Fájdalmak diagnózisa

Máj eredetű fájdalom

A fájdalom okának májbetegségekben általában a máj megnagyobbodásakor létrejövő tokfeszülést tartják. A tok feszülése annál nagyobb mértékű, minél gyorsabban nagyobbodik meg a máj. Ezért észlelünk nagy, szinte az epekőkólikához hasonló májtáji fájdalmat néha akut hepatitisben, akut keringési elégtelenségben, a máj infarktusában, akut cholangitisben, pylephlebitisben, a vena hepatica elzáródásakor. A fájdalom oka azonban az emésztőcsatornában keletkező reflektoros görcs is lehet, és fájdalommal járhat a különböző májbetegségekben létrejövő dyskinesis. Mindig gondolnunk kell arra, hogy a máj megbetegedése valódi cholelithiasissal is együtt járhat.

Akut hepatitisben a sárgaság keletkezését általában tompa májtáji nyomás előzi meg. A májtájék nyomásra is érzékeny és, ha a máj megnagyobbodott, egész tapintható felülete érzékeny. Ez a körülmény felhasználható az elkülönítésben a legtöbbször csak helyi fájdalmat okozó epehólyag-betegségektől. Említettük, hogy hepatitisben kivételesen súlyos, valódi epekőkólika jellegét öltő fájdalom is lehetséges, ez azonban általában ritkaság.

Ilyenkor a májpróbák pozitivitása, a máj megnagyobbodása, és az anamnézis gondos felvételével legtöbbször kideríthető néhány napos prodromális időszak ismerete lehetővé teszi a helyes diagnózist. Akut hepatitisben cholecystitis is előfordul, mint szövődmény. Az akut hepatitis lezajlása után fennmaradó fájdalmat és subfebrilitast ugyancsak cholangitis okozhat.

Krónikus hepatitises betegek panasza

Krónikus hepatitises betegek állandó határozott panasza a jobb bordaív alatt érzett nyomás, melynek fájdalommá válása vagy a fájdalomjelleg megmaradása a hepatitis aktivitása mellett szól. Feltűnő, hogy májcirrhosisban – még az igen nagy májmegnagyobbodással járó primer biliáris cirrhosisban is – legtöbbször hiányzik a máj és a májtájék fájdalmassága.

A máj metastatikus daganatai általában fájdalmatlanok, néha azonban bizonytalan nyomásérzést okoznak, főleg ha a rekesz kupolája alatt helyezkednek el. Komoly fájdalmat okozhat azonban az addig májtáji fájdalommal nem járó cirrhosis talaján kialakuló primer májkarcinóma. A máj benignus daganatai, adenomái, melyek orális fogamzásgátló hatására jönnek legtöbbször létre, amelyekből azonban malignus daganat is keletkezhet, általában tünetmentesek.

Látunk olyan betegeket is, akiknek cardialis dekompenzációja egyedül májtáji fájdalomban és étvágytalanságban nyilvánul meg. Ritka, de talán inkább ritkán diagnosztizált szövődménye a dekompenzációnak a máj infarktusa, mely hirtelen keletkező nagy májtáji fájdalmat okoz, valamint májmegnagyobbodást, melynek eredetét akkor ismerjük fel helyesen, ha olyan vitiumos vagy egyéb szívbetegről van szó, akin lép, veseinfarktus, esetleg más emboliás jelenség már mutatkozott.

B és C epében – található fehérvérsejtek és baktériumok, az esetleg pozitív parenchymás májpróbák, a szérum alkalikus foszfatáz aktivitásának növekedése, a BSP-retenció és a BSP-kiválasztás késése segíthet a diagnózisban. A láz és sárgaság nélküli látens vagy enyhe cholangitisek általában nem járnak májtáji fájdalommal. Néha fájdalmatlanok, máskor azonban komoly májtáji fájdalmat okoznak a máj gennyedései, a májtályogok. Ezek gyakran amoebás eredetűek. Az izolált májtályog kevésbé, a multiplex májtályog inkább okoz fájdalmat. Ugyanez vonatkozik a máj Echinococcusára is, melynek – éppúgy, mint a rnájtályognak – a diagnózisában szcintigráfia, ultraszonográfia szerepel elsősorban, az Echinococcus diagnózisában értékesíthető eosinophilián és szerológiai reakciókon kívül.

Láz, hirtelen keletkező igen nagy májtáji fájdalom, néha gyorsan kifejlődő ascites, enyhe sárgaság, súlyos általános klinikai kép jellemzi az akut pylephlebiüst, melynek oka legtöbbször más gyulladásos folyamat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.