Hátfájás

Hátfájósoknak: fogyasszanak gyulladásgátló ételeket!

A gyulladáskeltő műkaják helyett vegyünk be ét­rendünkbe olyan ételeket, amelyek gátolják a gyulladást.

Omega-3 zsírsav tartalmú ételek

Az omega-3 zsírsavat tartalmazó élelmiszerek bi­zonyítottan csökkentik a gyulladást: inkább eze­ket használjuk a telített zsírsavakat tartalmazó ételek helyett.

Sok ételben találhatók az értékes omega-3 zsírsavak: kenyérre kenhető készítményekben, ivólevekben, még a tejben is. Hatásosabb, ha az omega-3 zsírsavakat természetes alakjukban, azaz lazac, makréla vagy szardínia formájában fogyasztjuk. Törekedjünk arra, hogy hetente két­szer-háromszor együnk halat. A vegetáriánusok használhatnak lenmagot vagy lenmagolajat.

Fontos! Az omega-3 zsírsavak hígíthatják a vért, ezért tartózkodjunk tőlük, ha vér­alvadásgátló gyógyszereket vagy aszpi­rint szedünk.

Három gyulladásgátló fűszer

Véleményem szerint érdemes beiktatni étren­dünkbe az alábbi három fűszert. Mindegyikről bebizonyították, hogy gátolják a gyulladások ki­alakulását, és rendszeres használat mellett segít­hetnek a panaszainkon. Mind a három növényi eredetű, ezért óvatosan kell használnunk őket, mert egyeseknél emésztési problémákat okoz­hatnak.

Kurkumin

A kurkumin a kurkuma fűszer aktív összetevője, amelynek köszönhetően élénksárga színt kap. A mustár színezésére is használják. Kísérletekkel kimutatták, hogy a szteroid hidrokortizonhoz foghatóan hatásos ellenszere a gyulladásoknak. Kurkumával fűszerezhetek a rizses ételek, a to­jássaláta, a salátaöntetek, a curryk, a babételek és a mártások.

Gyömbér

Aktív összetevője a természetes gyulladásgátló gingerol. A gyömbér egyes prosztaglandinok működését gátolja, amelyek a gyulladás termé­szetes közvetítői a szervezetben. A gyömbér napi 500-1000 mg-os adagokban alkalmazható ét­rendkiegészítőként. Por alakban használható desszertekhez vagy süteményekhez. A friss gyömbér pikáns ízt ad az ételeknek.

Kapszaicin

Az erőspaprika aktív összetevője. Ételekben bi­zonyítottan gyulladásgátló hatású. Ha szeretjük a chilit, ízesítsünk ezzel a természetes gyulladás­gátló fűszerrel! A kapszaicin hidrofób vegyület, vagyis nem oldódik vízben, tehát ha túlságosan is csípős paprikát ettünk, ne igyunk utána vizet, mert attól csak rosszabb lesz, ugyanis a víz segít elterjedni a csípős érzést a szájban. Ilyen esetben igyunk inkább tejet vagy egy kis alkoholt, mert a kapszaicint a zsír (a tej zsírtartalmú) vagy az al­kohol jobban oldja.

Antioxidánsok

Az antioxidánsok természetes vegyületek, ame­lyek megelőzik a gyulladást, az öregedést és a de-generatív betegségek széles skáláját okozó sejt­károsodást, mert lekötik a fenti problémákért felelős szabadgyököket.

Számos emésztési folyamatban az oxidációval párhuzamosan szabadgyökök keletkeznek. A sza­badgyökök olyan atomok vagy atomcsoportok, amelyeknek páratlan számú elektronjaik vannak, és ezek a dominó effektushoz hasonló láncreak­ciókat indíthatnak be, károsítva a sejt alkotóele­meit, pl. a DNS-t és a sejthártyát. Olyan ez, mintha egy gumigyűrűt túl sokáig hagynának kint a napon, amitől törékeny és kopott lesz. Ha elképzeljük, hogy ez történik a hátunkban a sejt­hártyával, az erek belsejével és a szövetekkel, be­láthatjuk, hogy ez messzemenő következmé­nyekkel járhat.

Gyümölcsök

Mindenki tudja, hogy naponta öt adag gyü­mölcsöt és zöldséget kellene megennie. Egysze­rűen hangzik, de sokan sosem kerítenek rá sort. Pedig érdemes kipróbálni „színesen” enni, azaz naponta más-más színű gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, ugyanis ezzel értékes antioxidáns-tartalékhoz juttatjuk a szervezetünket, amely se­gít csökkenteni a gyulladások kockázatát.

Víz

Ez az igazi energiaital. A hidratált állapot lehe­tővé teszi, hogy szervezetünk a maximumot nyújtsa. Elég, ha napi hat-nyolc pohárra emeljük a víz­fogyasztásunkat (ennél több nem szükséges), és máris jelentősen enyhíthetjük a hátfájásunkat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.