Fájdalmak diagnózisa

A szexuális fejlődés visszamaradásának okai

A here vagy az ovarium csökkent vagy hiányzó működésének oka vagy a gonadok hiánya, elpusztulása vagy sorvadása magasabb centrumok csökkent működése következtében, így primer (gonad eredetű) és szekunder (központi idegrendszeri, leginkább hypophysaer hypothalamikus) hypogonadismust különböztethetünk meg. A kettő között diagnosztikusán az a leglényegesebb különbség, hogy ha a here vagy az ovarium működésének csökkenése vagy megszűnése az elsődleges, fokozott gonadotropintermelés indul meg, és ilyenkor a vizeletben a normálisnál nagyobb mennyiségű gonadotropint.

A férfi hypogonadismusa fejlődési zavar, gyulladás, sérülés, tumor, röntgenbesugárzás vagy castratio következtében jöhet létre. A hasban visszamaradt here, világrahozott anorchia is hypogonadismussal jár. Szekunder hypogonadismus, vagyis centrális okok következtében kialakult szexuális visszamaradás panhypopituitarismus, hypogonadotrop eunuchoidismus, késői pubertás, agyi trauma, Fröhlich-féle dystrophia adiposogenitalis, Cushing-szindróma vagy acromegalia késői stádiumának, ösztrogéntúlsúlynak a következménye.

Here működésének leállása

Minél fiatalabb korban következik be a here működésének megszűnése, annál határozottabb az eunuchismus klinikai képe (a pubertás elmaradása, a nemi szervek fejlődésének elmaradása, a szexuális működések elmaradása, eunuchoid alkat kialakulása, cryptorchismus, esetleg interszexualitás).

A libido, sőt a potentia coeundi is megmaradhat, a potentia generandi megszűnik. A fül antitragusán normális férfin 30 éves koron túl megjelenő szőrök hypogonadismusban nem jelennek meg vagy kihullanak (Hamilton-féle jel). A laboratóriumi vizsgálatban a tesztoszteron meghatározás, a 17 ketoszteroid és reakcióinak meghatározása segít.

Hypogonadismus

Hypogonadismus alakul ki májbetegségekben, valószínűleg az ösztrogén anyagok elbontásának tökéletlensége folytán. Elmarad a szexuális fejlődés mindazokban az állapotokban, melyeket az infantilismus cikksorozatában tárgyaltunk.

A nő hypogonadismusa primer alakiában világrahozott ovariumhiány vagy az ovarium hypoplasiája. Ez a Turner-szindróma, mely valójában a Klinefelterszindróma női megfelelője. Ugyancsak chremosomarendellenességen alapul (46 helyett csak 45 chromosoma van, a chromosomakép: XXO). Alacsony testalkat, pajzsszerű mellkas, a nyak hiánya, infantilis mamilla, ritka vagy hiányzó szőrzet, osteoporosis és néhány fejlődési rendellenesség jellemző. A vizelet gonadotrophormontartalma ebben a szindrómában is nagy.

Hypoplasia inkább magas termetet okoz, minthogy az epiphysisfugák későn záródnak, a pubertás elmarad vagy elhúzódik, az emlők alig láthatók, a pubes és a hónalj szőrzete gyér, a fejletlen leány amenorrhoeás.

Az ovariumok pusztulását röntgenbesugárzás, tuberculosis, actinomycosis, kismedencei gennyedés is okozhatja. Ilyen esetekben, éppúgy, mint castralás után, a tünetek azonosak a climax tüneteivel. Stein-Leventhal-szindrómában nincs ovulatio, és a méh nyálkahártyája a proliferativ stádiumban marad meg. Amenorrhoea, mérsékelt elhízás, hirsutismus jellemzi fiatal nők e megbetegedésé. Centrális eredetű hypogonadismus oka nőn is ugyanaz, mint férfiakon: leggyakrabban Sheehan-szindróma, szülés vagy akár abortus után, Simmonds-kór, Fröhlich-betegség, diencephalikus egyéb bántalom és az infantilismus valamennyi formája.

Férfiak és nők hypogonadismusát egyaránt okozhatja a prolaktintermelés fokozódása, prolactinaemia. A prolaktint a hypophysis micro vagy macroadenomái, esetleg más tumorai termelik. A prolaktintartalmat immunoesszé segítségével meghatározhatjuk  és a prolaktinfunkciót szuppressziós és egyéb próbákkal is megítélhetjük . Hyperprolactinaemia férfin impotentiát okozhat, nőn az amenorrhoeagalactorrhoea szindróma alakulhat ki. E hyperprolactinaemiás hypogmadismust  prolaktininhibitor csökkent elválasztása is okozhatja.

Pubertás zavara

A pubertás késői bekövetkezte ártatlan alkati sajátság lehet, de primer vagy szekunder hypogonadismus megjelenési formája is. Az ártatlan és később normálissá váló pubertás tarda esetében legtöbbször a növekedés is késői és a csont érése is elmarad. Ha a családi anamnézisben hasonló késői pubertás szerepel, belenyugodhatunk az alkati eredetű késésbe. Megnyugtató az a körülmény, hogy a here nagysága normális.

Ha a here 14-15 éves korban még mindig infantilis, cryptorchismust találunk, anosmia mutatható ki (Kallmann-szindróma) vagy a testhossz feltűnő (Klinefelter-szindróma) vagy nőkön a növekedés elmarad (Turner-szindróma), menstruáció nem jelenik meg, primer vagy szekunder hypogonadismus feltételezhető és a fentebb ismertetett lehetőségekre vonatkozó vizsgálatokat kell elvégeznünk. Ezek között legfontosabb a sexchromatin vizsgálata, a gonadotropinmeghatározás. Alkalmas a szérum LH-koncentrációjának vizsgálata. Primer hypogonadismusban magas értéket kapunk, mely releasing hormonnal még növelhető, diencephalikus eredetű hypogonadismusban növelhető, de nem olyan mértékben, mint egészségesen.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.