Fájdalmak diagnózisa

A has puffadása, meteorismus

A has térfogatának növekedése és ennek következtében feszülésérzés a hasüregben felszaporodó folyadék vagy gáz, a hasüregben növekvő daganat vagy ciszta, a terhesség folyamán megnagyobbodó méh vagy a hasizomzat feszülésének következménye. Distentióról beszélünk minden olyan esetben, amelyben a hasfalat belülről kifelé feszíti valamely erő, amely egyúttal meg is nagyobbítja a hasat, és bőrét feszülővé teszi.

Ha a feszülés oka levegő, mely legtöbbször a beleken belül szaporodik fel, meteorismusról szólunk. Ha a levegő a szabad hasüregben foglal helyet, pneumoperitoneum keletkezik. A meteorismussal azonos fogalom a tympanismus fogalma. A has felpuffadását a belekben felszaporodó gázok hatására flatulentiának is nevezik, mások ebbe a fogalomba a gázok eltávozását is beleértik.

Tapintható daganatok a hasfal alatt

A hasfalon keresztül tapintható daganat, amely a hasat esetleg aszimmetrikusan megnagyobbítja, valamennyi hasi szerv megnagyobbodása, daganata, cystája lehet. Az ilyen rezisztenciák felett tompa kopogtatási hangot hallunk, éppúgy, mint a terhes méh vagy a vizelettel telt hólyag vagy akár a folyadékkal telt gyomor felett. Tompa a kopogtatási hang a hasban elhelyezkedő folyadék felett is, mégpedig aszerint, hogy szabad vagy letokolt folyadékról vane szó, a tompulatnak különböző – az előbbi esetben jellemző – határa van.

A feszülő, puffadt has felett dobos kopogtatási hang minden esetben levegőt jelent. A levegő vagy a beleken belül vagy a szabad hasüregben helyezkedik el. Az utóbbi esetben vagy a perforációs peritonitis súlyos képéről van szó vagy művi úton diagnosztikus – régebben terápiás – célból készített pneumoperitoneumról vagy az igen ritkán előforduló spontán pneumoperitoneumról. Pneumoperitoneum esetében a májtompulat eltűnik és azt a hónaljvonalban sem lehet kimutatni.

Nagyfokú meteorismus is eltüntetheti, elöl a májtompulatot, minthogy a máj elé gázzal telt bél tolul, oldalt azonban a májtompulat ilyenkor is mindig megtalálható. Ha a májtompulat jól kikopogtatható, bizonyos, hogy a has puffadását, feszülését és elődomborodását nem pneumoperitoneum, hanem meteorismus okozza.

A pneumoperitoneum

A pneumoperitoneum – mint említettük – lehet művi, amikor röntgenfelvételek készítése céljából vagy laparoszkópia előkészítése céljából levegőt bocsátunk a peritoneum lemezei közé. A perforáció alkalmával keletkező, pneumoperitoneum a klinikai képben általában háttérbe szoruló panaszokat és tüneteket okoz, diagnosztikusán azonban igen fontos. A has átvilágításakor a levegő ilyen esetben a rekesz alatt helyezkedik el. A perforáció klinikai képét a hasi fájdalmak megbeszélésekor tárgyaltuk.

Spontán pneumoperitoneum igen ritka jelenség, és valószínűnek kell tartanunk, hogy microperforatio következménye. Hirtelen hasi, a scapulába sugárzó fájdalommal kezdődik, aránylag enyhe általános tünetekkel jár, defense alig tapasztalható. Diagnózisa főleg radiológiai vizsgálattal állítható fel (levegő a rekesz alatt).

Gondolnunk kell műtét vagy laparoszkópia után a hasban maradt levegő, pneumothorax készítése közben a rekesz átszúrása folytán a hasba jutott levegő és tubaátfúvás folyamán a hasüregbe került levegő lehetőségére, továbbá a pneumatosis cystoides intestini  lehetőségére. Utóbbi esetben a főleg a vékonybél alsó részében elhelyezkedő cysták megrepedése folyamán, ezek levegőtartalma a peritoneális űrbe kerül.

