Fájdalom enyhítése

Gerinccsatorna-szűkület tünetei

Tünetek

  • Krónikus, tompa hátfájás.
  • Időnként zsibbadás, égető vagy éles fájdalom a hátban, a farpofákban és a lábban.
  • Járás közben a láb nehéz vagy gyenge.
  • Súlyos esetekben a széklet- és vizelet-visszatartás zavara.

Veszélyeztetett csoportok

A gerinccsatorna szűkülete bárkinél előfordulhat, de idősebb embereknél gyakoribb. A betegséget a porckorongsérv, a csigolyatörés és a daganatos betegségek idézhetik elő.

Vigyázat! Ha széklet- vagy vizelet visszatartási zavarok lépnek fel, vagy zsibbadást, érzészavart, illetve bénulást észlel, forduljon haladéktalanul orvoshoz. Lehetséges, hogy azonnali műtétre lesz szükség a beszorult ideget érő nyomás csökkentése és az ideg maradandó károsodásának elkerülése érdekében.

Kialakulása

A gerinc teljes hosszában, a csigolyák belsejében lévő gerinccsatornában fut végig a gerincvelő. Az idegek a gerincvelőből a csigolyák között lépnek ki. A csatorna beszűkülése a szűkületnél futó idegek összenyomódását, irritációját és gyulladását okozhatja. A kezdeti tünet általában az állandó, tompa hátfájás, amit időnként égető vagy nyilalló fájdalom válthat fel. A szűkület helyétől függően a fájdalom a nyaktól a karig, illetve a deréktájtól a csípőig, a farpofákig vagy az alsó végtagig léphet fel.

Mit tegyünk?

Az aszpirin, az ibuprofen vagy más nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID-k) szedése enyhítheti a fájdalmat, és visszaszoríthatja a gyulladást. Próbáljunk megszabadulni a súlyfeleslegtől, és tudatosan figyeljünk oda arra, hogy javítsunk a testtartásunkon! A melegítőpárna, a váltott hideg és meleg borogatás, az óvatos nyújtás, valamint a mérsékelt, kis csontterheléssel járó mozgásformák – például a séta, az úszás vagy a kerékpározás – is segíthetnek; ha azonban idült hátfájásban szenvedünk, a gyakorlatok megkezdése előtt kérjük ki orvosunk tanácsát!

Kezelés

Az orvosok általában CT- vagy MRI-felvétel, régebben gerincfestés – festékanyag beinjekciózása után készült röntgenfelvétel segítségével tudják diagnosztizálni a gerinccsatorna-szűkületet. A kezelés a kiváltó októl is függ. Ha a szűkületet súlyos porckorongsérv, daganat vagy csontkinövés okozza, a műtét a legjobb megoldás. A feladat az összenyomódott vagy irritált idegekre nehezedő nyomás azonnali megszüntetése. Ha gyulladás áll a háttérben, csak receptre kapható NSAID-ket írnak fel, kortizont vagy más szteroid készítményt injekcióznak az érintett területre, illetve hátfűzőt és gyógytornát javasolnak.

Forradalmi újdonságok

A porckorongsérv és a rossz testtartás kezelésére szolgáló új műtéti eljárások a gerinccsatorna-szűkület esetén is hatékonyak lehetnek.

Megelőzés

Az ideális testsúly megőrzése és a rendszeres testmozgás mellett nem sokat lehet tenni az állapot megelőzésére.

Alternatív terápiák

  • Akupunktúra: Egyes betegeknél a kezelés enyhíti a fájdalmat, de nem valószínű, hogy az akupunktúra révén a kiváltó ok is gyógyítható lenne.
  • Gyógytorna: Az enyhe vagy mérsékelt gerinccsatorna-szűkület általában jól kontrollálható gyógytornával. A fájdalom csökkentésére ultrahangkezelést, diatermiát, elektromos idegingerlést, masszázst, valamint hideg és meleg borogatást használnak. A gyógytornászok emellett nyújtó- és egyéb gyakorlatokat is taníthatnak, amelyek a tartás javítását és a tartóizmok megerősítését szolgálják. Egyes szakemberek különböző, a hátat támasztó eszközöket is adnak.
  • A természetgyógyászok mágneseket tartalmazó öveket ajánlhatnak, mert úgy vélik, hogy a mágnesek az így kezelt terület vérkeringésének a javításával enyhítik a fájdalmat és a gyulladást; vagy gátolják a fájdalomimpulzusok továbbítását az agyba.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.