Egészségügyi kérdezz-felelek

Milyen jelei vannak, ha allergiás vagyok az ételre, amit ettem?

Az első ilyen jel lehet a száj és orrüreg, valamint a szem és a bőr viszketése, melyet kiütés követhet, majd orrfolyás és könnyezés jelentkezhet. Gyakori tünet még a hányás, hasmenés, illetve a köhögés, zihálás, légzési nehézség. Súlyos esetben a vérnyomás vészes csökkenésével, sokkal, eszméletvesztéssel, esetleg más ijesztő jelenséggel tiltakozik a szervezet. Az ilyen állapot azonnal orvosi ellátást igényel, különben akár végzetessé is válhat.

Tünetek jelentkezése

Az élelmiszerallergia tünetei többnyire az étkezést követő néhány percen belül mutatkoznak, de olykor csak egy óra elteltével lépnek fel. Minden esetben arról árulkodnak, hogy az immunrendszer nem jól működik, és az egyébként teljesen biztonságos ennivalót méregnek tekinti. Nem minden kellemetlen reakció mögött áll azonban allergia a háttérben. A laktóz érzékenység például nem allergia, hiszen nem az immunrendszer „tévedése” okozza. A tejtermékek fogyasztása után tapasztalt has puffadás és gázképződés a tejcukor, vagyis a laktóz emésztéséhez nélkülözhetetlen enzim hiánya miatt következik be.

Hogyan mutatható ki az allergia?

Az élelmiszerallergia többféle orvosi vizsgálattal kimutatható. Az alkaros bőrteszt (vagy Prick-teszt) során az orvos a gyanús élelmiszer allergén anyagának kivonatát viszi fel a bőrre. Ha 20 percen belül pici, szúnyogcsípéshez hasonló duzzanat, bőrpír és viszketés jelentkezik, valószínűleg megvan a „bűnös”. Vérvizsgálattal az adott táplálék ellen a szervezetben jelen lévő ellenanyag szintje határozható meg. Orvosa megkérheti továbbá, hogy vezessen étkezési naplót, feljegyezve az elfogyasztott ételeket és az esetlegesen észlelt tüneteket. Ez alapján a reakciót kiváltó ennivalók elhagyásával megerősíthető a diagnózis.

A legtöbb allergiás esetet mindössze néhány élelmiszer okozza. Ezek gyermekeknél leggyakrabban a tej, tojás, földimogyoró, búza és szója; felnőttek esetében a földimogyoró, diófélék, halak és kagylók.

Glutén érzékeny vagyok; milyen gabonaféléket ehetek meg?

Glutén érzékenyek is megtalálhatják a módját, hogy mindennap megfelelő mennyiségű keményítőtartalmú ételt egyenek. A glutén mentes élelmiszerek listáján ugyan szerepel néhány nehezebben beszerezhető, különös nevű termék (amaránt, nyílgyökér), de kenyeret, száraztésztát az ismert gabonafélékből, így lenből, rizsből, kukoricából, valamint burgonyából is készítenek. Egyre több helyen kapható a rizzsel azonos módon elkészíthető quinoa, mely szintén remek helyettesítő. Bővebben tájékozódjon a gluténintoleranciáról hasznos és naprakész információkkal szolgáló honlapokról, melyek legtöbbször recepteket is közzétesznek.

Nem olyan régen ettem valamit, és most kezdek feldagadni. Mit tegyek?

Ha a duzzanat csak egy kis bőrfelületre korlátozódik, valószínűleg hamarosan magától elmúlik. Tetszés szerint antihisztamin tablettát vehet be, hogy gyorsabban megszűnjön a kellemetlen tünet. Ha az allergiás reakció test szerte több helyen megjelenik, nyelve, torka dagadni kezd és önnél már diagnosztizáltak élelmiszerallergiát, kell, hogy legyen kéznél epinefrin-injekció. Ha nincs, azonnal hívja a mentőket. Ha van otthon epinefrin, adja be, majd menjen be a kórházba.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.