Fájdalom enyhítése

Isiász kialakulása és okai

Tünetek

  • A mérsékelttől a hevesig fokozódó deréktáji fájdalom, amely esetleg valamelyik lábba is kisugározhat.
  • Égető vagy nyilalló fájdalom a lábban, amelyet a köhögés, a tüsszögés vagy a lehajlás még hevesebbé tesz.
  • Izomgyengeség a farban, a combban, a lábszárban vagy a lábfejben.
  • Zsibbadás és csiklandozó érzés, a térdreflex elveszítése.
  • Esetleg széklet-, vizelet-inkontinencia és/vagy impotencia.

Veszélyeztetett csoportok

Az isiászra, vagyis ülőidegzsábára a porckorongsérv hajlamosít. A porckorongsérvre a túlsúlyos vagy ülő életmódot folytató személyek hajlamosak, valamint azok, akik munkájuk során sokat ülnek vagy állnak egy helyben, esetleg nehéz tárgyakat emelnek.

Kialakulása

Az isiász általában deréktájra korlátozódó fájdalommal kezdődik, majd az égető vagy nyilalló fájdalom kisugárzik az ülőideg lefutása mentén az egész alsó végtagba. Az isiász általában néhány naptól néhány hétig tart, és csak fokozatosan szűnik meg. Súlyos szövődmény jele, ha a fájdalom mellett más problémákat is okoz, például zsibbadást, az idegi reflexek elvesztését, széklet-és vizelet-visszatartási, ill. szexuális zavarokat.

Piriformis- szindróma

Fájdalmas állapot, amelyben a farizom alatt lévő piriformis nevű izom becsípi az ülőideg egy részét. Általában az ülőideg az izom alatt fut, de az emberek 15 százalékánál áthalad az izmon. Ha az izom megduzzad vagy megsérül, becsípheti az ideget, s ez a comb felső részén, illetve a farban mélyen jelentkező fájdalmat okoz. Az ülés, a guggolás vagy a lépcsőmászás gyakran még hevesebbé teszi a fájdalmat, amely a lábszárba is kisugározhat. A kezelés a bűnös izmot nyújtó gyakorlatokból áll, de a gyakorlatokat kizárólag orvos vagy gyógytornász tervezze meg, miután egyértelműen azonosította, hogy mi okozza a fájdalmat.

Mit tegyünk?

Az aszpirin, az ibuprofen vagy más nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID) szedése enyhítheti a fájdalmat és a gyulladást. Egy-két nap ágynyugalom csökkentheti az ideget érő nyomást, és segítheti a gyógyulást. A melegítőpárna vagy a forró fürdő is segíthet az isiászt súlyosbító izomgörcsök feloldásában. Ha a fájdalom egy hétnél tovább tart, vagy mellette egyéb tünetek is jelentkeznek, forduljunk orvoshoz.

Kezelés

Az orvos neurológiai vizsgálatot végez, ellenőrzi a térd- és bokareflexet, és röntgen-, esetleg CT-vizsgálatot rendel a probléma forrásának és mértékének megállapítására. Ha nincs kifejlett porckorongsérv, először hagyományos kezelésekkel próbálkozik, például NSAID-kkel és gyógytornával. Ha az ideg nyomás alá került, vagy az egyéb módszerek nem enyhítik a fájdalmat, műtéti beavatkozásra lehet szükség.

Megelőzés

Igyekezzünk megőrizni az ideális testsúlyt, és végezzünk rendszeres testmozgást. Ha nehéz tárgyakat emelünk, térdből hajoljunk, és maradjon egyenes a hátunk. Ha már korábban is voltak hátproblémáink, kerüljük az olyan tevékenységeket, amelyekhez gyakran kell megcsavarnunk a törzsünket – ilyen például a tekézés vagy az ütős sportágak, mint a tenisz és a tollaslabda.

Alternatív terápiák

  • Akupunktúra: Ez a típusú kezelés gyakran hatásos a különféle idegi eredetű fájdalmak, így az isiász enyhítésére is.
  • Kiropraktika: A műfogások segíthetnek az ideget érő nyomás enyhítésében. Óvatosságra van azonban szükség, mivel az efféle kezelés nem szakszerűen végezve súlyos károsodást okozhat, ami még hevesebbé teheti a fájdalmat.
  • Gyógytorna: A gyógytornász egyebek közt ultrahanggal, hideg és meleg borogatással, elektromos idegingerléssel és hidroterápiával kezelheti az isiászt és a deréktáji fájdalmat.

Figyelem!

Ha az isiászt (vagy hátfájást) zsibbadás, bénulás vagy széklet-, illetve vizelet-visszatartási zavar kíséri, forduljunk orvoshoz! Ilyen esetben azonnali műtétre lehet szükség az idegek maradandó károsodásának elkerülése érdekében.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.