Fájdalom enyhítése

Bechterew-kór és tünetei

Tünetek

 • Krónikus hátfájás, főként deréktájon.
 • Reggeli hátmerevség.
 • A betegség előrehaladtával a gerinc megmerevedik, a beteg pedig görnyedt tartásba kényszerül.
 • Esetleg enyhe láz, kimerültség és rossz közérzet; szemgyulladás és más szövődmények is jelentkezhetnek.

Figyelem!

A mérsékelt, illetve súlyos gerincferdülés tartáshibákat és gyakori hátfájást okozhat; ha a mellkas ürege is deformálódik, súlyos légzési és szívrendellenességek alakulhatnak ki.

Nehéz pszichés teher, ha valakinél serdülőkorban állapítanak meg súlyos gerincferdülést. Nagyon fontos mégis, hogy a fiatal beteg rendesen viselje a hátfűzőt. A viselés megkönnyítése érdekében igyekezzen beszerezni olyan fűzőt, amely a legtöbb ruha alatt feltűnés nélkül hordható.

Mit tegyünk?

Az úszás, a lovaglás és az egyéb, helyes testtartást elősegítő és izomerősítő jellegű mozgásformák gerincferdülésben is tartásjavító hatásúak, és csökkenthetik a hátfájást. Ha fűzőt írnak fel, nagyon fontos, hogy azt mindennap az előírt ideig viseljük.

Tipp: Az ibuprofen vagy egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID) enyhíthetik a fájdalmat, és visszaszoríthatják a gyulladást.

A görnyedtség minimálisra csökkentése érdekében igyekezzünk mindig egyenesen tartani magunkat. Amikor ülünk, figyeljünk oda arra, hogy a szék megfelelően támassza meg a hátunkat. Autóban ülve úgy állítsuk be a fejtámaszt, hogy a lehető legnagyobb mértékű alátámasztást biztosítson. Ha párnát teszünk a hátunk alsó része mögé, azzal enyhíthetjük az ott jelentkező fájdalmat. Próbáljunk meg háton fekve, kemény matracon aludni, párna nélkül; ha ezt nagyon kényelmetlennek találjuk, alhatunk hason fekve is, egy vékony párnával. Ha lehet, kinyújtózva aludjunk, ne összegörnyedve.

Kezelés

Rendszeresen járjunk el a gerincproblémákra szakosodott ortopéd szakorvoshoz, hogy az figyelemmel kísérhesse a gerincferdülés súlyosbodását. A vizsgálatokon röntgenfelvételeket készítenek, és a gerinc elfordulásának mértékét is mérik. Enyhe, illetve mérsékelt gerincferdülés esetén csak gyógytornára és rendszeres ellenőrzésre van szükség. Ha a görbület fokozódik, különleges hátfűzőt javasolhatnak. A fűzőt eleinte naponta 18 órán át vagy még tovább is kell viselni, aztán a görbület stabilizálódásával és elmúltával az időtartam csökkenthető, és már csak éjszakára kell

Veszélyeztetett csoportok

A Bechterew-kór bármely életkorban előfordulhat, de többnyire fiatal felnőttkorban kezdődik. A férfiaknál gyakoribb.

Kezelés

Ha a recept nélkül kapható NSAID-k nem enyhítik kellően a fájdalmat, az orvos egyéb NSAID-készítményt ír fel. A nyak- és hátfűzők segíthetnek a hát egyenesen tartásában, a fájdalom enyhítésében és a gerinctorzulás veszélyének csökkentésében. A legsúlyosabb esetekben besugárzás válhat szükségessé. Emellett rheumatoid arthritis kezelésére való gyógyszereket is adhatnak. Ritkán műtétet végeznek: eltávolítják a csontos kinövéseket, kiegyenesítik a gerincet, és esetleg egyes csigolyákat is egymáshoz rögzítenek, hogy így biztosítsák az egyenesebb tartást.

Forradalmi újdonságok

A Bechterew-kór okára vonatkozó legújabb felfedezések hatékonyabb kezelések, és talán egy gyógymód kialakítását is lehetővé teszik.

Ezek a felfedezések a következők:

 • Egy öröklött genetikai marker – a HLA B27- jelenléte valószínűsíti a Bechterew-kór kialakulását.
 • Úgy tűnik, kapcsolat van a Bechterew-kór és bizonyos bél-fertőzések, például a Salmonella, a Campylobacter és a Klebsiella okozta megbetegedések között.
 • A Bechterew-kórban szenvedők alacsony E-vitamin-szintje arra utal, hogy talán a táplálkozás is szerepet játszhat a betegség kialakulásában.

Megelőzés

A megelőzésre nincs ismert módszer, ugyanis a betegség pontos oka nem ismert. A kezelés azonban lassíthatja a betegség előrehaladását.

Alternatív terápiák

 • Akupunktúra: A kezelés sok betegségnél enyhíti a fájdalmat, és a gyulladást is csökkentheti; ha azonban hat kezelés nem idéz elő javulást, nem érdemes tovább folytatni.
 • Alexander-módszer: Elemzik a testtartást és a mozgást, megmutatják a betegnek, hogyan korrigálja a rossz tartást.
 • Hidroterápia: A sugármasszázs, a vízmasszázs és a forró zuhany enyhítheti a fájdalmat. Az úszás és a meleg vízben végzett tornagyakorlatok segítenek az izmok feszességének és erejének megőrzésében, de nem terhelik meg a gyulladt ízületeket.
 • Meditáció: A meditáció és más relaxációs módszerek könnyebbé tehetik a tünetek elviselését.
 • Táplálékkiegészítők: A Bechterew-kórban szenvedők vérének E-vitamin-szintje sokszor eléggé alacsony; a vizsgálatok szerint napi 800 NE szedése enyhítheti a gyulladást és a fájdalmat. Mivel a Bechterew-kór gyakran jár együtt bélgyulladással, ez ellen az étkezés közben fogyasztott emésztőenzimek sokat segíthetnek. A természetgyógyászok emellett azt is javasolják, hogy a beteg szedjen naponta két kapszula acidophilust is, amely segít a bél mikroflórája egyensúlyának a fenntartásában. A naponta háromszor 500-500 mg mennyiségben szedett glukózamin és chondroitin segít a porcépítésben, csökkenti a gyulladást, és lassítja a betegség súlyosbodását.
 • Gyógytorna: A gyógytorna nélkülözhetetlen a Bechterew-kór tüneteinek enyhítésében. A gyógytornász olyan speciális gyakorlatokat tervezhet, amelyek mindennapos elvégzése segít a gerinc hajlékonyságának megőrzésében. Súlyos esetekben egy foglalkozásterapeuta új módszereket taníthat a mindennapos tevékenységek elvégzésére, hogy a beteg megőrizhesse önállóságát.
 • Tajcsi: Ezek a kíméletes, de széles mozgástartományú gyakorlatok ideálisak a hajlékonyság megőrzéséhez; a strukturált mozgás emellett a jó közérzet fenntartását is segíti.

Figyelem!

A mozgáshiány csak ront a Bechterew-kór okozta hátmerevségen. Kerülje a hosszabb ideig tartó ágyban fekvést. Ha ülő munkát végez, óránként álljon fel, nyújtózzon, és járkáljon egyet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.