Fájdalom enyhítése

Bőrkeményedés, tyúkszem kezelése

Tünetek

  • Tyúkszem: kicsiny kerek, sárgás színű, elhalt bőrcsomók a lábujjak tetején és a lábujjak között, amelyek nyomásra vöröses színűvé válnak és fájnak.
  • Bőrkeményedés: megvastagodott, esetleg fájdalmasan kirepedezett bőrréteg a talp sarki részén és az elülső talppárnán (de kialakulhat a kézfejen, a könyökön és a térden is).

Veszélyeztetett csoportok

A tyúkszem és a bőrkeményedés igen gyakori azoknál, akik sokat gyalogolnak, de nem megfelelő cipőt viselnek. A lúdtalp növeli a bőrkeményedés kialakulásának valószínűségét. A bőr a kézi munkát végző személyek tenyerén, és azoknál is jellegzetesen megkeményedhet, akiknek munkája vagy hobbija ismétlődő mozdulatokkal jár. A hegedűn és a gitáron játszó zenészeknek például gyakran alakul ki bőrkeményedés az ujjaik hegyén, ahol a húrokat a hangszer nyakához szorítják.

Kialakulása

A tyúkszem és a bőrkeményedés akkor alakul ki, amikor a bőr állandó jelleggel hozzádörzsölődik a cipőhöz vagy valami máshoz. Néha a csont deformálódása miatt nyomja a fölötte lévő bőrt, amely előbb irritálódik, majd megvastagszik. A csontos kinövések fölött kemény tyúkszemek képződnek, a lábujjak között pedig lágy tyúkszemek. Ezek általában sárgás színűek, de irritáció esetén vörössé és gyulladttá válhatnak. Kemény, viaszos belső magjuk mintegy „belefúródhat” az alattuk húzódó szövetbe és a bőr idegeibe, s ezért megnyomásuk olykor rendkívüli fájdalmat okoz.

Mit tegyünk?

A tyúkszem és bőrkeményedés okozta fájdalom enyhítése érdekében áztassuk zablisztet tartalmazó vízbe a lábunkat. Főzzünk fel kétcsészényi finomra őrölt zablisztet öt liter vízben, és addig forraljuk, amíg a keverék mennyisége négy literre nem csökken. Szűrjük át, hagyjuk kellemesen melegre hűlni, majd áztassuk benne a lábunkat legalább 20 percen át.

A recept nélkül kapható tapaszok a nyomás enyhítésével csökkentik a fájdalmat. Egy részük szalicilsavval vagy egyéb olyan vegyszerrel van átitatva, amely felpuhítja a csomót és az elhalt bőrt, s így könnyebbé teszi annak eltávolítását. A tyúkszem és a bőrkeményedés eltávolításához az is jó megoldás, ha a lábunkat 15 percig áztatjuk meleg keserűsóoldatban, habkővel óvatosan ledörzsöljük a halott bőrt, végül olyan hidratálókrémet kenünk a helyére, amely gyümölcssavakat is tartalmaz, mivel azok még jobban fellazítják az élettelen bőrréteget. A tyúkszemek és bőrkeményedések eltávolítása körülbelül egy hétig tarthat, a fent leírt kezelés ismételgetésével.

A tyúkszem úgy is megpuhítható, ha nedves gézlapot borítunk rá, a lábfejet 15 percre műanyag háztartási fóliába csavarjuk, majd egy darab habkővel addig dörzsöljük az elhalt bőrt, amíg a művelet fájdalmat nem kezd okozni. Ekkor kenjük be a kezelt felületet 5-10 százalék szalicilsavat tartalmazó balzsammal, és tegyünk rá sebtapaszt. A tyúkszemnek a naponta ismételt kezelés hatására öt-hat nap alatt el kell tűnnie.

Kezelés

A tyúkszemek és bőrkeményedések általában nem igényelnek orvosi ellátást, kivéve ha a bőrkeményedés alatt fertőzés alakul ki. Az orvos fertőtlenítőszerrel tisztítja meg a területet, majd egy helyi érzéstelenítőinjekció beadása után lemetszi a megvastagodott bőrt. A területre ezután antibiotikum-tartalmú balzsamot ken, és védőkötést helyez.

Megelőzés

Csak megfelelő méretű, kényelmes cipőt és zoknit viseljünk. A bőr rugalmasságának megőrzése érdekében használjunk bőségesen hidratáló krémeket.

Forradalmi újdonságok

Számos olyan korszerű lábnyugtató krémet fejlesztettek ki, amelyek magas gyümölcssavtartalmuk révén elősegítik a bőrkeményedések felpuhítását és az elhalt bőrrétegek ledörzsölését. Olyan termékeket keressünk, amelyek legalább 10% alfa-hidroxisavat (AHA, például glikolsav) tartalmaznak, 70%-os oldatban.

Alternatív terápiák

  • Népi gyógymódok: Ne próbáljuk a tyúkszemeket vagy bőrkeményedéseket borotvapengével vagy egyéb éles eszközzel lemetszeni -különösen akkor ne, ha cukorbetegségben szenvedünk, vagy rossz a vérkeringésünk. Már egy kis vágás is súlyos lábfertőzést okozhat! Naponta kétszer dörzsöljük be a tyúkszemet ricinusolajjal; nagyjából egy hét alatt annyira fel kell puhulnia, hogy már könnyen le lehet fejteni. Megpróbálkozhatunk azzal is, hogy ragtapasszal egy ananászszeletet vagy egy darabka frissen lehúzott citromhéjat (fehér felével a bőr felé) erősítünk a tyúkszemre; a citromsav, illetve az ananász enzimjei felpuhítják a kemény bőrt, és megkönnyítik annak eltávolítását.[brbr]Szintén bőrpuhító hatású az a borogatás, amely ecetbe áztatott kenyérből készül. Takarjuk le a borogatást egy gézdarabbal, és hagyjuk fenn legalább egy órán át (de ha lehet, akár egész éjszakára). A tyúkszemek többsége egy vagy két ilyen kezelés után lefejthető. Ha bőrkeményedést szeretnénk eltávolítani, a puhítás után dörzsöljük le az érintett területet habkővel, majd alaposan kenjük be hidratálókrémmel.
  • Gyógynövénygyógyászat: A zöld tea felpuhítja a tyúkszemet és a bőrkeményedést, így megkönnyíti azok eltávolítását. Áztassunk egy filtert egy percre forró vízbe, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd helyezzük közvetlenül a tyúkszemre vagy a bőrkeményedésre, és hagyjuk ott 15 percig. A kezelést naponta ismételjük meg, amíg a tyúkszem fel nem emelkedik; a bőrkeményedést minden kezelés után dörzsöljük át habkővel.
Vigyázat! Ne próbáljuk a tyúkszemeket vagy bőrkeményedéseket borotvapengével vagy egyéb éles eszközzel lemetszeni -különösen akkor ne, ha cukorbetegségben szenvedünk, vagy rossz a vérkeringésünk. Már egy kis vágás is súlyos lábfertőzést okozhat.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.