Életben a diagnózis természetesen igen nehéz

Ha nem spontán pneumoperitoneum irányítja e ritka betegségre a figyelmet – tehát a röntgenvizsgálatkor észrevehető rekesz alatti szabad levegőgyülem – csupán az irrigoszkópiás vizsgálattal a belek kontúrjával párhuzamosan észrevehető levegőcysták, esetleg a has tapintásakor hallható hóropogáshoz hasonló súrlódó zörej teheti lehetővé a diagnózist. A klinikai kép nem jellemző, colitis klinikai képe, néha okkult vérzés  figyelhető meg. A betegség gyakran csupán műtéti lelet. A gyakorlatban legtöbbször valódi meteorismussal találkozunk. Ennek igen sok oka lehet. Megkülönböztethetünk organikus és funkcionális okokat.

Szervi megbetegedések

A szervi megbetegedés tüneteként keletkező meteorismus vagy kiterjed az egész hasra vagy csupán regionális. Ilyen helyi meteorismus által okozott elődomborodás jön létre a has felső részében a gyomor akut dilatatiójában vagy pylorusstenosisban. A has bal oldalán a megacolon (Hirschsprungféle betegség) okoz helyi meteorismust. Ebben a betegségben különösen a tág descendens és sigma telik meg levegővel és okoz jól tapintható és a hasfalon kidomborodó rugalmas rezisztenciát, amelynek megfelelően „üres” röntgenfelvételen is jól látszik a levegőt tartalmazó tág colon. A betegség súlyos székrekedéssel jár, irrigoszkópiával biztosan felismerhető már csak a vizsgálathoz szükséges nagy mennyiségű kontrasztanyag alapján is.

A rectum vagy a sigma tumora vagy más eredetű szűkülete felett keletkező colontágulattal nem szabad összetévesztenünk. Az alhas elődomborodása, esetleg meteorismusa is, asthenias, visceroptosisos egyéneken fordul elő. Ilyen egyének példái Botticelli nőalakjai. Helyi meteorismust okozhat az ileus mechanikus alakja, melyben a látható bélkontur és a bél kitágulását okozó levegőgyülem aszerint helyezkedik el, hogy hol van a bél elzáródása. Ismeretes, hogy vékonybélileusban a meteorismus inkább középen, vastagbélileusban inkább a has két oldalán dominál.

Paralytikus ileusban a has egészében elődomborodik, feszül, minél régebben áll fenn a belek bénulása, annál nagyobb mértékben. A has felett hallgatózva, zörejt, bélmozgásra utaló hangot nem hallunk. Súlyos meteorismussal jár minden peritonitis, különösen előrehaladott stádiumban, amikor paralytikus ileus alakul ki. Ugyancsak a belek átmeneti bénulása szerepel a nephrolithiasisos, cholelithiasisos, akut pancreatitisszel kapcsolatos meteorismus kialakulásában. Meteorismus a májcirrhosisos és krónikus hepatitises betegek korai panasza.

További panaszok és tünetek

A meteorismus már régen fennáll akkor, amikor az ascites még nem mutatkozik. Időnként, különösen étkezés után keletkező meteorismus akut hepatitisben, krónikus hepatitisekben mindig meglevő tünet. Étkezés utáni puffadásról panaszkodnak a cholelithiasisos, cholecystitises, általában cholecystopathiás betegek. Gyakori panasz ilyenkor, hogy a beteg kénytelen étkezés után övét, nadrágszíját vagy szoknyája kapcsait megoldani, illetve cipzárját kiengedni.

De alig van a hasi szerveknek olyan megbetegedése, mely ne járna fokozott gázképződéssel és puffadásos panaszokkal. Elsősorban a gastroenteritis, az enterocolitisek különböző formái járnak időnként meteorismussal. Az „irritable colon” szindróma jellemző panasza a hasi puffadás, mely különösen az erjedéses formákban és az obstipatiós formákban dominál, hasi fájdalmakhoz, görcsökhöz társulva.

Puffadást okoznak a pancreas betegségei is, különösen a pancreas fibrocystikus degenerációja gyermeken, felnőttön pedig a krónikus pancreatitis. Az első betegségre, néha azonban a pancreatitis chronicára is jellemző a steatorrhoea. Általában meteorismussal jár valamenynyi steatorrhoeát okozó betegség, a sprue, a szekunder steatorrhoeák sora. A belek tuberculosisánák és a peritonitis tuberculosának is tünete a has puffadása.

