Gyermekbetegségek

Hüvelygyulladás kezelése kislányoknál

A hüvely akut vagy krónikus gyulladása, gyermekkorban nagyon gyakori.

Okai

Különféle mikroorganizmusok okozzák: gombák (candida albicans), baktériumok (Gardnerella vaginalis), protozoák (Trichomonas vaginalis) vagy bélférgek (fonalférgek). Előfordulhat, hogy allergiás eredetű, esetleg valamilyen mosószer, szintetikus fehérnemű, szoros ruhadarab váltja ki. Gyakran az ösztrogénhormonok hiányából következik be a betegség, emiatt a nyálkahártya nem fejlődik ki, és a hüvelyi környezet nem lesz eléggé savas. Ezekhez a tényezőkhöz adódhat a nem megfelelő tisztálkodás, esetleg a túlzott szappanhasználat, ami szintén megváltoztatja a hüvely savasságát.

Tünetek

A leggyakoribb jelek a követ­kezők: fehér színű hüvelyváladék, a kisajkak belseje vörös, a hüvely viszket és fáj, vizelési zavarok. A kislány panaszkodik, a bugyija piszkos, sárgás.

Diagnózis

Alapos nőgyógyászati vizsgálat után a hüvelyváladékból mintát vesznek, kitenyésztik, így beazonosítják a kórokozót, és amennyiben lehetséges, a gyógymódot is megjelölik. Ha szükséges, vizelettenyésztést is végeznek, valamint a Scotch tesztet a féregfertőzés megál­lapítására.

Ha a váladékozás tartós vagy a kezelés nem használ, vagy visszaesés történik, esetleg vérnyomok is találhatók a bugyin, akkor idegen test jelenlétére kell gyanakodni a hüvelyben: ekkor vaginoszkópiával belső vizsgálatot végeznek, és kiveszik az idegen tárgyat.

Terápia

Az ok meghatározása után adhatnak szájon át antibiotikumot, ha a fertőzés bakteriális eredetű. Helyileg gombaölőt vagy parazitaölőt a bélférgek ellen. Ezzel egyidejűleg felhívják a figyelmet a kellő tisztálkodásra.

Homeopátia

Ha nem irritáló sárgás váladék jelenik meg, ha a kislány nem fázós: Pulsatilla 9CH, ha a kislány fázós: China A sárgás, irritáló váladék esetén, amikor a külső nemi szervek pirosak és a kislány nem fázós: Lycopodium 9CH, ha pedig fázós: Graphites 9CH.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.