Egészségmegőrzés

Kicsapongó nemi életet éltem! Mi vár rám a jövőben?

A kár

Cikksorozatunk olvasóinak kicsapongó ifjúsága valószínűleg már a múlté, így a nemi úton terjedő betegségek közvetlen veszélyeivel általában nem kell számolniuk. Van azonban egyetlen súlyos kivétel: minél több partnere volt egy nőnek, annál inkább fenyegeti a méhnyakrák, életkortól függetlenül. Ezt a betegséget többnyire a humán papillomavírus (HPV) specifikus törzsei okozzák. A vírus szexuális úton terjed, és Magyarországon nagyjából minden ötödik nő szervezetében kimutatható.

Ez általában átmeneti fertőzés, legnagyobb része (90%-a) három-hat hónap alatt spontán eltűnik a szervezetből. Amennyiben a szervezet immunrendszere gyenge, és a vírusfertőzés állandósul, kialakulhat a méhnyakrák, amely elsősorban a szexuálisan aktív fiatal korosztályt érinti, azonban az immunrendszer gyengülése miatt az idősebb korosztályban is előfordul.

Kinek kell fokozottan vigyáznia?

A HPV-vel való fertőződés után a méhnyakrák kialakulásának kockázata kétszeresére növekszik annál, aki dohányzik, aki legalább öt éven át fogamzásgátlót szedett (tíz éven túli folyamatos szedés esetén a kockázat négyszeresére emelkedhet!), aki sokszor szült, akinek a közvetlen rokonságában előfordul(t) a betegség, továbbá akinek bizonyos krónikus betegségek miatt gyenge az immunrendszere.

Megváltozott szabályok

Van itt még valami azok számára, akik idősebb korukban is aktív szexuális életet élnek, több partnerrel létesítenek kapcsolatot, s akiknek nemi úton terjedő betegségekre vonatkozó ismeretei mára nagyrészt elavultak. Az orvosok szerint az idősebbek körében is nő a nemi fertőzések száma, párhuzamosan azzal, hogy mind több nyugdíjas korú egyedülálló vagy újraházasodott ember fedezi fel ismét a nemi élet örömeit. Az elmúlt 15 évben alapvetően megváltoztak a biztonságos szex szabályai, ideje tehát beszerezni az aktuális információkat.

Jóvátehető? Nem.

Az állandósult HPV-fertőzést sajnos nem lehet meg nem történtté tenni, de a rendszeres méhnyakrákszűrés mindenki számára rendelkezésre áll, a kezelésnek pedig számos módja van (például műtéti beavatkozás). Akinek időskorában ismét vágya támad az aktív nemi életre, annak újfajta megelőző óvintézkedéseket kell foganatosítania – feltéve persze, hogy még érdeklik a következmények.

Mit tehetünk mégis?

Az új szabályok betartása nagyobb komfort- és biztonságérzetet nyújt a testi örömök maradéktalan élvezete mellett. A felelősségteljes elővigyázatosság lehetővé teszi a nemi úton terjedő betegségek megelőzését és a méhnyakrák tüneteinek időben történő felismerését.

A gyógyulás útja

Szűrővizsgálat nőknek

A méhnyak vizsgálata nőgyógyászati szűréssel történik: a kolposzkópos vizsgálat során ecetsavval kenik meg a méhnyakat, amely kóros elváltozás esetén elfehéredik. Ezt követi a citológiai vizsgálat, melynek során kenetet (sejtmintát) vesznek a méhnyakról. A rákszűrés eredményét egy nagy P betű (a tesztet kidolgozó Papanicolau görög orvos nevének kezdőbetűje) és egy ötös skála jelzi. A P1 és P2-es eredmény nem valószínűsít rosszindulatú folyamatot. A P3-as az első kóros citológiai érték, a ,,rák előtti” állapot, de akár szimpla gyulladást is jelölhet. A P4-es érték már egyértelmű rákos elváltozásra hívja föl a figyelmet.

