Fájdalom enyhítése

Önhipnózis – hogyan végezzük?

Az önhipnózisnak talán még találóbb elnevezése az önszuggesztió. Egészen egyszerűen arról van szó: el­hitetjük magunkkal, hogy jól érezzük magunkat, és en­nek a pozitív érzésnek a segítségével az elme ereje meg­gyógyítja a testet. Az öngyógyításban leggyakrabban azt a módszert alkalmazzuk, hogy újra és újra ismételgetünk egy szót vagy egy kifejezést.

E technikát megerősítésnek szokták nevezni. A francia vegyész és hipnotizőr, Emilé Coué mintegy száz évvel ezelőtt találta ki a következő önszuggesztiós mondatot: „Napról napra minden tekintet­ben egyre jobban és jobban érzem magam.” Amikor ezt a mondatot naponta kétszer, reggel és este tizenöt-hússzor egymás után elismételték maguknak látszólag reményte­len állapotú (idült betegségben szenvedő, szenvedélybeteg vagy fóbiáktól gyötört) emberek, enyhültek bajaik.

Manapság a legismertebb megerősítések az amerikai terapeuta, Louise Hay nevéhez fűződnek. Számos nega­tív gondolatmintát és hiedelmet azonosított, majd azt ta­nította, hogyan lehet megérteni a testre gyakorolt rom­boló hatásukat. A megerősítéseket a legjobb mindennap tükör előtt elismételni.

Önhipnózis - megerősítő mondatok

Gyakoroljuk tükör előtt az alábbi megerősítő mondatokat:

  • Nyugodt és magabiztos vagyok.
  • Szeretem és elfogadom magamat.
  • Csodálatos emberi teremtmény vagyok.
  • Én igazgatom az életemet, senki más.
  • Erős vagyok, és az elmém/szívem meggyógyítja magát.
  • Tele vagyok gyógyító erővel.

Az önhipnózisnak, ennek a nagyszerű eredményeket hozó terápiás módszernek a segítségével be tudunk lépni belső képzeletvilágunkba. A legtöbb fájdalom esetén ha­tásos, adódjon az akár a test, akár a lélek betegségéből.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.