Fájdalmak diagnózisa

Arteritis temporalis

A vascularis eredetű fejfájások közt legtöbbször jól elkülöníthető a HUTCHINSON által már leírt, de valójában HORTON által definiált arteritis temporalis, melyet óriássejtes arteritisnek is neveznek. Ez aránylag ritka, ma immuneredetűnek tartott specifikus vasculitis, mely elsősorban a koponya vasculaturájának gyulladásos megbetegedése, valójában azonban generalizált megbetegedés. Az erek granulomas gyulladása, mely az intimaban és a médiában jellemző óriássejtek keletkezésével jár, főleg a carotisrendszer ereiben.

Megejelenése és tünetei

Típusos alakjában elsősorban az artéria temporalis gyulladását és ennek az érnek a fájdalmasságát okozza. 60 éves kornál korábbi megjelenése ritka. Polimialgiás tüneteket okoz, temporalis fejfájást, látászavart. A betegek a rágásban kifáradnak, a rágás bizonyos idő alatt fájdalmassá válik, az arteritis temporalisban szenvedő idős férfiak nem képesek kalapot viselni a halántéktáj fájdalmassága miatt.

Betegség lefolyása

A vérsejtsüllyedés gyorsult, globulinszaporulat is kimutatható. A betegség bevezetője az esetek több ségében az ún. polimialgia reumatic a szindróma. Ez rossz közérzettel, hőemelkedéssel vagy lázzal, fogyással, csont és izomfájdalmakkal járó megbetegedés, mely már 40 éves korban kezdődik. A beteg izmai merevségéről, fájdalmas fáradtságról panaszkodik, a jellemző egy vagy kétoldali halántéktáji fájdalom később keletkezik.

Az arteritis temporalis fájdalma legtöbbször rohamok formáját ölti. A fájdalom kisugárzik a homlok és a tarkó felé, néha a fogakba és a fülbe terjed. Hasogató, lüktető fájdalom, amely órákig tart, naponta többször, éjszaka is kínozza a beteget. Meleg, máskor alkoholfogyasztás is szerepel a roham kiváltásában. A beteg oldalon az artéria temporalis kanyargós lefutású, kiemelkedik, nem lüktet, rajta néha érzékeny, apró csomócskák tapinthatók, környezete is duzzadt, felette a bőr piros lehet.

Kísérő tünetek

A betegséget kísérő szemtünetek vakságot is okozhatnak, mely néha csak átmeneti. Diplopia, izombénulás előfordulása is ismeretes. Idősebb emberen amaurosis fugax megjelenése elsősorban arteritis temporalis gyanúját kelti. A carotiskeringés elégtelenségének következménye a rágóizmok gyors kimerülése is. A betegségnek természetesen vannak enyhe, rejtett formái is, ezekben csak az általános tünetek mutatkoznak.

A diagnózis biztonsággal a kanyargós, nyomásra fájdalmas, csomós temporális vagy occipitalis artériákról és ezek hisztológiai vizsgálatából állapítható meg. Jellemző a panaszok gyors javulása kortikoszteroidok hatására.

Halántéki fájást is okozhat a migrén

Halántéki fejfájást okozhat a migrén, a trigeminusneuralgia, sőt ideges állapot is. Idült migrén egyes eseteiben az azonos oldali artéria temporalis superficialis duzzadása és kanyargós lefutása szintén megfigyelhető. A fájdalom nagyjából az ér lefutása és elágazása, mentén terjedhet, és ezekben az esetekben az artéria temporalis törzsének lekötése és átmetszése gyógyulást hozhat. E migréneseteket, melyekben a fájdalom ergotamintartaráttal mindig megszüntethető, az általános tünetek hiánya is elkülöníti a valódi arteritis temporalistól.

Arteritis temporalis

A carotis externa ágaira is kiterjedő polyarteritis nodosa fiatalkorban meginduló betegség, amely súlyosabb általános tüneteket okoz, lázzal, eosinophiliával, vesebántalommal, hypertonia val és idegrendszeri tünetekkel, neuritisekkel jár. A szövettani lelet hasonlíthat az arteritis temporalis szövettani képéhez, de óriássejtek nincsenek és legtöbbször megtaláljuk a jellemző göböket. Néha angiokardiográfia is felhasználható a diagnózisban.

Hisztamin injekciójával az arteritis temporalis fájdalmát is ki lehet váltani. Ilyenkor a Horton-féle hisztaminfejfájástól vagy más vascularis „cluster „fejfájásoktól kell e betegséget elkülöníteni. Ebben is elsősorban a kanyargós, heges, csomós, fájdalmas, nem pulzáló artéria tapintása, a gyorsult süllyedés és a fehérjekép változása segít. Mindez cluster fejfájásokban nem található meg.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.