Fájdalmak diagnózisa

Hasmenés infekciók következtében

A hasmenés, diarrhoea híg széklet ürítését jelenti. Leggyakoribb oka az, hogy a béltartalom gyorsan keresztülszalad a béltraktuson. A híg széklet legtöbbször gyakori székletürítéssel jár, de diarrhoea lehetséges akkor is, ha a betegnek csak egyszer van széklete. Normális konzisztenciájú széklet naponta többszöri ürítése nem nevezhető hasmenésnek.

Hasmenés általános okai

Nagy általánosságban hasmenés akkor keletkezik, ha 1. a belek motilitása fokozott, 2. a vastagbélben a víz felszívódása nem megy végbe vagy csökken, 3. a bélben fokozott folyadékelválasztás hígítja a székletet. Mindennek idegrendszeri, hormonális, gyulladásos, tumoros, toxikus, allergiás és vitaminhiányból, enzymopathiából származó, valamint egyéb okai lehetnek .

Hasmenés infekciók következtében

Ha dysenteriáról szólunk, ezen nálunk általában bakteriális dysenteriát értünk. E betegség fő tünete a lázzal járó gyakori székelés, székelési inger, hányás, véres széklet ürítése. Nálunk a vérhas megbetegedések legnagyobb részét a Shigella Sonnei és a Sh. Flexneri okozza. Legsúlyosabb a Sh. dysenteriae okozta fertőzés.

A székletek száma eléri a napi 30-at is, a kezdetben nyakas, véres széklet később gennyessé válik. A betegség kezdetén a láz legtöbbször nagy, később rendszerint csökken, bizonyos esetek láz nélkül zajlanak le. A has érzékeny, meteorismusos, leucocytosist nem találunk, néha kismértékben a lép is megnagyobbodott. A betegséget a kezdeti toxikus ártalmon kívül a folyadékvesztéssel járó exsiccosis teszi

Lehet a hasmenés hirtelen keletkező esetleg lázzal is járó akut állapot, és lehet hetekre, hónapokra terjedő krónikus megbetegedés következménye. Maga a hasmenés sohasem betegség, hanem mindig tünete valamely megbetegedésnek.

Ideges emberek béltraktusának motilitása izgalom, szorongás, drukk, ijedtség hatására is fokozódik. Az ezekben az állapotokban keletkező hasmenés nem mindig tekinthető kórosnak. A tartós szorongásban élő, labilis idegrendszerű egyének tartós hasmenése is lehet emotionalis, pszichés eredetű, mint azonban mindig, ebben az esetben is zárjunk ki minden egyéb lehetőséget, mielőtt ideges eredetű diarrhoea diagnózisában állapodnánk meg.

Akut hasmenés

Akutan bekövetkező hasmenés esetében helyes, ha legelőször is infekciós eredetre gondolunk . következtében súlyossá. A rektoszkópos képen gyulladt, szennyes színű nyálkahártyában lepedékes fekélyeket találunk. A klinikai kép és egyben a hasmenés legfőbb jellemzője a kínos tenesmus.

A diagnózist lehetőleg közvetlenül a végbélből vett próbával végzett bakteriológiai vizsgálattal állíthatjuk fel, minthogy azonban a dysenteria lényegében klinikai diagnózis, a bakteriológiai vizsgálatnak elsősorban epidemiológiai jelentősége van, klinikailag csak annyi, hogy a megfelelő antibiotikumot a mikrobiológiai lelet alapján jobban ki tudjuk válogatni.

Krónikus hasmenés vizsgálata

Mindenképpen fontos minden krónikus hasmenésben szenvedő beteg székletének vizsgálata amoebiasis irányában is. A vizsgálat speciális gyakorlatot kíván és igen nehéz annak a megítélése, hogy a talált amoeba valóban oka-e a betegségnek. Az amoebák rektoszkóposan nyert anyagbői a végbél nyálkahártyájában is kimutathatók.

Amoeboma esetét is leírták, ez amoebák okozta benignus daganat a végbélben . Az amoebiasis nem okoz okvetlenül hasmenést, legtöbbször az irritabilis colon szindrómának megfelelő tüneteket, hasi görcsöket, hasmenéssel váltakozó székrekedést okoz és neurosisosnak látszó általános panaszokat. Gyakori az ileocaecalis táj érzékenysége. Az amoebiasis gyanúját tetraciklinnel, Klionnal végzett kezelés eredményessége erősíti meg. Amoebás hepatitis is ismeretes.

