrációjú krémet választ, és fokozatosan tér át magasabb koncentrációjúra. Vigyázni kell a napozással is, az A-vitaminnal kezelt bőr ugyanis könnyebben leéghet, ezért mindig használjon napvédőt.

E-VITAMIN A HEGEKRE?

Sokan E-vitamin-tartalmú olajjal kenegetik a vágás után vissza­maradt vagy műtéti heget, abban a reményben, hogy kevésbé fog látszani. Tudományos vizsgálatok eddig nem bizonyították ezt a hatást, sőt azt találták, hogy az E-vitamintól még csú­nyábbak lesznek a hegek. Ráadásul egyesek bőrét izgathatja az E-vitamin-tartalmú olaj, és kiütést okozhat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.