A HPV-fertőzés kimutatása

A citológiai anyagból HPV-meghatározás is történik, így kimutatható, hogy fennáll-e HPV-fertőzés. P3-as érték esetén a beteget gyógyszerekkel kezelik, vagyis immunerősítőt adnak, hogy a szervezet le tudja győzni a fertőzést, a vírusnak ugyanis nincs specifikus ellenszere. Ha kétszer egymás után 3-6 hónapos időszakon belül P3-as értéket állapítanak meg, azEgészségbiztosítási Pénztár fedezi egy HPV-teszt költségét. A teszt a HPV különféle típusait mutatja ki (tipizálás). A több mint száz válfaj között 15 olyan vírustípus van, amely az úgynevezett magas rizikójú csoportba tartozik, s amely nagy valószínűséggel méhnyakrákot okoz. Pozitív eredmény esetén a fertőzött sejtek időben eltávolíthatók (méhszájplasztika, conisatio).

Szűrés évente

18 év feletti, illetve szexuálisan aktív nőknél évente célszerű citológiai vizsgálatot végezni, hogy kiszűrhessék a rákos vagy rák kialakulását elősegítő eseteket. A rendszeres szűrés akkor is javasolt, ha valaki nem él aktív nemi életet, vagy ha kenet- és HPV-eredményei negatívak. Méhszájplasztikai műtét után is járjunk évenkénti szűrővizsgálatra, mivel magát a vírusfertőzést nem „operálták meg”, csak a méhszáj kórosan elváltozott területét metszették ki, így az újabb fertőzés lehetősége továbbra is fennáll.

Az évenkénti szűrések során a rák előtti állapotok kiszűrhetők, a megfelelő időben végzett műtét teljes gyógyulást biztosíthat. Mindezek ellenére a nők nagy százaléka nem él a szűrővizsgálat adta lehetőséggel: a méhnyakrák világszerte a nőket fenyegető második leggyakoribb daganatos megbetegedés.

HPV-vakcina

Magyarországon 2007-ben került forgalomba két olyan vakcina is, amely a HPV-vírus 2 vagy 4 legfertőzőbb fajtája ellen biztosít védettséget. Preventív szemléletű védőoltásról van szó, a betegség kialakulását változó mértékben lehet vele megelőzni. A védőoltást olyan 9 és 26 év közötti nők kaphatják, akik még nem fertőződtek meg a HPV-vel.

A szűrés abbahagyása

Aki 70 éves elmúlt, és az utóbbi tíz évben legalább három egymás utáni keneteredménye, valamint legalább egy HPV-lelete negatív volt, amellett legalább három éve nem létesített szexuális kapcsolatot új partnerrel, annak aligha kell további szűrésre járnia. Szükségtelen lehet a további méhnyakrákszűrésabban az esetben is, ha valakinek kivették a méhét. Ha a méhnyak megmaradt, vagy ha a műtét méhnyakrák, illetve rák előtti állapot kezelése céljából történt, folytatódnia kell a rendszeres szűrésnek. Részletes felvilágosítást ezzel kapcsolatban a kezelőorvos tud adni.

Gyümölcs és zöldség fogyasztása mindennap

Kutatások szerint az antioxidáns hatású béta-karotinok bőséges fogyasztása csökkenti a méhnyakrák kialakulásának kockázatát. Ezeket lehetőleg a napi táplálékokkal és ne kiegészítőkkel vigyük be a szervezetbe.

Új játékszabályok

Aki időskorára ismét aktív nemi életet él, ne dőljön be annak a tévhitnek, hogy nemi betegségeket csak bizonyos életkorig lehet elkapni. Az igazság az, hogy az idős ember ugyanolyan könnyen megfertőződhet, mint egy tizen- vagy huszonéves ifjú. Változatlanul szükség lesz tehát óvszerre (no persze nem a gyermekáldás ellen…).

Figyelmeztető jelek

Ha a nemi aktus során vagy azt követően kiütés, hólyag, fekély, viszketés, fájdalom, láz, folyás vagy más rendellenesség lép fel, azonnal forduljunk orvoshoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.