Babaápolás

Baba arcán kiütések vannak? Mi az oka?

„A gyerek arca tele van fehér pattanással. Nem lehetne leradí­rozni róla?”

Kicsit még várni kell az arcradírral

A szü­lők talán nehezen értik meg, hogy lehet tele egy újszülött arcocskája fehér patta­nással (főleg az orra körül, az állán, de a testen, végtagon, sőt a hímvesszőn is elő­fordulhat), pedig csak átmeneti szép­séghiba, és nem azt jelenti, hogy a gye­reknek csúnya lesz az arcbőre.

Mi okozza?

A milia nevű fehér elváltozásokat a még töké­letlenül működő faggyúmirigyekben fel­gyülemlő faggyú okozza, és semmiféle kezelést nem igényelnek. Bármennyire is szeretnénk kinyomni vagy kezelni, nem szabad engedni a csábításnak. Egy-két héten belül magától eltűnik, és utána makulátlan tiszta lesz a gyerek arcbőre – legalábbis kamaszkoráig.

„A gyerek arcán piros szélű, fehér közepű pattanások vannak. Nem jelent ez rosszat?”

Ritka az olyan baba, aki megússza a cse­csemőkori bőrszépséghibát. A gyermek arcát most elcsúfító pattanás nem más, mint az igen gyakori akné, orvosi nevén erythema toxicum. Bár ijesztő a neve és a megjelenése – duzzadt, szabálytalan ala­kú piros folt a közepén fehér pöttyel -, teljesen ártalmatlan, és hamar elmúlik. Olyan, mintha rovarcsípések érték volna a kicsit, de kezelés nélkül eltűnik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.