Ételek és italok az étrendben

Olívaolaj – mit kell róla tudnunk?

A mediterrán vidék konyhája éppoly változatos, mint maguk a Földközi-tenger partjai mentén élő népek. Dél-Olaszországban például sok zöldfűszert, fokhagymát és paradicsomot használnak, míg a marokkóiak kedvelik a szárított fűszereket és az aszalt gyümölcsöket. Van azon­ban valami, ami mindannyiuknál közös: az olívaolaj. Egyes tudományos kutatók úgy vélik, ez az olaj a titka annak, hogy a mediterrán népek a világ legegészségesebb­jei közé tartoznak.

Megelőzi az olívaolaj a szív- és érrendszeri betegségeket?

IGEN Régóta ismert tény, hogy azok között, akik sok olí­vaolajat fogyasztanak, kevés a szívbeteg. Ma már azt is tudjuk, miért.

A táplálkozástudomány olyan régóta zengi a mediterrán ét­rend dicséretét, hogy senki sem lepődött meg, amikor kiderült: bizonyos fajta zsírok, mint az olívaolaj is, jót tesznek a szívnek. Ezt az elméletet nagyon sok kutatási eredmény bizo­nyítja. Az 1980-as évek köze­pén hét ország lakóit vizsgál­ták hosszú időn át, hogy összehasonlítsák körükben a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását.

Kutatási eredmények! Azt találták, hogy szívinfarktus viszonylag ritkán fordul elő azokban az országokban, ahol az emberek sok olívaolajat fogyasztanak, így Olaszországban és Görög­országban.

Ma már senki sem kételke­dik abban, hogy az olívaolaj, különösen hidegen sajtolt extra szűz változata, védi a szív-érrendszert. A Pennsyl­vania Egyetem kutatói 22 ön­kéntesnek többféle étrendet ál­lítottak össze 24 napra, köztük olyat, amely kevés zsírt tartal­mazott, és olyat is, amelyben sok volt az egyszeresen telítet­len zsírsav.

Kutatási eredmények! Az olívaolajban gazdag étrend ugyanúgy csök­kentette a koleszterinszintet, mint a zsírszegény étrend. Az olívaolajos étrend mérsé­kelte a trigliceridek szintjét is, míg zsírszegény diéta hatására megnőtt e vérzsírok szintje. Az olívaolajban gazdag étrend végül 25 százalékkal csökken­tette a szívinfarktus kockáza­tát, és ebben kétszer olyan hatékonynak bizonyult, mint a zsírszegény étrend.

A legújabb kutatási eredmé­nyek szerint az olívaolaj ked­vező hatása nem merül ki a koleszterin és a vérzsírok szint­jének csökkentésében.

Kutatási eredmények! Hét­százhetvenkét önkéntes vizsgá­lata során úgy találták, hogy azok esetében, akik olívaolajjal főztek, nagyobb mértékben csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, mint azokéban, akik kevés zsírt fogyasztottak. Alacsonyabb volt a vérnyomásuk is, és esetükben jobban csökkent az összkoleszterin és a HDL-koleszterin ará­nya. Kissé mérséklődött a vér­cukorszintjük is és ezzel a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Ez utóbbi egyébként veszélyt jelent a szívbetegség szempontjából is.

Más adatok azt mutatják, hogy az olívaolaj gyulladás­csökkentő hatású, így gátolja az idült enyhe fokú gyulladá­sokat, amelyek szintén infark­tushoz vezethetnek. Végül az olívaolaj az antioxidánsokkal együtt hatékonyan gátolja a koleszterin lerakódását az ér-falakra.

Véd az olívaolaj a rák ellen?

TALÁN Egyes kutatási adatok arra utalnak, hogy az olívaolaj a szív védelmén túl bizonyos fajta rákok ellen is védhet.

Ugyanazok a kutatók, akik fölfedezték, hogy a szív- és ér­rendszeri betegségek viszonylag ritkák a mediterrán orszá­gokban, azt is megfigyelték, hogy ezeken a napsütötte vidé­keken a rosszindulatú dagana­tok gyakorisága is alacso­nyabb, mint a legtöbb nyugati országban.

Eredmény: a görög nők között harmadannyi volt az emlő­rákos megbetegedések előfor­dulása, mint az Egyesült Államokban élő nők körében. Egyes kutatók ezt a védettséget az olívaolaj áldásos hatásának tulajdonították.

Az olívaolajjal kapcsolatos elméletet sokan kétkedve fo­gadták, hiszen nagy társadalmi csoportokon végzett vizsgála­tok bizonyítják, hogy a sok zsírt fogyasztó nők emlőrák­kockázata ötször nagyobb. Mégis, úgy tűnik, az olívaolaj­ban lévő egyszeresen telítetlen zsírsavak talán valóban véde­nek a rák ellen.

Vizsgálati eredmény: 1995-ben egy közel 2400 gö­rög nő bevonásával végzett vizsgálat során kiderült, hogy azok esetében, akik napjában legalább kétszer fogyasztottak olívaolajat, 25 százalékkal ki­sebb volt az emlőrák kialaku­lásának kockázata. Még ma­gasabb, 73 százalékos volt ez az érték a Kanári-szigeteken élő nők körében, akik átlago­san egy hajszállal kevesebb, mint két kiskanálnyi olívaola­jat fogyasztottak naponta.

Bár még mindig nem teljesen biztos, hogy az olívaolaj véd az emlőrák ellen, a kutatóknak minden kétséget kizáróan sike­rült igazolniuk ilyen hatást egyes nők vonatkozásában. Az emlőrákos nők negyedének-ötödének esetében kimu­tatható a daganatban a HER2 nevű gén terméke: ők azok, akikben agresszív, nehezen gyógyítható rák alakul ki.

Spanyol kutatók laboratóriumi kísérletekben bizonyították, hogy az olívaolajban lévő olajsav 46 százalékkal gátolja a HER2 gének működését. Úgy tűnik, hogy ez az olaj sav a HER2 receptort gátló trasztuzumab nevű gyógyszer hatását is elősegíti.
Jó tanács: az olívaolajok közül az extra szűz olívaolaj a legjobb, amely a többi fajtánál sokkal több antioxidánst tartalmaz. E ve­gyületek lebomlását úgy lehet megakadályozni, hogy az ola­jat jól záródó, átlátszatlan üvegben, sötét, hűvös helyen tartjuk. Ellenkező esetben az olaj megavasodik és elveszíti antioxidáns-tartalmát.

A zsírok összetétele

A zsírok és olajok egyszeresen és többszörösen telítetlen, vala­mint telített zsírsavakat tartalmaznak. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak védenek a szív- és érrendszeri betegségekkel szem­ben; a többszörösen telítetlen zsíroknak van jó és rossz hatása is, míg a telített zsírok egyértelműen károsak. A legtöbb egyszeresen telítetlen zsírsav az olívaolajban van.

Az alábbi kép segítségével összehasonlítható az egyes olajok és zsírok zsír­savtartalma. A margarin gyakran tartalmaz transzzsírokat, ezek a szívre nézve a legrosszabb fajta zsírok. Kerülje az olyan marga­rint, amelynek címkéjén szerepel a hidrogénezett kifejezés.

Zsírok összetétele

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.