Egészségügyi kérdezz-felelek

Honnan tudhatom, hogy egy élelmiszer tartalmaz-e transzzsírsavakat?

Sajnos nem mindig lehet teljesen meggyőződni arról, hogy egy termék tartalmaz-e transzzsírsavakat. Mivel ezeket a káros adalékokat, amelyek növelik az infarktus veszélyét, nem kötelező feltüntetni a csomagoláson, érthető módon a legtöbb gyártó ezt nem is teszi meg. Mindig olvassa el azonban figyelmesen a termékek címkéjét, s ha az összetevők között a „hidrogénezett növényi olaj” vagy „részlegesen hidrogénezett növényi olaj” kifejezés szerepel, akkor inkább tegye vissza a polcra az adott élelmiszert.

Transzzsír az éttermekben, pékségben

Nem csak bolti vásárláskor kell azonban résen lenni. Sok vendéglátóhelyen használnak magas transzzsírtartalmú ipari sütőmargarint. A sült krumpli az egyik leggyakoribb „bűnös”, de más gyorséttermi kedvencek, például a hagymakarikák, fánkok, csirke szárnyak is tele vannak transzzsírokkal. Jobb lemondani a mozikban kapható pattogatott kukoricáról, illetve a legtöbb látványpékségben kapható süteményről is.

Ajánlott transzzsírsav mennyiség

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány szerint naponta 56 gramm transzzsírsavat fogyasztunk el, az ideális viszont kevesebb, mint 2 gramm lenne. Ha nem tudja biztosan, hogy mi van egy ételben, inkább válasszon másikat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.