Gyors felépülés

Alternatív módszerek a fájdalomcsökkentésre?

A fájdalom kimerítő lehet, és a mozgásában is korlátozhatja, különösen akkor, ha sem önnek, sem az orvosának nem sikerül rájönni, mi okozza. Ilyenkor egyes esetekben még mindig segíthetnek az olyan kezelések, mint az akupuntúra vagy az akupresszúra. Úgy gondolják, hogy ezek a módszerek azáltal hatnak, hogy természetes fájdalomcsillapítók, például endorfinok termelését váltják ki.

Az olyan módszerek, mint a masszázs segíthetnek ellazulni és csökkenteni az izomfeszülést. A fájdalomérzet agyba való eljutása olykor azzal is gátolható, ha határozott nyomást gyakorolnak a fájó területre.

A fájdalomcsillapító tűk

Nagyon régóta használják fájdalomcsillapításra az akupunktúrát, amelynek során vékony tűket szúrnak a test különböző részein lévő akupunktúrás pontokba. A hagyományos elképzelés szerint ez az ősi kínai módszer elősegíti a „csi”, azaz az energia szabad áramlását a meridiánoknak nevezett csatornák mentén, s ezzel beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait. A nyugati világ orvosai közül ezzel szemben sokan úgy vélekednek, hogy a tűk beszúrása endorfintermelést vált ki, s ettől érzi magát jobban a beteg.

Kutatási eredmények! A Rochester Egyetem Orvostudományi Központjában nemrég végzett kutatások szerint az akupunktúra azzal fejt ki hatást a fájdalom helyén, hogy serkenti a természetes fájdalomcsillapító hatású adenozin termelődését.

Az akupresszúra és a siatsu masszázs is hasonló elv alapján működik, csak a tűk helyett a terápiát végzők az ujjaikkal gyakorolnak erős nyomást a megfelelő pontokra. E kezelések sokaknál enyhítik a fej- és a hátfájást, valamint a porckopás okozta fájdalmakat.

Enyhítő mozgások

A londoni Guy’s and St. Thomas’ Kórház orvosai speciális, beültetett fájdalomcsillapító eszközzel kezelik a betegeiket, amely mozgás hatására enyhe elektromos impulzusokat küld a gerincvelőhöz. Ezek az impulzusok elfedik a fájdalomérzetet. A mozgásérzékelő technológia egyébként hasonlít a Nintendo Wii játékban alkalmazotthoz.

Fájdalomcsökkentő áramütések! A TENS-készülék általában kézben tartható vezérlőegységből és egy elektródapárból áll, amelyeket a fájdalmas területre kell helyezni. Az apró elektromos impulzusok enyhítik a fájdalmat.

Bőrön át történő idegi ingerlés

A TENS-készülék használata során a bőrre elektródákat helyeznek, és gyenge elektromos árammal gátolják a fájdalmat. TENS-készüléket lehet bizonyos kórházakban vagy gyógyászati segédeszközöket árusító boltokban kölcsönözni, de egyes gyógyszertárakban meg is lehet vásárolni. Úgy állítsa be a vezérlőegységet, hogy a kezelt területen bizsergést érezzen. Az elektródákat 30-60 percig tartsa a bőrén.

Úgy vélik, hogy a TENS az akupunktúrához és akupresszúrához hasonlóan működhet, csak ez esetben a gyenge elektromos impulzusok serkentik az endorfintermelést, és gátolják a fájdalomérzet továbbítását az agyba. Derékfájás, reumás ízületi gyulladás, menstruációs és szülési fájdalmak, műtét utáni fájdalmak és fejfájás kezelésére használható.

Masszázs

A legősibb kezelési módszerek közé tartozó masszázst ma már számos kórházban kínálják a fájdalomcsillapító program részeként. A masszázsnak számos változata van, a kimondottan kíméletestől kezdve egészen a határozottan erőteljesig. Arról, hogy önnek melyik lenne a legjobb,kérdezze meg kezelőorvosát vagy egy fájdalomcsillapítással foglalkozó szakembert.

A masszázs megnyugtató, de közvetlen módon is hathat a fájdalomra az endorfintermelés serkentésével, és a fájdalomérzetet az agyba továbbító idegek gátlásával.

A masszőrök legtöbbje különféle olajokat használ, hogy síkosabbá tegye a bőrt: általában növényi olajat, amihez egy vagy többféle aroma terápiás illóolajat is kevernek. Nagyon sokféle létezik, de úgy vélik, hogy az alábbiak különösen hatásosak lehetnek a fájdalom és a feszültség ellen:

  • a kamilla-, az eukaliptusz- és a rozmaringolaj reumás jellegű fájdalmak esetén,
  • a rozmaring- és a levendulaolaj fejfájás és izomfájdalmak esetén,
  • a borsmentaolaj fejfájás és migrén esetén.
Gyorssegély Ha fáj a háta, fogjon egy teniszlabdát és üljön egy egyenes támlájú székre. Tegye a labdát a fájó ponthoz, dőljön hátra úgy, hogy a labdát a támlához szorítja. Lélegezzen mélyen 10-szer.

Reflexológia

A különböző civilizációk évezredek óta alkalmaznak lábmasszázst a fájdalom enyhítésére, de a ma reflexológia néven ismert módszert dr. William H. Fitzgerald amerikai fül-orr-gégész és fizikoterapeuta fejlesztette ki a 20. század elején. A reflexológia azon az elven alapul, hogy a test tíz függőleges zónára vagy energiacsatornára osztható fel, amelyek a fejtől a lábfejig húzódnak. A reflexológusok szerint így minden szervnek, mirigynek és testrésznek van egy megfelelő reflexpontja a lábfejen.

Ha kíméletes nyomást alkalmaznak ezeken a pontokon, azzal oldják az adott területhez tartozó szervekbe tartó energiaáramlás gátlását, és fokozhatják az endorfinok termelődését. A reflexológusok a lábfej helyett néha a kézfejen alkalmaznak nyomást. Sok hátfájásban, fejfájásban, valamint menstruációs fájdalmakban szenvedő beteg számolt be arról, hogy a módszer enyhítette fájdalmaikat, bár a tudomány mindeddig nem tudott erre magyarázatot adni.

Manuálterápiák

Az oszteopátia (csontkovácsolás) és a kiropraktika a gerinc és az egyéb ízületek, valamint az azokat körülvevő lágyszöveteken alkalmazott műfogásokon alapuló terápiás módszerek, amelyek célja az idegműködés és a vérkeringés serkentése. Bár alapfilozófiájuk különbözik, a gyakorlatban kevés különbség van a kétféle kezelés között, azt a tényt leszámítva, hogy a kiropraktőrök korszerű diagnosztikai eljárásokat, például röntgen- és CT-felvételeket is igénybe vesznek és elsősorban a gerincet kezelik. Az oszteopaták specialitása a „gyorslökés”, amikor egy rövid, hirtelen mozdulatot alkalmaznak a kezelendő ízületen, ami egyes esetekben nagymértékű fájdalomcsökkenést eredményez.

Mindkét módszerről több vizsgálat kimutatta, hogy alkalmasak a hát, az izmok és az ízületek fájdalmának enyhítésére, valamint a migrén és idegi fájdalmak ellen is. Orvosa beutalhatja ilyen szakemberhez

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.