Bizonyos ideig tartó bármilyen eredetű obstipatióval mindig meteorismus jár együtt

Nyilván ezért gyakori panasza a meteorismus a hypothyreosisos betegeknek. Simmonds-kór, különösen a hypophysaer myxödéma gyakran okoz szintén meteorismust. Megjegyezzük, hogy az itt felsorolt valamennyi betegségben aerophagia is hozzájárulhat a meteorismus keletkezéséhez. Súlyos meteorismus alakul ki vagotomia után, valamint hypertoniában, a szokásos ganglionbénító szerek alkalmazásakor.

Mindazok a cellulózban dús ételek, amelyek néha egészséges egyénen is meteorismust okoznak, fenti betegségekben különösen alkalmasak a meteorismus kiváltására, illetve a már meglevő puffadás fokozására. Meg kell azonban jegyezni, hogy a diverticulosisban ma divatossá vált vagy a cukorbaj kezelésében is alkalmazott rostdús étrend csak néhány napig okoz panaszokat és a puffadás változatlanul rostdús étrenden hamarosan megszűnik. A funkcionális eredetűnek gondolt meteorismus sokszor súlyos probléma. Legtöbbször neurotikus vagy psychopathiás egyénekről van szó, az irritabilis colon yndromában szenvedő betegek nagy része is ide tartozik.

A meteorismus oka

Meteorismus gyakori oka az aerophagia. Egyes betegek ok nélkül gyakran nyelnek ivás közben is levegőt (hangosan kortyolnak), sőt levegőt aspirálhatnak is a gyomorba. A flexura hepaticában felgyűlő levegő – amely egyébként nem csupán aerophagia következménye lehet, hanem bármilyen más okból is származhat – a már említett Chilaiditi-szindrómát okozza: a vastagbél a máj és a rekesz közé kerül, a máj elfordul, tompulata elöl eltűnik, a beteg mellkasi fájdalmat panaszol.

A bal flexurában meggyűlő levegő a flexura Henalis-szindrómát okozza, melynek fő tünete az anginaszerű fájdalom. Gyakran aerophagia az oka az ún. Roemheld-féle gastrocardialis tünetcsoportnak, mely coronariaszűkületben szenvedő idősebb emberek meteorismus okozta hasi és szívtáji panaszaiból áll. E meteorismussal járó jelenségektől el kell választanunk a „boloating not due to gas” jelenségét, melyben a látszólagos és panaszolt puffadást nem levegő vagy gázgyülem okozza. Ez beidegzési zavaron alapul, és lényege az álló helyzetben keletkező nagyfokú hasi kitágulás, amely fekvéskor bizonyos idő alatt szűnik. A haskörfogat változásai jelentékenyek.

Jellemző a hasfal feszülő keménysége, és néha fájdalmassága. Álló helyzetben a betapintás szinte lehetetlen. Ezt az állapotot a valódi meteorismustól főleg a normális vagy alacsony rekeszállás különíti el. Legtöbbször reggel puha és lapos a has, estére azonban kemény, elődomborodó. Feltűnő a betegek határozott ágyéki lordosisa.

Jegyezzük meg! Mindig fontos, hogy a hasfalban keletkezett zsírlerakódás ne vezessen ascites téves feltételezésére.

Egy betegünket hasonló jelenség miatt – minthogy szerencsétlenségére egy alkalommal enyhén pozitív thymolturbiditási próbát találtak vizsgálatakor – hosszú időn át diuretikumokkal és májgyógyszerekkel kezelték, májcirrhosis eredetű ascitest tételezve fel. Amikor a májcirrhosist végre biztosan ki lehetett zárni, az izolált és ismeretlen eredetű ascites eredetének kiderítése céljából laparotomia is történt: a sebész a hasban sem ascitest, sem más elváltozást nem talált.

Ez az állapot alig befolyásolható. Egyes esetekben izomrelaxáns alkalmazásával sikerült eredményt elérni. Kétségtelen, hogy a has megnagyobbodásában a hasizomzat összehúzódásának van szerepe. Hysteriás eredetű hasi puffadás álterhesség eseteiben ismeretes.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.