Ételek és italok az étrendben

Egészséges életmód újratöltve – ezúttal hogyan ne add fel!

Sokadjára fogadod meg, hogy életmódot váltasz: csak egészséges élelmiszereket eszel és rendszeresen sportolsz? A siker előtt álló legnagyobb akadály általában, hogy túl sokat akarunk és túl gyorsan, illetve hogy összekeverjük az életmódváltást a fogyókúrával. A divatos fogyókúrák ugyanis szinte azonnali és látványos változást ígérnek: csak egy pár hétig kell szenvedni, és itt is az áhított álomalak! A diéta végeztével azonban jutalmazni szeretnénk magunkat, véget vetni a keserves önmegtartóztatásnak – vagyis kezdődik minden elölről.

Ezzel szemben az életmódváltás lényege, hogy sanyargatás helyett a jóllétünkre helyezzük a hangsúlyt. Nem kizárunk valamit az életünkből, hanem színesebbé, változatosabbá tesszük azt. Fokozatosan haladunk, ami nem vezet egyik pillanatról a másikra Insta-kompatibilis eredményhez, viszont hosszú távon gondoskodik arról, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Az alábbi tippekkel segítünk, hogy valóban az életmódváltásra koncentrálj, és könnyebben motivált maradj a kétségtelenül nehéz, de megtérülő úton!

Fogadd el, hogy Róma sem egy nap alatt épült!

Az első és legfontosabb, hogy a célkitűzésed (-10 kg, maratonfutás, stb.) reális és elérhető legyen! Ha mégis nagyot markolnál, hagyj bőven időt magadnak az elérésére, és bontsd le apró lépésekre az odáig vezető utat.

Például ha még sosem futottál, de maratonra vágysz, először csak 500 métert kocogj, és ne csalódj, ha azután is alig kapsz levegőt! Viszont minden nap menj ki kocogni, és fokozaton növeld a távot!

Cselezd ki a kísértést!

Mindig bevásárlólistával és teli pocakkal indulj bevásárolni, éhesen ugyanis hajlamosak vagyunk impulzív vásárlásba kezdeni. Figyelj oda, hogy mi landol a kosaradban, de tudatosítsd, hogy nem bünteted magad! Ha szokásod édességet enni, ne vond meg magadtól egyik napról a másikra, hanem helyettesítsd olajos magokkal és minimum 70%-os étcsokoládéval!

A diéta megkönnyítője: menü házhozszállítás!

A legtöbben lelkesen töltögetjük le a legtrendibb fogyókúrák mintaétrendjeit, ám néhány nap múlva csalódottan fel is adjuk. Az étrendek többsége ugyanis minden napra más menüt ír elő, sőt, gyakran ebédre és vacsorára is külön fogást kellene készítenünk.

A munka, család és egyéb háztartási munkák mellett azonban általában nem marad idő a mindennapos főzésre. Kerüld el a kudarcot az ebéd házhozszállítás segítségével! Az étel szállítás nem lustaság és nem csalás, ha egészséges ételeket rendelsz! Ráadásul az ebéd kiszállítás Budapest vonzáskörzetében a mai élelmiszerárak mellett nem számít már luxusnak.

Együtt könnyebb!

Akár sportról, akár táplálkozásról van szó, minden súly könnyebb, ha nem egyedül cipeled! Fogj össze egy barátnőddel, kollégáddal, és járjatok együtt kocogni, rendeljetek együtt egészséges ebédet az irodába! Ha társaságod van, illetve folyamatosan megerősítő visszajelzést adtok egymásnak, nem fogjátok olyan hamar feladni!

Tanulj meg jól pihenni!

Ma már jól tudjuk, hogy a minőségi alvás hiányának is fontos szerepe van az elhízás kialakulásában. Az alvás mellett azonban a feltöltő pihenés is elengedhetetlen tartozéka a helyes életmódváltásnak.

Gondold végig, hogy mi okoz számodra örömet, mivel tudsz kikapcsolódni! Tegyél róla, hogy biztosan legyen időd olvasni, sétálni, makramézni, meditálni, színezni, hiszen ezektől a tevékenységektől jobban fogod érezni magad a bőrödben. Ha jól vagy, akkor pedig könnyebb megőrizni a motivációd, és túllendülni az akadályokon!

Ostorozás helyett szeresd magad!

“Kövér vagyok!”, “Szörnyen ment az edzés!”, “Úgyse fogok soha úgy kinézni, mint XY!”. Felejtsd el, hogy csúnyán beszélsz magaddal! Lehet, hogy a pálma teher alatt nő, de az emberi lények többségét csak egyre lejjebb húzza egy ilyen negatív spirál.

Légy büszke magadra, hogy elkezdted, és veregesd meg a vállad minden lépésért, amit magadért tettél! Akkor is, ha aznap éppen nem sikerült tökéletesen. Holnap is van nap!

Képek: Canva.com

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.