Cholera a gyakorlatban kevéssé jön szóba

A széklet e betegségben vizes, szagtalan, szemben a dysenteria véres-nyákos, gennyes, bűzös, egyesek által spermaszagúnak jelzett székletével. A cholera nostras legtöbbször Salmonellák által okozott, nagy hasmenéssel és folyadékveszteséggel járó járványos nyári bélhurut.

A cholera klinikumának legfőbb jellemzője a nagy folyadékvesztés, dehydratio, exsiccosis, melynek következménye gyorsan kifejlődő shock, anuria. A diagnózis a vibrio kitenyésztésével vagy gyors módszerrel: specifikus fluoreszcens antitestfestési eljárással állapítható meg.

Hirtelen lezajló hasmenések okai

A hirtelen keletkező, lázzal járó, de gyakran láztalan heveny hasmenés kórokozója sokféle lehet. E bélhurutok esetleg csupán étrendi hibából származnak. Az ételmérgezések okozói Staphylococcusok, Enterococcusok, Proteus, máskor Salmonella-fertőzésről van szó , de előfordulnak vírusfertőzésből származó bélhurutok is.

Időnként más kórokozók is szerepelhetnek: gombák, Shigellák, tuberculosis, paraziták, ornithosis stb. E megbetegedésekben azonban csak akkor végeztetünk bakteriológiai vizsgálatot, ha a megbetegedések csoportosan fordulnak elő, így ezek, minthogy néhány napos viharos hasmenéssel, általában rosszulléttel, némi lázzal, étvágytalansággal, hasi görcsökkel járnak, nem különíthetők el az ún. nem specifikus enterocolitisektől.

Mérgezések

E csoportra, az akut hasmenések csoportjába sorozhatok bizonyos nehézfém mérgezések is: ólom, arzén, higany, króm stb., továbbá alkohol, antibiotikus kezelés, drasztikus hashajtók, citosztatikumok által előidézett, valamint sugárártalomból származó hasmenés. E betegségekben a széklet sohasem véres, általában inkább vizes, legfeljebb nyákos. Exsiccosis tünetei ritkán fejlődnek ki.

A megbetegedés meggyógyul, máskor recidivál, az esetek egy részében előfordul, hogy a hasmenés krónikussá válik. Ezekben az esetekben radiológiai, valamint rektoszkópos, de elsősorban általános vizsgálattal, és mindenképpen bakteriológiai vizsgálattal is ki kell zárnunk egyéb specifikus betegségeket és mindenekelőtt daganatot.

Staphylococcus aureus

Az antibiotikumok használatának elterjedése óta gyakori az antibiotikum okozta enterocolitis , melynek legsúlyosabb formája a Staphylococcus enteritis. Ez leginkább tetraciklinek használata után keletkezik, a béltraktus normális flórájának pusztulása és a rezisztensebb Staphylococcusok elszaporodása következtében. Klinikai képében a vizes hasmenés és a víz és sóveszteséggel kapcsolatos perifériás keringési elégtelenség dominál. Idősebb vagy az alapbetegség folytán legyengült fiatalabb betegen alakul ki, néha már néhány tabletta bevétele után, legtöbbször azonban hosszabb ideig tartó tetraciklin szedés után. A székletből Staphylococcus aureus tenyészthető ki.

Véres székletürítés

Itt említjük meg a trichínosis kapcsán néha előforduló véres székletürítés, hasmenés lehetőségét. A nagyfokú eosinophilia kelti fel ilyen irányban a gyanút. Hasmenést válthat ki az ascariasis is, egyéb bélférgek azonban hasmenést ritkán okoznak.

Az enteritis necrotisans ritka, de igen súlyos kórképét véres széklet ürülése jellemzi. Legtöbbször akut hasi katasztrófa képében zajló betegség, súlyos bélhurut, melyet talán a Fraenkel-Welchféle gázödéma baktérium okoz. Az 1946-ban és az azt követő években Lübeckben, Hamburgban észlelt járvány óta egyes esetek mindenütt előfordulnak.

Itt említjük a typhus abdominalist is, mely azonban igen ritkán jár hasmenéssel, legfeljebb akkor, ha a diarrhoeát bélvérzés okozza a betegség harmadik hetében. Ritkán hasmenéssel kezdődik a vírushepatitis is. A legtöbb lázas infekciós megbetegedés kezdődhet hasmenéssel, így néha az influenza, a pneumonia, a gyermekkori fertőző betegségek egy része, Bang-láz és más betegségek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.