Fájdalmak diagnózisa

Migrén cervicale és hipoglikémia

Kérdés, hogy e BARRÉ által 1925-ben leírt kórképet még ma is érvényben tartsuk-e. Féloldali, elsősorban a tarkótájról kiinduló fájdalomról van szó, mely valójában fejfájás, olykor szédüléssel, látászavarral, máskor paraesthesiákkal, a nyak ferde tartásával, esetleg izomsorvadással jár együtt. Az izomsorvadás a felső végtagra is kiterjedhet. A

fájdalom minden esetben a fej bizonyos mozgási állapotával függ össze. Főképp a fejoldalra és hátrahajtásakor jelentkező vagy fokozódó fájdalomról van szó. Fülzúgás, nystagmus, átmeneti scotoma fordul elő. A vena jugularisra gyakorolt nyomás, a hasprés használata fokozza a fájdalmat. A fej kinyújtása, felemelése, óvatos felfüggesztés a fejnél fogva, tehát a gerincoszlop kiegyenesítése enyhíti a panaszokat.

A basilaris szindróma

A kórkép keveredik a vertebrobasilaris szindróma tüneteivel. A cervicalis migrént inkább az arteria vertebralison fekvő hátsó sympathicus köteg nyomása okozza. Nincs éles különbség a nyaki spondylarthrosis vagy a nyaki discushernia által okozott tartós, mozgásra fokozódó fájdalom és a csupán visszatérő rohamszerű fájdalom formájában megjelenő cervicalis migrén között, mely ezek szerint nem tekinthető a migrénszindrómába tartozó jelenségcsoportnak. Legfőbb jellemzője – és ez teszi lehetővé elkülönítését egyéb fejfájásoktól – az, hogy a fej mozgatásától függ.

Hipoglikémia

Éhgyomorra vagy bizonyos hosszabb idővel az evés után keletkező fejfájásban gondolnunk kell a spontán hipoglikémia lehetőségére is. A hipoglikaemiás fejfájásizzadás, remegés, általános rosszullét, sápadtság, zsibbadás, éhségérzés kíséretében mutatkozik, de a hipoglikémia egyetlen tünete is lehet. Fiatal embereken, akik korán reggel állnak munkába és rendszerint ki nem elégítő reggeli étkezés nélkül fizikai munkát végeznek, a délelőtt második felében megjelenő fejfájás hipoglikaemiás eredetű lehet.

Diabéteszes betegek hipoglikaemiájában (sok inzulin, kevés szénhidrát, izommunka, esetleg B-vitamin hatása) is kialakul a fejfájás. Ez ugyancsak egyetlen tünete lehet a vércukor alacsonyságának, amely az ún. Somogyi-effektust váltja ki. A hipoglikaemiás fejfájás gyakran társul orthostatikus hypotoniával és aránylag gyakran fordul elő asthenias egyéneken. A fejfájás, mint hipoglikémia jele, különösen labilis cukorbetegek beállítása folyamán méltó a figyelemre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.