Fájdalmak diagnózisa

A libidó csökkenése és okai

A nemi vágy fokozódása és csökkenése egyaránt előfordul, az utóbbi azonban gyakoribb panasz. Nőn a libidó csökkenése vagy megszűnése frigiditásban nyilvánul, férfin a nemi vágy megszűnése az impotentia fogalomkörébe esik, noha impotentia lehetséges a nemi vágy megszűnése nélkül is, pl. idős emberen vagy neurosisban.

A libidó csökkenése vagy megszűnése az esetek legnagyobb részében ideges eredetű nem organikus betegség következménye. Ezt a tényt a prolaktin pontosabb megismerése és a hyperprolactinaemia kimutatási lehetősége óta kétségbe vonják. Az organikus megbetegedések közül a prolactinomán kívül súlyos, hosszan tartó betegségek (lázas betegség, tumor, dekompenzáció, májcirrhosis stb.) vagy anyagcserebetegségek vagy organikus idegrendszeri betegségek okozhatnak impotentiát, ill. frigiditást.

A libidó csökkenés okai

Az impotentia oka is gyakran pszichés (nem megfelelő partner, a partner megunása, járatlanság, félelem, környezeti tényezők stb.).

Szervi okok: a férfigenitalia betegségei, endokrin betegségek idegrendszeri organikus betegségek, krónikus betegségek, mérgezések (morfin, kokain, krónikus alkoholizmus). Az impotentia átmeneti oka fáradtság, kimerültség is lehet. A pszichés okokat csak organikus okok kizárása után tételezzük fel . A gyakorlatban az impotentia miatt az orvoshoz forduló betegen diabetest, májcirrhosist, organikus idegrendszeri betegséget, hypophysishipofunkciót, primer vagy szekunder hypogonadismust kell kizárnunk. Oka lehet az impotentiának a hypertonia kezelésére használt gyógyszerek hatása is, valamint spironolacton, cimetidin stb. hatása. Hiperszexualitás mindkét nemben előfordul.

A fokozott hormonelválasztással járó, rendszerint tumoros kórképek általában nem járnak hiperszexualitással, így a fokozott libidó legtöbbször szintén nem organikus betegség folyománya. A köztudat szerint bizonyos belgyógyászati betegségek, így a nem súlyos tuberculosis, a hyperthyreosis a libidó fokozódásával járnak, valószínű azonban, hogy a körülmények nagyobb szerepet játszanak, mint maga a betegség (régebbi magaslati szanatóriumok légköre). Bizonyos hiperszexualitás mutatkozik a gigantismus, acromegalia első idejében, hogy később inkább a libidó csökkenésének és hypogonadismusnak adjon helyet.

A Priapismus (tartós erectio) nem függ össze a libidó fokozódásával vagy a hiperszexualitással, a penis corpus cavernosumának thrombosisából származik és sérülésekben, polycythaemiában, thrombocythaemiában, thrombosishajlammal járó betegségekben, leukaemiában fordul elő, valamint a gerincvelő sérülésében. Vesekarcinóma első jeleként is leírták. Nem foglalkozunk itt az interszexualitás jelenségeivel, melyek belgyógyászati problémát ritkán okoznak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.