Fájdalmak diagnózisa

Kéz-váll szindróma fájdalmai – esetleírás

A felső végtag reflexdystrophiája (Steinbroker-szindróma) nem gyakori betegség.

Esetleírás

50 év körüli egyéneken fordul elő. Vállfájással kezdődik, a fájdalom a karba sugárzik, csakhamar megdagad a kézfej és az egész kar, az ujjak enyhe flexióba merevednek, a bőr feszül, fényessé, szárazzá válik, a körmök is megvastagodnak, töredeznek. Vezető tünet az igen nagy fájdalom. A váll és a kar mozgatása fájdalmas, paraesthesiák jelennek meg, a beteg zsibbadásról panaszkodik.

Az anamnézisben gyakran szerepel koszorúér-megbetegedés, szívizominfarctus, de a kéz-vállszindróma a nélkül is előfordul. A gyulladásos jelenségek alapján arthritisre is gondolhatunk, az egyes ízületek azonban nem betegek és nem is érzékenyek, az ödéma sem csak az ízületekre terjed. A kar tapintata ugyan meleg, a beteg azonban nem lázas, süllyedése nem gyorsult.

A diffúz ödéma még leginkább vénás elzáródás következményeivel téveszthető össze, ettől azonban elkülöníti a kórképet a gyakran igen kínzó fájdalom, a bőr jellegzetessége és az ujjak, körmök viselkedése. Tendovaginitis lehetősége ellen szól a fájdalmas váll és felkar. A betegség több hónapon át tarthat, szteroidkezelésre mindig jól reagál. Eredete nem tisztázott, felismerése azonban a jellegzetes kép alapján könnyű.

Ugyancsak coronariabetegeken, de leginkább szívinfarctus miatt hosszú ágynyugalomra ítélteken fejlődött ki régebben – ma már az infarctusos betegek ágynyugalma rövidebb tartamú – periarthritis humeroscapularis, melynek átmenetei ismeretesek a kéz-vállszindrómában, de általában nem jár olyan vegetatív zavarokkal, mint amaz. A klinikai kép is különbözik. A vállízület környéke is fájdalmas, nyomásérzékeny és az ízület mozgása igen korlátozott.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.